Bratislava, 30. júna – Svetlo môže byť pre umelecké diela či pamiatky pohromou. Týka sa to najmä krehkých materiálov, napríklad papiera alebo plátna. UV žiarenie obsiahnuté v svetle totiž spôsobuje oslabovanie papierových či textilných vlákien, ako aj zmenu farebnosti a ich blednutie. Maľby, fotografie, výstrižky z novín či iné spomienky môžu bez patričnej starostlivosti po čase utrpieť nenapraviteľné škody. Účinným spôsobom ako tomu predísť, je chrániť umelecké diela špeciálnym sklom.


Popredný svetový výrobca skla pre tieto účely vyvinul sklo Guardian Brilliance, ktoré dokáže UV žiarenie takmer úplne zastaviť. Je to vďaka špeciálnym vrstvám ochranného povlaku, ktoré sa v mikroskopických vrstvách nanášajú na povrch skla a to z obidvoch strán. Dokáže tak zachytiť až 60 % ultrafialových lúčov, pričom u bežných skiel sa táto hodnota pohybuje na úrovni 20 %.

 

Prednosťou Guardian Brilliance však nie je len ochrana pred svetlom. Uvidíte s ním viac ako pri bežnom zasklení. Obyčajné sklo totiž priemerne prepustí len 90 % svetla, v prípade Guardian Brilliance je to až 98 %, takže strata je úplne minimálna. Pomôže to oživiť farby a jemné detaily objektu za sklom.

Iný problém, ktorý prináša bežné sklo bez povrchovej úpravy, je zrkadlenie. Vtedy jeho povrch odráža približne 8% dopadajúceho svetla, čo sťažuje jeho priehľadnosť. Pozorovanie umeleckého diela, či fotografie za sklom tak môže byť problematické. Vývojári v Guardiane však pamätali aj na to. Guardian Brilliance vďaka obojstrannej antireflexnej úprave zrkadlenie takmer eliminuje a to bez toho, aby obmedzovalo priehľadnosť.

 

Guardian Brilliance je sklo určené nielen pre múzeá, či výstavy. Využijú ho aj bežní spotrebitelia, ktorí si ním môžu ochrániť svoje súkromné zbierky umeleckých diel, rodinných fotografií alebo trebárs ozdobné textílie. Vzácne predmety sú tak zároveň uchránené aj pred prachom či roztočmi.

 

Zobrazenia: 256

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby