"SKY EAR" je farebný mrak svetla, ktorý načúva elektromagnetickému žiareniu v prostredí. Vznášajúca štruktúra sa skladá zo stoviek héliom plnených balónov ktoré plávajú nočnou oblohou. Oblak jasne svieti a bliká, podľa toho ako ním prechádzajú rôzne rádiové a mikrovlnné žiarenia vytvorené prostredníctvom mobilných telefónov, televízneho a rádiového vysielania, wifi technológiami a inými elektronickými zariadeniami moderného života, ktoré vytvárajú elektromagnetický smog v prostredí.

Štruktúra je tvorená kruhmi z uhlíkových vlákien s priemerom 3,3 m ktoré sú navzájom spájané do hexagonálnej mreži. Doposiaľ najväčší let farebného mraku "SKY EAR" bol zrealizovaný v Greenwich parku 15. septembra 2004, mrak sa skladal z 36 kruhov pripútaných k zemi šiestimi oceľovými lanami a vznášal sa vo výške až 100 m nad zemou. V každom prstenci je zoskupenie 29tich bielych latexových balónov zabalených vo vaku z rybárskej siete. Okrúhle vrcholy balónov sú orientované smerom nahor a tvoria hladký konvexný horný povrch.


Každý balón je nasadený na plastový tvarovaný ventil ktorý obsahuje snímač, farebné LED diódy, batériu a infračervený vysielač. Senzor detekuje elektromagnetické žiarenie, podľa ktorého rozsvieti jednu z ôsmich ultra-jasných farebných LED diód. Senzory navzájom komunikujú cez infračervené vysielače. Dosah infračervených vysielačov je iba 30-50 cm, takže vlnenie farieb sa bez problémov šíry v rámci kruhu, ale ťažšie z jedného kruhu do druhého.


V každom kruhu je umiestnený jeden mobilný telefón. Účastníci predstavenia môžu na tieto mobilné telefóny zavolať a tak priamo vytvoria svetelnú hru v mraku z balónov "SKY EAR". Počas predstavenia sa telefónne čísla prijatých hovorov premietajú projektormi na zem.




1 - Štrukturálny kruh
Kruh je zložený zo štvorice tyčí z uhlíkových vláken. Tyče majú priemer 8 mm a hrúbku steny 1,6 mm.
Tyče sú dlhé 2,5 m a navzájom sa dajú zmontovať čím sa vytvorí kruh s priemerom 3,3m.
2 - Spájanie kruhov
Kruhy sa navzájom preložia a v dvoch miestach previažu napríklad nylónovým horolezeckým lankom.
3 - Sieť
Rybárska ručne šitá sieť .
4 - Balón
Biely latexový balón. Každý balón poskytuje vztlak cca 140 g.
5 - Plastové krky
Vákuovo tvarované krky s ventilom pre plnenie balónov.
6 - Senzor
75 x 25 mm plošný spoj pripojený k plastovému krku s gauss-metrom, ktorý meria magnetickú indukciu.
7 - Batéria

Zobrazenia: 445

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby