Správna starostlivosť je kľúčom pre dlhú životnosť vašej podlahy

Podlahy sú jedným z najviac namáhaných prvkov našich domácností. Či už máte doma luxusnú drevenú podlahu, štýlový vinyl, alebo praktickú dlažbu, každý typ si zaslúži špecifickú starostlivosť. Správna údržba predĺži životnosť vašej podlahy, zachová jej krásu a ušetrí vám peniaze aj čas. Ako však na to? Richard Klička, odborník z Hornbachu, predstaví pár jednoduchých zásad, vďaka ktorým bude údržba podláh jednoduchá a časovo nenáročná.

Drevené podlahy: Luxus v teplých tónoch

Drevené podlahy sú nielen luxusným a štýlovým prvkom vášho domova, ale aj investíciou, ktorá môže vydržať celé generácie, ak sa o ňu staráte správne. Sú skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi prírodné materiály a teplý vzhľad. Aby drevená podlaha nestratila svoje čaro a zostala v dobrom stave, je potrebné venovať jej pravidelnú starostlivosť. Najdôležitejším krokom je prevencia. Používajte podložky pod nábytok a pri upratovaní sa vyhýbajte agresívnym chemikáliám, ideálne si vyberajte čistiace prostriedky určené priamo na drevo. Tiež to nepreháňajte s vodou a mop pred použitím dôkladne vyžmýkajte, nadmerná vlhkosť môže spôsobiť napučiavanie dreva. Ak máte podlahu ošetrenú olejom, pravidelná obnova ochranného filmu je kľúčová. Špeciálne oleje vyživujú povrch dreva, ale tiež chránia podlahu pred prachom, nečistotami a vlhkosťou. Olejované podlahy majú tú výhodu, že poškodenia sa dajú ľahšie opraviť lokálne, zatiaľ čo lak poskytuje vyššiu ochranu, ale ťažšie sa opravuje.

Tip odborníka: Každé dva roky podlahu renovujte. Jemné prebrúsenie a nová vrstva oleja alebo laku vráti podlahe jej pôvodný lesk.

Vinylové podlahy: Moderné a nenáročné

Vinylové podlahy sa stali hitom posledných rokov, a to nielen vďaka širokej škále farieb a vzorov, ale aj vďaka svojej odolnosti voči vlhkosti a tiež vďaka jednoduchej údržbe. Sú ideálne pre domácnosti s deťmi alebo domácimi zvieratami. Vinyl je nenáročný na údržbu, ale ani tu nie je dobré zanedbať pravidelnú starostlivosť. Vinylové podlahy stačí pravidelne vysávať a utierať vlhkým mopom. Na bežné nečistoty postačí teplá voda, na mastnejšie škvrny jemný saponát. Vyhýbajte sa abrazívnym prostriedkom, ktoré môžu poškodiť povrch. Hoci je vinyl veľmi odolný, ostré predmety alebo ťažký nábytok ho môžu poškodiť. Používajte ochranné podložky pod stoličky a stoly, aby ste predišli vzniku rýh a škrabancov.

Tip odborníka: Vinyl sa vyznačuje skvelou odolnosťou voči vlhkosti, čiže je ideálnou voľbou do kúpeľní alebo kuchýň. Ak chcete, aby vám podlaha vydržala čo najdlhšie, myslite na to, že aj tak je dobré nenechávať vodu na podlahe stáť a vždy ju utrite. Zabránite tak vzniku plesní v oblasti spojov.

Dlažba: Všestranná a odolná klasika

Dlažba je synonymom pre praktickosť a dlhú životnosť. Či už ide o klasické keramické dlaždice alebo moderné betónové dlaždice, ich vzhľad závisí od toho, ako sa o nich staráte. Hoci je dlažba mimoriadne odolná proti poškriabaniu, časom môže stratiť svoj lesk a škáry môžu pôsobiť použito. Odporúča sa používať špeciálne čistiace prostriedky na škáry, ktoré zabránia ich zašednutiu a vzniku plesní. Vo vlhkých priestoroch, ako je kúpeľňa, sa často tvorí vodný kameň. Na jeho odstránenie použite jemný čistiaci prostriedok alebo ocot, ale pozor na agresívne chemikálie, ktoré môžu poškodiť povrch dlažby. Ak vaša dlažba stratila svoj lesk, existujú špeciálne prípravky na obnovenie povrchu, ktoré jej dodajú nový vzhľad.

Tip odborníka: Pre dlhodobú ochranu dlažby v exteriéri použite impregnáciu, ktorá zabráni vsakovaniu vody a zamedzí vzniku škvŕn.

Marmoleum: Ekologická a praktická voľba

Marmoleum je prírodný materiál, ktorý sa často používa v domácnostiach aj komerčných priestoroch a je obľúbené pre svoju odolnosť, ekologickosť a jednoduchú údržbu. Najväčšou výhodou je jeho prirodzená antibakteriálna schopnosť. Táto vlastnosť je spôsobená prítomnosťou ľanového oleja, ktorý má prírodné antibakteriálne vlastnosti. Marmoleum je vysoko kvalitný typ linolea a je považované za prémiovú možnosť. V porovnaní s linoleom má vyšší obsah prírodných materiálov a je dostupné v širšej ponuke farieb a vzorov. Na zachovanie jeho krásy a dlhej životnosti je dôležité ho pravidelne zametať a vysávať, aby sa zabránilo poškriabaniu prachom a drobnými nečistotami. Na čistenie používajte len mierne vlhký mop a šetrné čistiace prostriedky, vyhýbajte sa nadmernému množstvu vody.

Tip odborníka: Na dlhodobé udržanie lesku a ochranu linolea sa odporúča podlahu pravidelne voskovať. Voskovanie vytvára ochrannú vrstvu, ktorá chráni povrch pred opotrebovaním a vlhkosťou.

Korkové podlahy: Prírodný komfort

Korok je prírodný materiál, ktorý je známy svojou pružnosťou, mäkkosťou a izolačnými vlastnosťami. Priestoru dodá pocit tepla a útulnosti. Hoci je jeho údržba pomerne nenáročná, vyžaduje si ochranu pred vlhkosťou a priamym slnečným žiarením, ktoré by mohlo spôsobiť vyblednutie. Ideálne je pravidelné vytieranie suchým alebo mierne vlhkým mopom a občasné nanesenie špeciálneho vosku alebo laku zabezpečí, že podlaha zostane krásna a odolná.

Tip odborníka: Používajte čistiace prostriedky odporúčané na korkové podlahy a vyhýbajte sa nadmernému množstvu vody, pretože korok môže nasiaknuť a zväčšiť svoj objem.

Viac informácií nájdete na: www.hornbach.sk

 

Pridajte sa k nám na Facebooku – https://www.facebook.com/HornbachSK

Zobrazenia: 5

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby