Stále máte šancu na slnečné kolektory o 50% lacnejšie ešte tento rok

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) oznámila, že podávanie nových žiadostí o poukážku na kotly na biomasu bolo 3. novembra 2021 pozastavené, všetky mimoriadne uvoľnené prostriedky sú rezervované. Žiadosti o podporu na slnečné kolektory je naďalej možné registrovať.

Alfréd Gottas, riaditeľ najväčšieho domáceho výrobcu slnečných kolektorov, firmy  THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o. k tomu hovorí: ,,V praxi to znamená, že slnečné kolektory sú v závere tohto roka jediným od SIEA podporovaným zariadením na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, kde je ešte možné žiadať o registráciu zo zdrojov roku 2021. Podávanie nových žiadostí o poukážku na kotly na biomasu, fotovoltiku a tepelné čerpadlá sú pozastavené. SIEA v septembri uvoľnila dodatočné zdroje na poukážky na slnečné kolektory z projektu Zelená domácnostiam II, vo výške 1,5 mil. EUR a tieto žiadosti je stále možné registrovať na stránke www.zelenadomacnostiam.sk . Odhad počtu poukážok v tomto mimoriadnom navýšení je 857 a maximálna podpora môže dosiahnuť 1750 EUR.“

Ako nato- zaregistrujte sa

,,V súčasnosti je jedinečná príležitosť ako prísť k teplej vode už za pár týždňov. Stačí sa zaregistrovať do zásobníka a prakticky hneď dostanete poukážku. Obráťte sa však na renomovanú montážnu firmu, aby ste mali istotu kvality. THERMO|SOLAR má za sebou väčšinu realizácii na Slovensku. Pozor však aj na počasie - aj to môže byť limitujúcim faktorom pri samotnej realizácii. Nepriaznivo sa môže prejaviť aj zhoršujúca sa epidemiologická situácia na Slovensku, čo nesvedčí inštaláciám,“ upozorňuje A.Gottas.

Dodáva, že dobre rozbehnutá štátna podpora prostredníctvom poukážok SIEA, spolu s odloženou spotrebou počas koronakrízy a následným reštartom po jej prvej vlne, kombinovanej s horúcim počasím, riadne rozhýbali trh v závere prvého polroka 2021 a podpísali sa pod zvýšený predaj slnečných kolektorov na domácom trhu v máji a júni. Dodatočné zdroje, ktoré SIEA našla pre tento rok, len pri slnečných kolektoroch, znamenajú takmer tisícku spokojných domácností.

Načo využiť solárne systémy

V slovenských  podmienkach sa slnečné kolektory najčastejšie používajú na prípravu teplej vody. Iba menšia časť inštalácií slúži aj na podporu vykurovania a na ohrev vody v bazénoch. Vo svete sú časté aj aplikácie na výrobu priemyselného tepla do 100°C. Na prípravu teplej vody treba pre 4 – 5 člennú rodinu inštalovať cca 5 m2 kolektorovej plochy. V prípade podpory vykurovania, alebo ohrevu bazénu je potrebná väčšia plocha, ktorú je potrebné určiť výpočtom na základe energetickej bilancie.

Koľko ušetríte

V posledných mesiacoch sme navyše svedkami dramatického rastu cien energií na svetových burzách a od nového roka narastú aj pre obyvateľov na Slovensku. Obnoviteľné zdroje energie (OZE), po započítaní štátnej podpory formou poukážok od SIEA, preukázateľne dlhodobo znižujú ceny za energie v domácnostiach. Cenovo najdostupnejšími a aj preto najčastejšie realizovanými sú inštalácie solárnych zostáv na rodinné domy.

Pri inštalácii solárnej zostavy s 3 slnečnými kolektormi vám štát poskytne prostredníctvom poukážok SIEA podporu až do výšky 1750 EUR, čo je takmer 50 % ceny celej zostavy. Na ohreve teplej vody po inštalovaní slnečných kolektorov ušetríte v rodinnom dome pri 4-5 člennej domácnosti až 250 EUR ročne. Ušetrené peniaze sú násobne vyšším a istým  zárobkom, ako by ste získali z bankového vkladu. Pri úrokoch z vkladov okolo nuly a inflácii okolo 4% vaše peniaze v banke strácajú reálnu hodnotu a prerábate ročne sumu približne na úrovni inflácie. Solárna zostava vám naopak zarába peniaze šetrením na ohreve vody.

Slnečné kolektory sú dlhodobou záležitosťou. Je to zdroj energie, ktorý sa dedí. Praxou overená životnosť slnečných kolektorov zo Žiaru nad Hronom je viac ako 40 rokov. Záruku dáva výrobca na 12 rokov. Pritom návratnosť podporovaného solárneho zariadenia je už pod 10 rokov, v súčasnosti s poukážkami SIEA od cca 7 rokov. Zvyšné desaťročia tak máte teplú vodu zadarmo.

Ako to funguje

Podrobnosti o poukážkach SIEA na solárne systémy v rámci podporného programu Zelená domácnostiam II sú na https://zelenadomacnostiam.sk/. Doteraz sa poukážky ušli v podstate každému, kto sa zaregistroval a počkal si niekoľko mesiacov, bez stresov a časových limitov. Záujem verejnosti o podporované OZE trvá, čo svedčí o tom, že súčasný systém zásobníkov na poukážky od SIEA sa osvedčil. Program Zelená domácnostiam II beží od roku 2019 a mal by pokračovať aj na budúci rok.

Oprávnené obdobie a stav zásobníkov

Oprávnené obdobie 

Zariadenia

Alokácia SR mimo BSK v roku 2021 (€)

Stav zásobníka

8.2.2021 – 15.12.2021

fotovoltické panely

2 700 000 €

Pozastavené

10.2.2021 – 15.12.2021

slnečné kolektory

3 200 000 €

Otvorené

15.2.2021 – 15.12.2021

tepelné čerpadlá

7 700 000 €

Pozastavené

17.2.2021 – 15.12.2021

kotly na biomasu

2 400 000 €

Pozastavené

 

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 83

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby