Ak vaša vaňa volá po facelifte, netreba hneď kupovať novú. Veľakrát postačí dopriať jednému z najobľúbenejších prvkov v byte omladzovaciu kúru v podobe opravy poškodených miest a špeciálneho náteru. Odborníčka z Hornbachu radí, ako ľahko vaňu zrenovovať a na čo si dávať pozor.

Každá vaňa sa používaním opotrebováva. Jej vrchnú vrstvu môžu poškodiť nielen padajúce predmety a ich ostré hrany, ale aj vodný kameň a hrdza, ktoré vytvárajú nevzhľadné farebné a matné škvrny. Nepriateľom vrchnej vrstvy vane sú aj agresívne čistiace prostriedky, ktoré dávajú vnútrajšku vane zabrať zo všetkého najviac.

Lokálne opravy vane

V momente, kedy je viditeľné opotrebovanie vane trvalé, nastáva čas na renováciu pomocou špeciálnych, na to vyvinutých opravných setov, ktoré slúžia k drobným opravám trhlín a defektov vane. „Najľahšie sa opravujú vane akrylátové, pomocou individuálnych retušovacích sád však možno opraviť aj liatinové, smaltové a mramorové vane,“ hovorí Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia kúpeľní v projektových marketoch Hornbach a dodáva: „všeobecne platí, že poškodené miesto sa vybrúsi, vyhladí a doplní sa chýbajúci materiál. Potom sa znova prebrúsi a vyhladí do finálnej podoby. Vďaka tomu bude povrch vane opäť vyzerať ako nový.“

Náter vane a potrebné príslušenstvo

Ak je povrch vane poškodený vo veľkej miere či dokonca celý, najjednoduchším spôsobom renovácie je náter či nástrek príslušnými farbami. „Pred veľkoplošným nástrekom je nevyhnutné najskôr poškodené miesta opraviť vrstvou smaltu z retušovacej sady, obrúsiť a potom zdrsniť plochu, na ktorú sa farba bude nanášať,“ približuje Marcela Bínová. „Než sa pustíte do náteru vane, uistite sa, že vám v miestnosti cirkuluje vzduch. Pozor si však dajte na prievan, ktorý môže na čerstvý náter priviať prachové častice alebo malý hmyz. K práci používajte vždy len kvalitné štetce a valčeky, nie príliš široké, aby náter dostal šancu dobre prekryť renovovanú plochu, ktorá má veľa oblín," upozorňuje Marcela Bínová z Hornbachu. Náter je nevyhnutné dobre rozotierať a dávať pozor, aby sa niekde nevytvorila hrubšia vrstva. Dokonalý náter je ten, ktorý je zároveň aj rovnomerný.

Pred aplikáciou špeciálneho náteru je nevyhnutné najprv zbrúsiť a odmastiť pôvodný povrch vane. „Opravovanú plochu aj zvyšok vane prebrúsime brúsnym papierom, ktorým odstránime nielen pozostatky tvrdej vody a solí, ale aj zvyšky kozmetických prípravkov. Brúsime do chvíle, kým povrch nie je úplne matný. K odmasteniu postačí prípravok, ktorý na tento účel používame bežne v domácnosti, napríklad acetón alebo riedidlo," radí Marcela Bínová.

 

 

 

Ako ľahko zrenovovať vaňu?

  • Po príprave vane na náter je dôležité za pomoci lepiacej pásky zakryť všetky miesta, ktoré nechceme natierať. Nejde len o okolie vane, teda napríklad dlaždičky, ale predovšetkým o všetky inštalatérske súčasti, ako sú sifón, batérie alebo sprchová hadica.
  • Po premiešaní epoxidovej farby a epoxidového tužidla je nevyhnutné začať vaňu ihneď natierať, lebo reakcia tvrdnutia začína zhruba po dvoch až troch hodinách. Pre rovnomerný povrch sa natiera vždy iba jedným smerom.
  • Prvý náter je nutné nechať vytvrdnúť 24 hodín. Vzhľadom na to, že pri tvrdnutí dochádza k chemickej reakcii, nezáleží na hrúbke použitej vrstvy, čas zostáva stále rovnaký – nie je možné si čakaciu dobu skrátiť.
  • Druhý deň, po zaschnutí, treba vaňu opäť zbrúsiť a vysušiť. Potom môže prísť na rad druhý, finálny epoxidový náter. Po rovnakom procese, teda znovu po 24-hodinovom tvrdnutí je renovácia ukončená. Po starostlivom obrúsení prechodov náteru s inštalatérskymi časťami je vaňa pripravená na kúpeľ.

 

TIP: Farbou na vane Epolex možno ľahko nahradiť materiál, ktorý bol na vaňu nanášaný pôvodne. Tvrdosť je približne rovnaká ako tvrdosť akrylátových vaní. Balenie obsahuje dve zložky, ktoré sa skladajú z vlastnej epoxidovej náterovej hmoty a iniciátora, ktorý aktivuje tvrdnutie.


V súčasnosti sa na trhu objavujú aj mramorové vane. Z liateho mramoru sa najčastejšie vyrábajú vaničky do sprchovacích kútov. Opravný set na vaničky z liateho mramoru je tvorený dvojzložkovým epoxidovým tmelom, ktorý sa po aplikácii preleští jemnou brúsnou pastou.

Výber farby

„Natierači – začiatočníci by sa mali uspokojiť len s bielou farbou, zdatnejší sa môžu pustiť aj do pastelových odtieňov alebo si nechať namiešať farbu na mieru," hovorí Marcela Bínová z Hornbachu. Práve zmena farby z tradičnej bielej na búrlivejší odtieň môže byť vo vašej kúpeľni základom vytúženej premeny k lepšiemu. A tiež cestou, ako vystaviť stopku škvrnám, ktoré majú tendenciu sa vo vnútri vane tvoriť.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 288

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby