THERMO|SOLAR dodáva slnečné kolektory aj pre menej obvyklé využitie

Slnečné kolektory na ohrev teplej vody sa po zavedení poukážok na ich inštaláciu tešia veľkej obľube medzi obyvateľstvom, ale rastie záujem o ich využitie aj v priemysle a poľnohospodárstve. Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., Žiar nad Hronom najnovšie zrealizoval dodávku solárneho systému pre mliekareň Poľnohospodárskeho družstva v Lovčici - Trubíne. Informoval o tom Ján Tomčiak, konzultant projektu z THERMO|SOLARU.

 

            „Od júla tohto roku hrejú teplú vodu v mliekarni v Lovčici - Trubíne slnečné kolektory žiarskeho výrobcu THERMO|SOLAR. Objekty tohto typu sú kvôli vysokej spotrebe teplej vody mimoriadne vhodné na využitie slnečnej energie. Majú celoročne vysokú spotrebu teplej vody pre spracovanie mlieka. V tomto prípade je na plochej streche objektu nainštalovaných 7 kusov slnečných kolektorov typu TS500. Tie odovzdávajú teplo zásobníku s objemom 750 litrov. Za mimoriadne priaznivých slnečných dní ide časť tepla aj do zásobníka pre pasterizér. V prípade nedostatku slnečnej energie sa využíva elektrická energia. Ročne ušetrí družstvu tento solárny systém minimálne 9 000 kWh,“ konštatoval J. Tomčiak.

 

            Dodal, že ide o prvú takúto dodávku pre mliekareň na Slovensku. Aj keď nejde rozsahom o veľkú realizáciu, podobných malých mliekarní je na Slovensku veľa a stále pribúdajú nové. Pritom potreba teplej vody je v lete vyššia a vtedy je aj výkon kolektorov najvyšší. Riešenie dodávok teplej vody pre malé rodinné a družstevné farmy na vidieku je s pomocou slnečných kolektorov vhodným dlhodobým riešením na úspory energií. Navyše kolektory bezporuchovo dodávajú teplú vodu 30 až 40 rokov a to v podstate bez údržby, s výnimkou výmeny nemrznúcej kvapaliny. THERMO|SOLAR na kolektory poskytuje záruku 12 rokov.

 

Predaj THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., na slovenskom trhu už druhý rok po sebe poháňajú  predovšetkým poukážky na podporu zariadení na výrobu energií z obnoviteľných zdrojov energií (OZE) od SIEA. Pred zavedením poukážok trh stagnoval na nízkej úrovni, lebo občania čakali zavedenie poukážok už skôr. Aj preto bol nárast domáceho predaja za rok 2016 medziročne násobný a tento trend pretrváva aj v tomto roku. Verejnosť má o ekologické a ekonomicky výhodné využívanie OZE záujem. V prípade slnečných kolektorov ide v súčasnosti s poukážkami o návratnosť investície na úrovni 5 až 7 rokov, čo je ročné zhodnotenie, aké neposkytuje žiadna banka.

 

Hlavnými odberateľmi THERMO|SOLARU v SR sú predovšetkým montážne firmy, ktoré potom dodávajú ucelené zostavy konečným spotrebiteľom. Popri poukážkami podporovanému dopytu pokračuje firma v domácom predaji aj klasickými dodávkami pre firmy a inštitúcie, ktoré nemajú nárok na dotácie, resp. pre tých, ktorí nechcú čakať, alebo sa im nepodarilo zaregistrovať pre priveľký záujem.  Okrem domáceho trhu je pre firmu dôležitý hlavne nemecký trh, kam smerovala v minulých rokoch najväčšia časť vývozu, pretože na ňom existujú dlhoročne systémové dotácie. Podobne je na tom aj vývoz do ČR, kde dlhodobo dotačne podporujú rozvoj OZE. Napriek rastu výrobné kapacity firmy nie sú ani zďaleka vyťažené, pretože ich pred niekoľkými rokmi zvyšovali a sú dimenzované predovšetkým na vývoz.

 

Ploché slnečné kolektory z produkcie THERMO|SOLARU Žiar spoľahlivo a bez akýchkoľvek porúch pracujú dlhé roky v extrémnych horských, púštnych, či mrazivých podmienkach v 50 krajinách celého sveta. Pracujú napríklad v Nepále, Patagónii, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, ale aj v Marrákeši, Káhire na Zugspitze. V podstate jedinou údržbou je pravidelná výmena nemrznúcej zmesi cca raz za 8-10 rokov tam, kde je to potrebné. Pred niekoľkými rokmi v Chile odolalo cca 300 plochých kolektorov zo Žiaru bez problémov zemetraseniu, ktoré poškodilo mnohé konkurenčné trubicové kolektory v rovnakej lokalite.

 

THERMO|SOLAR je najväčším výrobcom slnečných kolektorov v postkomunistickej Európe a patrí do prvej desiatky najväčších európskych výrobcov termických slnečných kolektorov. Ojedinelý je však rozsah výroby, pretože v jednom výrobnom závode v Žiari nad Hronom má firma nielen montáž slnečných kolektorov, ale aj výrobu selektívnych konverzných vrstiev, lisovňu kolektorových vaní a výrobu podporných konštrukcií na kolektory. Silnou stránkou spoločnosti je aj výskum a vývoj realizovaný vlastnými silami alebo v kooperácii so slovenskými univerzitami prípadne zahraničnými inštitúciami.

 

Viac informácií je na www.thermosolar.sk,  alebo na : tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 231

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby