Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov firma THERMO|SOLAR Žiar je viacnásobne ekologickou firmou. Vyrába slnečné kolektory, ktoré  sú bezodpadovým a jedným z najekologickejších spôsobov využitia Obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Zároveň pritom pri výrobe slnečných kolektorov používa výrobné technológie šetrné voči životnému prostrediu a ich likvidácia po uplynutí doby životnosti je tiež ekologická. Spoločnosť je zapojená aj do systému triedeného zberu odpadu a jeho financovania prostredníctvom oprávnenej organizácie výrobcov ENVI-PAK.

Tomáš Jančařík, vedúci obchodného oddelenia THERMO|SOLARU hovorí: ,,Naša spoločnosť je aj touto formou zodpovednosti výrobcov zapojená do systému triedeného zberu odpadu. Aj vďaka nám recyklačná spoločnosť v roku 2020 celkovo zabezpečovala triedený zber v 1 238 mestách a obciach na Slovensku. Účasťou v systéme triedeného zberu odpadu a jeho financovaním v roku 2020 sme zabezpečili úsporu CO2 vo výške 2848 kg, čo je napr. ekvivalent 6 jázd autom okolo celej SR. V roku 2020 bol vďaka nám zabezpečený prístup k bezplatnému triedenému zberu pre 110 obyvateľov. Naša spoločnosť v prepočte na 1100-litrové kontajnery uhradila vývoz 136 ks takýchto kontajnerov. Naším zberom sme v roku 2020 zabezpečili 6082 kg vyzbieraného triedeného komunálneho odpadu. Vďaka nám bolo recyklovaných 8164 kg komunálneho odpadu z obalov a neobalových výrobkov a priemyselného odpadu z obalov.“

Ekologická výroba a recyklovateľnosť

THERMO|SOLAR  vyrába svoje produkty maximálne šetrným spôsobom vo vzťahu k životnému prostrediu, pri ich výrobe vzniká minimálny odpad, ktorý je z väčšej časti recyklovaný so spolupracujúcimi spoločnosťami. Vyrábané slnečné termické kolektory sú takmer úplne recyklovateľné. Životné prostredie principiálne chránia všetky firmou vyrábané výrobky a kompletované systémy na využitie energie Slnka (slnečné termické kolektory, tepelné čerpadlá i fotovoltické systémy).

,,Každý nami vyrobený a inštalovaný slnečný kolektor je schopný vyrobiť ročne aj viac ako 1 MWh tepla a znížiť emisie CO2 o 400 kg. Pritom typická realizácia na rodinnom dome na Slovensku predstavuje 3 kusy slnečných termických kolektorov slúžiacich na ohrev teplej vody a tak je ich ročný vplyv na zníženie emisií CO2 na úrovni 1 200 kg. To je pri 40 ročnej životnosti kolektorov celkové zníženie emisií CO2 o 48 000 kg na priemernom rodinnom dome,“ vysvetlil T. Jančařík.

Ekologické výhody slnečných kolektorov

Slnečné kolektory tvoria najmä hliník, sklo, meď, prípadne drevo (ako obalový materiál na prepravu) a to sú všetko materiály veľmi dobre recyklovateľné. Slnečný kolektor s plochou 2m2 vyrobí v závislosti od spôsobu využitia v slovenských podmienkach približne 1000 kWh tepelnej energie za rok.

Každých 1000 kWh zníži emisie škodlivých látok o nasledujúce hodnoty:
CO2 – 400kg

SO2 – 10kg

NOx – 0,07kg

CxHx – 1,2kg

Prach – 1,2kg

Energetická návratnosť

Energetická návratnosť (EPBT - Energy Payback Time) solárneho termického systému s núteným obehom, počítaná z energetickej náročnosti výroby primárnych materiálov, je kratšia ako 2 roky. EPBT je obdobie, za ktoré solárny systém pri svojej činnosti ušetrí toľko energie, koľko sa spotrebovalo počas jeho celého životného cyklu. Všetky materiály použité v kolektoroch, okrem tesnení, sú 100% recyklovateľné.

,,Môžeme deklarovať, že 99,2% hmotnosti našich kolektorov je plne recyklovateľných. Zvyšných 0,8% ich hmotnosti tvorí EPDM tesnenie (druh kompaktnej gumy), ktoré nepredstavuje zásadnú ekologickú záťaž pre životné prostredie. S recykláciou kolektorov zákazníkom radi a zdarma pomôžeme, stačí ich k nám priniesť,“ povedal T. Jančařík.

Energetickú návratnosť je možné výrazne znížiť použitím recyklovaných materiálov. Návratnosť solárnych  systémov s použitím recyklovaných materiálov je približne  3 - 4 mesiace, samotných slnečných kolektorov iba 2 - 3 mesiace. Životnosť kvalitných slnečných kolektorov pritom dosahuje až 40 rokov.

THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. je nielen najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s OZE. Počas viac ako 40 ročnej existencie vyrobil stovky tisíc solárnych systémov využívaných hlavne na prípravu teplej vody. Ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely. Spoločnosť je jediným priemyselným výrobcom plochých vákuových kolektorov, ktorých zásadnou prednosťou je veľmi dobrý pomer ceny a kvality. Energetický zisk z jedného vákuového kolektora (TS 400) je 800-1200 kWh ročne a zo štandardného kolektora (TS 300, TS 330, TS 350, TS500, TS530) je to 700-930 kWh ročne.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 75

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby