Máte rodinný dom? Máte nejaké úspory a neuspokojujú vás súčasné úroky v bankách? Hľadáte možnosť ako zhodnotiť svoje peniaze? Chcete sa zabezpečiť na dôchodok, aby ste mali čo najnižšie výdavky? Riešením pre tieto situácie je využiť súčasnú situáciu, keď štát rozbieha prostredníctvom SIEA (Slovenská inovačná a energetická agentúra) podporu pre Obnoviteľné zdroje energie (OZE). Preplácať bude občanom až 50 % nákladov na inštaláciu malých zariadení na využitie obnoviteľných zdrojov energie. Ročne tak môžete v rodinnom dome ušetriť napríklad aj viac ako 200 eur za prípravu teplej vody pri využití solárneho systému z produkcie najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o. Návratnosť systému sa so štátnou podporou zníži až na cca 6 -8 rokov a potom už budete mať teplú vodu prakticky zadarmo. Praxou overená životnosť solárneho systému z THERMO|SOLARU je pritom minimálne 40 rokov.

Riaditeľ THERMO|SOLARU Alfréd Gottas k tomu poznamenáva: ,,V prípade solárneho systému a slnečných kolektorov z akciovej ponuky THERMO|SOLARU môžu domácnosti dostať dotáciu vo výške 1233 až 1750 EUR, čo predstavuje  35 – 50 % nákladov na kompletnú inštaláciu solárneho systému. O konečnej výške príspevku rozhoduje výkon zariadenia a maximálna výška podpory pre každé zariadenie. Vždy však platí pravidlo, že podpora nesmie presiahnuť výšku 50 % sumy uvedenej na faktúre od zhotoviteľa. Pilotný projekt Zelená domácnostiam potrvá až do konca roka 2020 a je naň zatiaľ vyčlenených 45 miliónov eur. Vláda očakáva, že sa z nich nainštaluje viac ako 15 000 systémov na využívanie OZE. Celkovo je na tieto inštalácie v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia vyčlenených spolu až 115 miliónov eur, ktoré by mali postačovať na realizáciu podporovaných zariadení v 70 000 domoch.“

Dotácie na kotly na biomasu a slnečné kolektory už štát poskytoval aj v rokoch 2009 až 2011. Vtedy si domácnosti nainštalovali 5 410 solárnych systémov v rodinných domoch a 39 v bytových domoch. Tentoraz by pre občanov žiadajúcich o podporu od štátu mala byť jednoduchšia aj byrokracia.

,,Ak sa obrátite na našu firmu THERMO|SOLAR prostredníctvom mailu, telefonicky, či osobne, poradíme vám, aký systém je pre vás najvýhodnejší. Môže ísť napríklad o slnečné kolektory a súvisiace zariadenia na ohrev teplej vody. U SIEA následne elektronicky požiadate o vystavenie poukážky na podporu. Po tom, ako ju získate, uzavrieme s vami zmluvu o realizácii, alebo vám sprostredkujeme niektorého z našich regionálnych partnerov. Poukážka je platná mesiac. Ak je však registrovaná u SIEA prostredníctvom zhotoviteľa, tak si môžete vybrať ľubovoľný voľný termín na dodávku celého systému ,,na kľúč“ v niekoľkých nasledujúcich mesiacoch. Dotované zariadenia budú môcť montovať iba dodávatelia akceptovaní SIEA. Tí musia mať uzatvorenú zmluvu s touto agentúrou, ktorá vytvára aj register podporovaných výrobkov. Medzi prvými zaregistroval v SIEA svoje zariadenia práve THERMO|SOLAR, ktorý má medzi nimi aj 11 typov slnečných kolektorov. Domácnostiam dodáme nielen slnečné kolektory, ale aj fotovoltické (FV) panely na výrobu elektrickej energie, tepelné čerpadlá a kombinácie rôznych systémov priamo, alebo prostredníctvom siete akreditovaných inštalatérov,“ vysvetlil A.Gottas.

Dodal, že zariadenia na výrobu elektriny sú obmedzené výkonom do 10 kW. Dokumentáciu na inštaláciu predloží SIEA zhotoviteľ, teda THERMO|SOLAR, prípadne jeho partner, zabezpečujúci inštaláciu. Domácnosti dostanú poukážky, pokrývajúce časť ceny za dodávku a montáž celého systému. Budú si ich môcť pri inštalácii uplatniť priamo u zhotoviteľov.

,,S podporou súvisí aj administratíva, z ktorej väčšiu časť vybavíme za vás my, ako zhotovitelia. Najneskôr do 30 dní od doručenia žiadosti dostanete od SIEA e-mailom zmluvu o poskytnutí príspevku,  pravidlá používania zariadenia a poukážku. Zmluvu potom vytlačíte najmenej v dvoch vyhotoveniach a každú podpíšete. Následne nám ju odovzdáte s vašim úradne osvedčeným podpisom. V prípade, že je viac vlastníkov, je potrebný popis nadpolovičnej väčšiny z nich, a pri bezpodielovom vlastníctve podpisujú zmluvu obaja manželia. Spolu so zmluvou vám bude doručené aj čestné vyhlásenie o oprávnenosti domácnosti a o splnení kritérií vydania poukážky. Aby sa zachovala platnosť poukážky, musí ju domácnosť poskytnúť zhotoviteľovi, s ktorým má uzavretú zmluvu o inštalácii zariadenia. Ten ju musí následne uplatniť u SIEA,“ opísal postup pre získanie príspevku A. Gottas.

Ďalej odporúčal, aby s registráciou občania dlho neváhali. Terajšie, relatívne  výhodné akciové ceny nemusia platiť dlhodobo, pretože sú pre výrobcov a predovšetkým inštalatérov na hranici rentability a sú výsledkom stagnácie trhu v posledných rokoch. Pozor by si mali dať zákazníci najmä na veľmi lacné kolektory zo skladového výpredaja niektorého zo zbankrotovaných európskych výrobcov. Uplatňovať niekedy v budúcnosti záruku by bolo v takomto prípade ťažké. Zákazník by sa mal vyhýbať aj firmám, vyrábajúcim rôzne skladačky s pochybnou životnosťou.

THERMO|SOLAR, okrem toho, že je najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s OZE. Zákazník, ktorý sa obráti na firmu, dostane komplexné poradenstvo a služby, ktoré sa týkajú využívania slnečných kolektorov, fotovoltických (FV) panelov na výrobu elektrickej energie, tepelných čerpadiel a kombinácie rôznych systémov. Spoločnosť disponuje výrobnou kapacitou na úrovni 600 tisíc m2 kolektorov ročne. Vyrába tiež všetky typy konštrukcií na upevnenie kolektorov a kompletizuje ucelené solárne systémy. THERMO|SOLAR má široký sortiment výrobkov v skladoch najväčších zmluvných partnerov vo výhodných cenách a ich ľahkú dostupnosť na území SR i ČR, krátke dodacie lehoty a je flexibilný pri neštandardných požiadavkách. Spoločnosť je oficiálnym školiacim partnerom Svetovej banky pre problematiku využívania solárneho tepla.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk , alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 219

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby