Zimné obdobie so sebou prináša nielen teplú atmosféru vianočných sviatkov, ale aj kratšie a chladnejšie dni. Je preto dôležité zamyslieť sa nad tým, ako môžu sezónne zmeny ovplyvniť našich domácich miláčikov, a čo môžeme urobiť pre ich zdravie a spokojnosť počas zimných mesiacov.

Ako ovplyvňuje chlad domáce zvieratá

S klesajúcimi teplotami sú majitelia menej ochotní cvičiť so svojimi psami, či chodiť na dlhšie prechádzky. Menej pohybu znamená menší výdaj kalórií. Kŕmenie vášho štvornohého miláčika rovnakým množstvom krmiva môže mať za následok "zimné priberanie", ktoré je nezdravé. Ak si všimnete, že váš chlpatý kamarát naberá na váhe, znížte dennú porciu krmiva. Čo ale so psami či mačkami, ktoré trávia väčšinu času vonku?

Odborníci hovoria, že psy a mačky vystavené chladnému počasiu potrebujú dva až trikrát vyšší prísun kalórií ako počas teplých mesiacov. Prvým dôvodom je celkovo vyššia spotreba kalórií, a druhým je chvenie, ktoré je prostriedkom na udržanie telesnej teploty. Chvením ale zviera spotrebuje veľké množstvo kalórií. Zvýšenie kalórií v strave vedie k väčšej akumulácií tuku, čím sa kompenzujú kalorické straty z chvenia. „Zvýšiť kalorickú dávku môžete pomocou špeciálne formulovaných krmív. Napríklad krmivá FINEVO z rady Active týmto požiadavkám plne vyhovejú. Špeciálne zloženie zabezpečí zvýšený prísun kalórií, a zároveň sa nemusíte báť, že váš pes skonzumuje príliš veľa potravy“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Pristúpte k postupnej zmene

Počas zimy je dobré upraviť stravu psov či mačiek, aby mali čo najlepšiu výživu. Ak sa rozhodnete pre zmenu krmiva, postupujte pomaly. Príliš náhla zmena stravy môže viesť k hnačkám alebo zvracaniu. Niekoľko prvých dní miešajte nové krmivo so starým v pomere 50/50 a potom postupne zvyšujte množstvo nového a znižujte množstvo starého. Postupujte tak v priebehu týždňa až desiatich dní, aby ste znížili pravdepodobnosť problémov.

Nezabúdajte na prístrešok

Ak máte domáce zviera, ktoré sa pohybuje prevažne vonku, je nevyhnutné, aby ste skontrolovali vonkajšie prístrešky vášho domáceho zvieraťa. „Vaše zviera musí mať možnosť primeraného úkrytu pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Napríklad psy žijúce vonku budú potrebovať pevný, izolovaný prístrešok, ktorý im umožní schúliť sa, aby si udržali telesné teplo, a zároveň pomôže blokovať vietor, dážď, ľad a sneh,“ upozorňuje odborník z Hornbachu.

Mačky môžu byť vynaliezavejšie, pokiaľ ide o hľadanie úkrytu pred zimnými živlami. Tento úkryt sa však môže nachádzať vedľa motora vášho auta, na hornej časti kolies alebo v iných ukrytých častiach auta. Práve preto nezabudnite poklepať na kapotu, aby ste vyplašili prípadných mačacích návštevníkov. Aj keď žiadnu mačku nevlastníte, kontrola kapoty a kolies je vždy na mieste.

Starostlivosť o kožu

Rovnako ako u ľudí, aj psia koža sa môže pri nižších teplotách rýchlo vysušiť a podráždiť. Suchá koža tiež vedie k nadmernému tvoreniu lupín alebo ekzémov, a ak sa neudržiava, môže byť pre zviera obťažujúca. Našťastie je pomerne jednoduché udržať kožu a srsť chlpatého kamaráta zdravú. „Strava s vyšším obsahom bielkovín môže vášmu psovi či mačke pomôcť udržiavať srsť zdravú. Hľadajte tiež krmivá s obsahom olejov z rýb alebo kokosu. Tieto oleje pomáhajú nielen zdravej pokožke, ale zlepšujú aj trávenie, znižujú alergické reakcie a pomáhajú imunitnému systému vášho domáceho zvieraťa. Napríklad krmivá FINEVO ponúkajú široký sortiment krmív, s vyšším obsahom bielkovín, alebo špeciálne formulované krmivá pre zdravú srsť,“ dodáva David Benda z Hornbachu.

Nezabúdajte ani o starostlivosť o labky, na ktoré sú denne kladené vysoké nároky. Brušká labiek sa po kontakte s ľadom alebo posypovou soľou môžu až príliš vysušiť a popraskať. Ošetriť ich môžete špeciálnymi balzamami na labky, ktoré ich zvláčnia a regenerujú.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 52

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby