Tradičného výrobcu slnečných kolektorov potiahol zahraničný vlastník

Najrušnejší rok vo svojej histórii prežil vlani najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. Priniesol mu etablovanie nového vlastníka celej firmy, finančný kapitál na ďalší rozvoj, rozšírenie výrobného programu, viac ako zdvojnásobenie tržieb a nárast zamestnanosti o pätinu. A to všetko na pozadí najväčšej energetickej krízy v Európe, vojny na Ukrajine a zastavení výroby primárneho hliníka v Slovalcu Žiari nad Hronom. Informuje o tom Alfréd Gottas, riaditeľ THERMO|SOLARU.

,,Boom v oblasti obnoviteľných zdrojov a teda i pri slnečných kolektoroch nastal v roku 2022 v dôsledku korelácii vývoja trendov svetovej ekonomiky a následkov ruských vojnových a energetických hier. Nič lepšie v takej situácii než správne načasovanie vstupu zahraničného kapitálu sa nám nemohlo stať. Spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., vstúpila do sezóny 2022 ako člen Hargassner Holding, nezávislej skupiny výrobcov zariadení na využitie obnoviteľných zdrojov, patriacej do vlastníctva rodiny Hargassner. V štruktúrach skupiny sme začali pôsobiť ako jediný výrobca slnečných kolektorov a dvorný dodávateľ tejto technológie pre všetky obchodné zložky skupiny v Európe i zámorí,“ vysvetľuje A.Gottas.

Dodáva, že už predtým mali v Žiari nad Hronom veľký potenciál na rozvoj, ale chýbal im kapitál. Vstup nového vlastníka s jeho zdrojmi by mal posunúť firmu do konca desaťročia medzi troch najväčších výrobcov slnečných termických panelov v Európe.

„Máme v pláne rozsiahle zvýšenie výroby v existujúcom závode a diverzifikáciu výroby. Vlastníme pozemky v okolí súčasnej prevádzky, kde v priebehu nasledujúcich rokov rozšírime výrobu. Pred krízou v roku 2009 sme zamestnávali 120 ľudí, v súčasnosti približne polovicu. Práve vstup nového investora by nás mal dostať na pôvodné čísla zamestnanosti. V roku 2022 sme už zvýšili stav ľudí o pätinu,“ konštatoval A.Gottas.

Expanzia rodinnej firmy

Rodinný podnik Hargassner je najväčším nezávislým výrobcom kotlov na biomasu v Európe a nachádza sa v etape zásadného rozvoja a rozširovania portfólia. V roku 2020 prebrala skupina Hargassner rakúsku firmu Gilles, ktorá v súčasnosti pôsobí v rámci segmentu Hargassner Industry a špecializuje sa na priemyselné aplikácie a výrobu kotlov s výkonmi do 2,5 MW. V roku 2021 sa skupina spoločností Hargassner rozšírila o poľskú spoločnosť Rakoczy Stal, ktorá je výrobcom kotlov na biomasu a mala by posilniť pozíciu skupiny na trhoch v strednej a východnej Európe.

,,V roku 2022 sa rady skupiny spoločností Hargassner rozšírili o spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar, ktorá pôsobí nielen v pozícii dodávateľa slnečných termických kolektorov pre celú sieť skupiny, ale aj ako výrobca a dodávateľ niektorých montážnych celkov a komponentov pre sesterské spoločnosti v rámci skupiny Hargassner. Naša spoločnosť naďalej pôsobí pod menom THERMO|SOLAR Žiar. V súčasnosti je značka THERMO|SOLAR najstarším a v branži najdlhšie pôsobiacim výrobcom slnečných kolektorov. Vstup do skupiny spoločností Hargassner by mal pozitívne pôsobiť na posilnenie tohto mena nielen v Európe,“ vraví A.Gottas.

Okrem termických kolektorov v súčasnosti firma vyrába a dodáva aj komponenty pre fotovoltiku a vlastné tepelné čerpadlá. Po rozšírení výroby začala v tomto roku produkovať aj komponenty pre kotle na biomasu.

Nezávislosť od Ázie je výhodou

THERMO|SOLAR vyrába z európskych komponentov, nakupuje prednostne od dodávateľov zo Slovenska. Tým že má výrobné kapacity na Slovensku, je nezávislý od ázijských dodávateľov komponentov, na ktorú doplatili viaceré európske korporácie. Ale najväčším svetovým hráčom je Čína, ktorá ovláda 75 percent trhu s termickými kolektormi. V Európe jej konkurujú najmä výrobcovia z Turecka a Grécka, ktorých produkcia smeruje najmä na ich domáce trhy. V strednej a západnej Európe sú konkurentmi hlavne nemeckí výrobcovia kolektorov.

Tisícky slnečných kolektorov

Zakladatelia spoločnosti THERMO|SOLAR Žiar s.r.o., vrátane spoločnosti samotnej, vyrobili počas svojej viac ako 35 ročnej existencie stovky tisíc solárnych systémov. Využívajú sa hlavne na prípravu teplej vody, ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely. Na mnohých miestach Čiech a Slovenska možno nájsť pracujúce slnečné kolektory SALK vyrobené pred tromi desaťročiami v Žiari nad Hronom. Na kolektory a nosné konštrukcie poskytuje firma záruku na dobu 12 rokov.

THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. permanentne investuje nielen do výskumu a vývoja, aj do ekologizácie výroby. Výsledkom tohto snaženia je 100 % regenerácia anodizačného a vyfarbovacieho roztoku z galvanickej linky na výrobu selektívnych konverzných vrstiev a technológia na čistenie oplachových vôd.

Firma v súčasnosti disponuje výrobnou kapacitou na úrovni 300 tisíc m2 kolektorov ročne. Ako jeden z mála výrobcov na svete má na jednom mieste sústredené hlbokoťažné lisovanie kolektorových vaní, výrobu selektívnych konverzných vrstiev a finálnu montáž slnečných kolektorov. Vyrába aj všetky typy konštrukcií na upevnenie kolektorov a kompletuje ucelené solárne systémy.

Aj v extrémnych podmienkach

 Žiarske kolektory pracujú napríklad v Nepále, Argentíne, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, Maroku, Egypte, Jordánsku, či v Kalifornii. Doteraz boli inštalované takmer v 80 krajinách celého sveta a to aj na takých extrémnych miestach ako je najvyššia hora Nemecka Zugspitze a Ohňová zem v Patagónii. Spoločnosť kladie prvoradý dôraz na kvalitu, výskum a vývoj. Vlastní unikátne zariadenia na meranie kvality selektívnych vrstiev, solárnych skiel a výkonových parametrov kolektorov.

Významnou je aj školiaca, poradenská a propagačná činnosť. Spoločnosť je oficiálnym školiacim partnerom Svetovej banky pre problematiku využívania solárneho tepla. V západnej Európe sa slnečné kolektory rôznych výrobcov často porovnávajú pomocou tzv. „výkonovej ceny“, čiže ceny jednotky získaného tepla vypočítanej ako podielu investičných nákladov k reálnemu tepelnému zisku v definovaných prevádzkových podmienkach. Kolektory THERMO|SOLARU v takýchto porovnaniach umiestňujú vždy na najvyšších priečkach.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 43

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby