Najviac bytových domov na Slovensku sa stavalo v 70-tych rokoch. Tieto 50-ročné stavby, nielenže nespĺňajú moderné environmentálne nároky na budovy, ich vek sa odráža aj na komforte obyvateľov. Bez obnovy to jednoducho v dnešnej dobe nejde. To si uvedomili aj vlastníci bytov v nitrianskej bytovke. Obnova, ktorá zahŕňala aj zateplenie s využitím expandovaného polystyrénu, im pomohla znížiť náklady na vykurovanie až o 35 %.

 Pred obnovou

Podľa údajov zo štatistiky Eurostat z roku 2021 až 47 % Slovákov býva v bytových domoch. V porovnaní s inými štátmi Európskej únie patríme k lídrom v bývaní vo vlastnom. Obnova bytového domu je spravidla náročnejšia ako obnova rodinného domu, pretože ide o niekoľkonásobne väčšiu stavbu, zároveň sa na nej musí zhodnúť viac ľudí. Pozitívnym príkladom obnovy bytového domu je nitriansky bytový dom na Dlhej ulici.

 

Bytový panelový dom systému T06B na Dlhej ulici v Nitre postavili v roku 1974. Na ôsmich podlažiach tu nájdete garsónky, dvojizbové, trojizbové a štvorizbové byty. Za obdobie od výstavby prešla bytovka zásadnejšou rekonštrukciou len raz. V rámci nej sa realizovalo zateplenie strechy.

Po obnove

Iniciatíva obnoviť bytový dom prišla zo strany vlastníkov, ktorí pociťovali vysoké náklady na kúrenie. Našli sa však aj ľudia, ktorí pochybovali o účinnosti zateplenia, pričom mali obavy z narastajúcich výdavkov do fondu údržby a opráv bez reálneho ušetrenia nákladov,“ vysvetľuje Ján Hipp, správca bytového domu v Nitre. „Obavy sa však nepotvrdili a náklady na teplo sa vďaka obnove znížili o 35 %,“

 

Najdôležitejším bodom obnovy bolo zateplenie vonkajšieho plášťa a stropníc suterénu. Projektant navrhol zateplenie vonkajším kontaktným tepelnoizolačným systémom ETICS s využitím expandovaného polystyrénu (EPS) s hrúbkou 80 mm[1]. Napriek tomu, že ide o osempodlažnú budovu, nemusela byť použitá kombinácia materiálov. „Na vykurovanie sa môžu použiť najmodernejšie a najúspornejšie zdroje tepla, ak však dom nemá kvalitný obvodový plášť, všetko teplo z budovy rýchlo unikne,“ hovorí Juraj Urban, výkonný riaditeľ Združenia EPS SR. Okrem zateplenia sa tiež menili balkóny a okná v spoločných priestoroch schodiska a pivnice.

 

Všeobecne panuje mylný názor, že zateplenie má zmysel len v zime. No okrem toho, že v zime pomáha so šetrením energií vynaložených na vykurovanie, je nápomocné aj v lete, pretože kvalitná vonkajšia tepelná izolácia udržiava príjemnú teplotu aj v lete.

 

Priniesla teda reálna prevádzka to, čo sa od nej očakávalo? Podľa Jána Hippa realita prevýšila očakávania. „Obnova spojená so zateplením priniesla vlastníkom výraznú úsporu nákladov na vykurovanie bytového domu. Zvýšila sa aj estetická stránka budovy a atraktivita z pohľadu hodnoty nehnuteľnosti a predajnosti bytov. Samozrejme, pre mňa ako správcu je dôležité nielen zateplenie, ale hlavne sanácia a predĺženie životnosti samotného bytového domu,“ pochvaľuje si Ján Hipp.

 

Ak zatepliť, tak s využitím 100 % recyklovateľného materiálu

 

Expandovaný polystyrén je známy nielen svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami, ale aj nízkou hmotnosťou, jednoduchou manipuláciou a odolnosťou. V interiéri zachováva príjemnú klímu bez ohľadu na ročné obdobie. Jeho veľkou výhodou je fakt, že vďaka technologickému vývoju ide o 100 % recyklovateľný materiál s výnimočne dlhou životnosťou. „V priebehu zatepľovania alebo búracích prác vzniká na stavbe aj odpad z expandovaného polystyrénu. Ten je potrebné vytriediť na čistý a znečistený a odniesť na zberný dvor. Následne sa posúva do recyklačných centier,“ vysvetľuje Juraj Urban. Kvalitne zrealizované zateplenie vonkajšieho plášťa znižuje energetické straty pri prevádzke budov, čím sa znižuje spotreba energie a množstvá emisií, ktoré vznikajú pri výrobe tepla na vykurovanie. Zateplenie budov pozitívne prispieva k spomaleniu negatívnych klimatických zmien.

www.epssr.sk

[1] Obnova sa realizovala v roku 2012

Zobrazenia: 6

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby