Výsledky architektonickej súťaže návrhov stavieb s modernou škridlou

Letná výzva spoločnosti Wienerberger o inšpiratívny návrh stavby s keramickou škridlou Tondach V 11 už pozná víťazov. Odborná porota ocenila najlepšie diela architektov a projektantov v kategóriách Rodinný dom a Komerčný alebo verejný priestor. Víťazný návrh vybrala aj spomedzi prihlásených študentov.

Súťaž sa stretla so záujmom odbornej verejnosti, rovnako ako revolučná škridla, ktorá bola jej ústredným motívom. „Záujem o súťaž hodnotím pozitívne. Prostredníctvom tejto výzvy sme chceli architektom predstaviť nový model pálenej škridly Tondach V11, vyzdvihnúť jej jedinečné vlastnosti i originálny dizajn. Sme radi, že súťaž oslovila aj študentov, ktorí mali tiež možnosť zapojiť sa a vytvoriť jedinečný návrh použitia tejto krytiny na stavbe,“ zhrnul výsledky architektonickej výzvy Michal Dobrovodský, jeden z členov poroty a zároveň produktový manažér značky Tondach. Do súťaže bolo prihlásených 22 projektov, pričom prihlásiť sa mohli architekti i študenti architektonických odborov.

 

Víťaza vybrala odborná porota

Úlohou súťažiacich bolo do konca augusta vytvoriť zaujímavý návrh stavby s využitím škridly V11 s moderným vzhľadom. O víťazoch rozhodovala odborná porota, ktorú tvorili architekti Tatiana Kollárová a Jakub Moravčík a zástupcovia spoločnosti Wienerberger – digitálny produktový manažér Alexander Pintér,  produktový manažér pre značku Tondach Michal Dobrovodský, vedúci predaja pre východné Slovensko Karol Kleščinský a marketingová manažérka spoločnosti Judit Šipekiová. Porota posudzovala najmä celkovú kvalitu architektonického, tvarového a estetického riešenia objektu a tiež inovatívny dizajn a architektonický koncept. Realizácia objektu s danou krytinou nebola podmienkou v súťaži. „Polygonálny dizajn so skosením v tvare písmena V láka na preskúmanie možností nového uplatnenia tradičnej keramickej krytiny. Zo širokého portfólia projektov s rôznou architektonickou kvalitou vynieslo hlasovanie poroty napriek tomu do finále zdravo konzervatívne projekty. Víťazný návrh rodinného domu a horských kúpeľov ilustruje využitie tradičného materiálu v prírodnom kontexte, pričom abstrahované línie škridly nechávajú vyznieť čisté formy stavieb v krajine,“ hodnotí víťazné diela člen poroty Ing. arch. Jakub Moravčík. 

 

Harmonické prepojenie sedlovej a zelenej strechy

V kategórii Rodinný dom zaujal návrh architekta Filipa Pipišku z Performa Architects, ktorý získal finančnú odmenu vo výške 1000 €. Návrh rodinného domu, ktorý do súťaže zaslal, definuje jednoduchá čistá geometria zložená z dvoch materiálov. Drevený obklad obaľujúci nočnú zónu odzrkadľuje  prírodný charakter okolia a biela omietka, za ktorou je ukrytá spoločenská časť domu, zas čistotu prostredia. Obidve zóny sú prepojené stredovým traktom, ktorý vďaka preskleniu umožňuje kontakt a priame prepojenie so záhradou. „Nižšia lineárna geometria je pokrytá zelenou extenzívnou strechou, ktorá vytvára príjemný kontrast a súčasne harmóniu so sedlovou strechou pokrytou práve novou strešnou krytinou Tondach V11 v matnej čadičovej farbe,“ popisuje návrh autor Filip Pipiška. Zvolená škridla svojou farebnosťou podporuje prírodnú farebnosť domu a svojím geometrickým tvarovaním prináša moderný kontrast ku tradičnej forme domu.

 

Pálená škridla tvorí dominantný prvok horských kúpeľov

Kategóriu Komerčný alebo iný verejný priestor ovládol návrh Ing. arch. Ľudmily Balážovej a Ing. arch. Erika Blaha z ateliéru LEA | Ľudmila & Erik Atelier, ktorý autori vytvorili v spolupráci s Ing. Petrom Slamkom. Introvertná stavba horských kúpeľov, ktorú navrhli, je vložená do prírody a poskytuje intimitu a zároveň príjemný pobytový priestor pre svojich návštevníkov. „Tondach V11 sme sa snažili zakomponovať tak, aby vynikla a bola dominantným prvkom stavby. Zvolili sme odtieň engoba matná čierna, ktorá je v kontraste so svetlým prívetivým interiérom,“ opisuje návrh E. Blaho. Strešná krytina je vnímateľná z každého uhla pohľadu, a to z exteriéru i z átria a stáva sa tak neoddeliteľným výrazovým prvkom stavby a súčasťou architektúry. Aby interiér pôsobil čo najvľúdnejšie a nebol cudzí prírodnému prostrediu, do ktorého je stavba zasadená, je spoločne s nosnou konštrukciou z väčšej časti tvorený drevom. Ostatné prvky sú z pohľadového betónu. Tento návrh bol taktiež ocenený odmenou vo výške 1000 €.

 

Špeciálna cena pre študentský návrh

Spomedzi študentských návrhov najviac zaujalo dielo Erika Zuriana, ktorý študuje na Fakulte architektúry a dizajnu STU v Bratislave. Získal špeciálnu cenu v hodnote 500 eur. Porotu zaujal jeho návrh rodinného domu, ktorý je dispozične riešený tak, že časť určená pre deti je osobitná a z exteriéru pôsobí priam odtrhnutá od zvyšku domu. Takéto riešenie vytvára prirodzené umiestnenie terasy aj v svahovitom teréne a taktiež neblokuje výhľad na zeleň. Dom upúta predovšetkým svojím atypickým členením strechy, ktorá je podporená  škridlou V11 s neobyčajným tvarom. „Škridla svojím dizajnom dodala tradičnej sedlovej streche moderný a dynamický výraz. V návrhu som využil minimum odtieňov farieb a popri textúre vertikálneho obkladu som zvolil tmavý odtieň strechy, ktorá tak pôsobí kontrastne voči bielej omietke,“ popisuje svoje dielo Erik Zurian.

 

 

Škridla Tondach V11

Revolučný vzhľad nových škridiel V11 vznikol v spolupráci so špičkovým dizajnovým štúdiom F. A. Porsche. Charakteristický skosený povrch do písmena V spája inovatívne a čisté tvary s tradíciou tisícročiami overenej kvality pálenej krytiny. Číslo 11 v názve výrobku značí počet škridiel potrebných na pokrytie jedného metra štvorcového strešnej plochy, čo umožňuje jednoduché a menej prácne kladenie. Písmeno V zas prepožičiava krytine charakteristický vzhľad. Povrch škridly tvoria tri hladké roviny, ktoré vytvárajú dve línie. Minimalistický dizajn dodá streche moderný a nekonvenčný vzhľad. Originálna krytina V11 sa vyrába v povrchovej úprave engoba v troch farebných prevedeniach – čiernej, titánovej a čadičovej.

Inovatívny tvar v sebe spája niekoľko funkcií: na jednej strane umožňuje integráciu odvodňovacieho kanálika priamo v strede škridly, čo vedie k bezpečnejšiemu odvádzaniu vody. Na druhej strane, fazetovanie vytvára na streche fascinujúcu hru svetla. Unikátny vzhľad škridiel V11 si získal obdiv vo svete priemyselných výrobkov a získal prestížne ocenenie Red Dot Award 2020.

 

Zobrazenia: 133

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby