Údržba exteriéru si často vyžaduje veľa úsilia a množstvo času. S vysokotlakovým čističom môže byť ale táto úloha jednoduchá a rýchla. Okrem prác okolo domu ho ale využijete aj na umytie auta, záhradného nábytku, či okien. Tento univerzálny pomocník by preto nemal chýbať v žiadnej domácnosti. 

Využitie vysokotlakových čističov

Vysokotlakové čistiace stroje, známe aj pod názvom „wapka“, sú zariadenia na odstraňovanie nečistôt. Sú všestrannými pomocníkmi pri čistení domu, záhrady, dažďových zvodov, bicykla či auta. Práca s vysokotlakovým čističom je veľmi jednoduchá, a mimoriadne rýchla. Takýto pomocník nielenže uľahčí údržbu exteriéru, pomáha tiež šetriť vodu.

Na trhu sú k dispozícii rôzne modely vysokotlakových čističov, od najkompaktnejších a štandardných, až po vysokovýkonné profesionálne zariadenia. „Aby ste si mohli vybrať najvhodnejší čistič pre vaše potreby, musíte najskôr porozmýšľať, na čo ho budete používať a ako často. Okrem veľkosti stroja je dôležité vybrať aj správny výkon, prietok vody, a zvážiť, či vám na čistenie postačí studená alebo teplá voda,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Koniec upchatým odkvapom

Odkvapy by ste mali čistiť aspoň raz do roka, a to najneskôr na konci jesene. Ak tak neurobíte, na jar vás čaká ešte viac práce. V horšom prípade sa môže vaša strecha cez zimu poškodiť. Čistenie odkvapov pomocou fúkača na lístie je nepraktické a často málo efektívne. Napadané lístie môžete skúsiť odstrániť pomocou záhradnej hadice, ale aj tento spôsob má svoje nevýhody. „Najlepším spôsobom ako vyčistiť odkvapy je pomocou vysokotlakového čističa s násadkami na čistenie potrubí a odkvapov. Špeciálna tryska na čistenie odkvapov má dozadu namierené vysokotlakové lúče, ktoré jej umožňujú špinu z odkvapov vytlačiť,“ vysvetľuje odborník.

Fasáda ako nová

Novú fasádu rozpoznáte na prvý pohľad. Je krásna, čistá, bez poškodení a nánosov plesní či machov. Pod vplyvom poveternostných podmienok ale stratí každá fasáda po určitom čase svoju sýtu farbu. Predovšetkým zateplené fasády je dôležité pravidelne udržiavať a čistiť (každých 3 až 5 rokov), pretože tepelná izolácia môže mierne znižovať cirkuláciu vzduchu. „Ak je vaša fasáda znečistená iba nánosmi prachu, blatom alebo inými mechanickými nečistotami, môžete ju vyčistiť vysokotlakovým čističom. Ten stačí jednoducho napojiť na hadicu, a fasádu umyť pod prúdom čistej vody. Povrch čistite vo vzdialenosti minimálne 15 cm od fasády. Ak by ste čistič držali príliš blízko fasády, mohli by ste ju tlakom vody poškodiť. V prípade biologického znečistenia, ako sú machy, plesne či lišajníky je potrebné odstrániť znečistenie chemickými prostriedkami. Takúto prácu radšej prenechajte odborníkom,“ radí David Benda.  

Príjazdová cesta bez škvŕn

Spevnené vonkajšie plochy ako parkoviská a príjazdové cesty sú mechanicky namáhané. Okrem vysokej mechanickej záťaže sú vystavené aj nečistotám, ako sú oleje či iné tekutiny. Tie ale môžete jednoducho odstrániť čističom s ohrevom vody. Tie najvýkonnejšie ohrejú vodu až na 170 °C, čo umožňuje jednoducho odstrániť aj mastné škvrny. S mastnými škvrnami si poradíte ale aj pri nižších teplotách. „Čističe na vonkajšie plochy by mali mať aspoň 110 barov. Pri studenovodných čističoch je dôležitý aj prietok vody. Na mastné škvrny je potrebný prietok aspoň 520 l/hod. S teplou vodou si vystačíte aj s nižším prietokom,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Tzv. wapky využijete aj na čistenie terás, ktoré sú centrom letných grilovačiek. Nie je preto prekvapením, že sa často zašpinia. Terasy z kompozitu čistite v smere drážok zo vzdialenosti približne 30 cm. Na betón a keramickú dlažbu použite rotačnú hlavicu. Rotujúca tryska očistí požadovanú plochu a kryt čističa zabráni, aby vás odrazená voda ušpinila. Vysokotlakovým čističom môžete po každom grilovaní jednoducho umyť aj grilovacie rošty.

Čistenie záhradného nábytku, áut a bicyklov

Zašlý záhradný nábytok súci podľa prvého pohľadu na vyhodenie skúste najprv len dôkladne vyčistiť. Stačí na to AKU vysokotlakový čistič s pracovným tlakom vody približne 25 barov a bežný čistiaci prostriedok. Tento výkon je dostačujúci aj na umytie auta či bicykla. Nezabudnite použiť prípravky s nízkou penivosťou, ktoré sú dnes už ekologicky nezávadné.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 35

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby