Účelom klimatizačných zariadení je skvalitniť životné prostredie, v ktorom sa nachádzame. Pre pobyt človeka je optimálna teplota 22-25°C a relatívna vlhkosť 40-50 %. Prvotnou požiadavkou užívateľov klimatizácie je obvykle chladenie priestorov v letnom období. Okrem toho môže zabezpečiť doplkové funkcie, napr. vykurovanie v prechodnom období, odvlhčovanie,filtráciu.

ČASTI KLIMATIZÁCIE

- vnútorná jednotka ( výparník) - odoberá teplý vzduch z klimatizovaného priestoru, dochádza v ňom k odpareniu chladiva, teplo je odvedené chladiacim okruhom do kondenzátora

- vonkajšia jednotka ( kondenzátor) - odovzdáva odpadné teplo do vonkajšieho priestoru

- kompresor - zabezpečuje stláčanie pracovnej látky a jej transport medzi vnútornou a vonkajšou jednotkou

- médium - pracovná látka, ktorá odoberá teplo z vnútornej a odovzdáva ho vonkajšej jednotky

- regulácia - riadi prevádzku systému

- inventor - znižuje vysokú spotrebu elektrickej energie

- vzduchové filtre - odstraňujú pevné častice, škodliviny, dym a pach zo vzduchu

 

Pre správny návrh klimatizácie by sme mali hlavne poznať:

1. typ stavby a jej účel využitia

2. rozsah klimatizovaných priestorov ( počet miestností )

3. charakter klimatizovaných miestností ( rozmery miestností, počet okien a iných otvorov, orientácie ku svetovým stranám, počet ľudí nachádzajúcich sa v miestnosti)

4. rozsah úprav vzduchu ( chladenie, vykurovanie, filtrovanie a iné)

5. umiestnenie klimatizačných jednotiek ( prívod elektrického prúdu, zabudovanie inštalácií, odvod kondenzátu, umiestnenie vonkajšej a vnútornej jednotky z hľadiska architektonického či technologického)

 

Pri stavbe nového domu je ideálne zahrnúť projekt klimatizácie už do projektu stavby. Hlavný problém je dobre umiestniť vonkajšiu jednotku. Predbežný návrh chladiaceho výkonu je možné nahradiť odhadom podľa objemu miestnosti, ak sa jedná o štandartný obytný priestor bez veľkých presklených plôch a svetlíkov. Obvykle sa pritom uvažuje s hodnotou 25-50 W na 1 m3 objemu miestnosti. Dnes je možné kúpiť klimatizačnú jednotku v obchodnom dome a sám si ju doma nainštalovať. Je potrebné však všimnúť si okrem počiatočných nákladov pri kúpe, aj ďalšie náklady spojené s prevádzkou, servisom, teda pri na prvý pohľad lacných zariadeniach, môžu v konečnom dôsledku zariadenie predražiť. V každom prípade je výhodnejšie zakúpiť zariadenie u odbornej firmy, ktorá poskytuje servis, poradenstvo a vie zariadenie dobre nainštalovať.

Niektorí výrobcovia ale aj predajcovia v snahe prezentovať lepšie technické parametre, udávajú výkonové parametre pri iných podmienkach alebo ich vôbec neudávajú. Deklarované parametre klimatizačných jednotiek je možné overiť na stránke www.eurovent-certification.com .

 

Klimatizačné jednotky do 12 kW musia byť na predajných miestach zo zákona oznečené energetickým štítkom.

 

V súčastnosti sa vedú ale polemiky, či je klimatizácia naozaj taká výhodná. Má klimatizácia iba pozitívne účinky na naše zdravie keď nás ochladzuje v horúcich dňoch? Nie je klimatizácia len ďalší prostriedok na zhoršenie účinkov prebiehajúcich klimatických zmien?

 

Odpovedať si, ale musí každý sám.

 

Zdroj : www.klimavex.sk

          www.klimad.sk

 

Zobrazenia: 443

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby