Ďalšia výzva v rámci programu „Plán obnovy a odolnosti na obnovu rodinného domu“ je naplánovaná na koniec augusta 2023

Ak sa v zime chcete vyhnúť vyšším výdavkom za vykurovanie, je najvyšší čas pustiť sa do rekonštrukcie svojho rodinného domu.  Domy postavené pred rokom 2013 totiž už väčšinou nespĺňajú súčasné štandardy energetickej náročnosti. Ako znížiť výdavky svojej domácnosti? Jedným z efektívnych riešení je výmena starých okien za nové. Tým dokáže rodina ušetriť stovky eur ročne.

Na výmenu okien možno v rámci Plánu obnovy a odolnosti na obnovu rodinného domu z dielne Ministerstva životného prostredia SR získať štátnu dotáciu.  Najbližšia výzva by mala byť vyhlásená koncom leta 2023. Je tak optimálny čas  dôkladne sa na výzvu pripraviť a zabezpečiť si požadované podklady k žiadosti. „Tento proces chceme zákazníkom čo najviac uľahčiť. Bezplatne zrealizujeme obhliadku domu a pôvodných okien, navrhneme im vhodné riešenie a preplatíme im náklady spojené s energetickým certifikátom pôvodného stavu domu. Zároveň im pomôžeme aj s vybavením energetického certifikátu PO OBNOVE. Bližšie informácie k téme obnovy domu a výmeny okien poskytneme osobne v našich showroomoch,“ zdôrazňuje Ing. Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON.

Zlepšenie tepelno-technických vlastností domu

Štátne dotácie na obnovu rodinného domu majú zlepšiť tepelno-technické vlastnosti domov, podporiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie, ale aj podporiť inštaláciu akumulačných nádob na vodu či tieniacej techniky. Finančný príspevok môže žiadateľ využiť na jedno alebo na ľubovoľnú kombináciu viacerých opatrení. Povinným základom rekonštrukcie je využitie príspevku na niektoré opatrenie zo skupiny A (zateplenie fasády, podlahy či strechy alebo výmena okien a dverí), k čomu možno dokombinovať niektoré ďalšie opatrenia zo skupiny B (tepelné čerpadlo, zelená strecha...). Minimálna požadovaná výška úspory primárnej energie po obnove domu je 30 %. Pokiaľ obnovou rodinného domu dôjde k úspore viac ako 60 %, výška dotácie sa môže vyšplhať až na 19 000 eur. Základnou podmienkou poskytnutia dotácie je rodinný dom nachádzajúci sa na území Slovenskej republiky postavený pred 1. januárom 2013. Žiadateľ nesmie zabudnúť na energetický certifikát a vyhotovenie fotodokumentácie stavu rodinného domu pred realizáciou obnovy i po nej podľa zverejneného vzoru. Všetky potrebné informácie nájdete na web stránke www.obnovdom.sk.

Výber okien konzultujte s odborníkom

Otvorové konštrukcie sú jedným zo základných prvkov obálky domu a veľkou mierou sa podieľajú na energetickej hospodárnosti domu. „Nároky na tepelnoizolačné vlastnosti okien sú o 100 % vyššie ako pred cca 15 rokmi. Neustále sa zväčšujú rozmery okien aj  pomer skla voči rámu, okná už tvoria značnú časť obvodového plášťa budovy. Správny návrh okna, výber vhodných profilov a skla si tak vyžaduje vysoké odborné znalosti,” zdôrazňuje L. Pavlovič.  Rozdiely medzi starými oknami, bežnými novými oknami a oknami INCON sú väčšie, než by ste si mysleli. Rozdiely medzi oknami dokáže odhaliť termokamera. Doma ale termokameru nepotrebujete, pretože zlé okná sa jednoducho zarosia. S otázkou výberu okien vám najlepšie poradia odborníci. Tí poznajú parametre otvorových výplní a dokážu určiť, aké okná sú pre danú stavbu najvhodnejšie. Poradia, v ktorých častiach domu treba siahnuť po trojskle, kde stačí dvojsklo, zohľadnia aj svetové strany a orientáciu domu, schopnosť okna izolovať hluk i tepelnoizolačné vlastnosti a navrhnú komplexné riešenie pre celý dom. Výsledná tepelná izolácia okna je kombináciou stavebnej hĺbky, umiestnenia oceľovej výstuhy v ráme okna, počtu komôr a konštrukcie komôr. Zároveň je dôležitý počet a kvalita tesnení v ráme i krídle,“ vysvetľuje Ladislav Pavlovič. Pri výbere okna dbajte najmä na to, aby malo profil od špičkového výrobcu, kvalitné zasklenie a spĺňalo tie najprísnejšie tepelnotechnické normy. Z našej ponuky by som vyzdvihol najmä plastové okno INCON Komfort EVO s rozšírenou stavebnou hĺbkou 82 mm. Okno má o 25 % viac materiálu ako bežné plastové okno, preto sa nekrúti a nedá sa ľahko vypáčiť. Uzavretá rámová výstuha zvyšuje pevnosť rámov a hlbšie uloženie skla obmedzuje rosenie,“ hovorí Pavlovič.

Príklad reálnych úspor energie za vykurovanie

Výmena okien prináša reálne úspory, čo si môžeme ukázať na konkrétnom príklade. Rodinný dom v Žilinskom kraji s rozlohou 180 m2 bol postavený v roku 2005 a majitelia sa vtedy rozhodli investovať do plastových okien s profilom 70 mm a dvojsklom. Okná im slúžili dobre, ale ich susedia začali postupne okná na domoch meniť. „Najskôr sme si hovorili, že ide o zbytočnú investíciu, ale keď nám potom ukázali ich vyúčtovanie za elektrinu a plyn, zmenili sme názor. Dnes sme za to radi, pretože vzhľadom na súčasnú situáciu máme náskok, stavebný aj finančný,“ hovorí majiteľ rodinného domu. V roku 2021 tak pristúpili k výmene okien. Zvolili si plastové okná INCON Komfort EVO s trojsklom, ktoré majú súčiniteľ prechodu tepla celým oknom Uw = od 0,71 W/m2K. Výmena okien sa majiteľom vyplatila, dosiahli úspory energie za vykurovanie vo výške až 38 %.

www.incon.sk

Zobrazenia: 62

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby