Čas a financie – to sú dve veličiny, ktoré sprevádzajú projektantov, rozpočtárov a stavbárov pri plánovaní no aj pri samotnej realizácii stavby. Od prvej myšlienky o stavebnom projekte (napr. rodinného domu) až po ukončenie samotnej realizácie plynie časový úsek, ktorý chce investor stavby skrátiť na čo najkratšiu možnú dobu a zaplatiť čo najmenej. Každý hľadá, porovnáva a vyberá optimálnu ponuku. Všetkým stavebníkom tak neostáva nič iné, ako vymyslieť najlepší spôsob, ako predať svoju prácu a presvedčiť investora, aby sa rozhodol práve pre jeho služby.

V dnešnej dobe môže v stavebnom odvetví robiť doslova zázraky kvalitný softvér. Už veľa rozpočtárov a projektantov využíva stavebný program a tak niekoľkohodinovú prácu v exceli nahradili za rýchle, presné a prehľadné riešenie. Položkové rozpočty, súpis a fakturácia vykonaných prác, náklady a ešte omnoho viac sa dá jednoducho upravovať pomocou hromadných funkcií a indexácie. Pružnosť kvalitného softvéru umožňuje „za pochodu“ meniť jednotlivé kroky, čím sa dajú niekedy ušetriť až tisíce eur.

"U nás vo firme využívame softvér už pri príprave, ale aj počas celej realizácie projektov. Značne nám to prácu uľahčuje a celý proces výstavby je efektívnejší. Začína to prípravnou fázou, keď investor s projektantom hľadajú najlepšie riešenia pre stavbu, nasleduje rozpočtár, ktorý pripraví cenovú kalkuláciu. Samozrejme, všetko prebieha za výraznej pomoci softvéru. Výsledkom sú výstupy, čiže realizačný projekt a rozpočet stavby, s ktorými už môžem začať stavať. Každý mesiac investorovi fakturujem sumu, ktorú si vie jednoducho skontrolovať. Čiže softvér má veľký význam aj ako kontrolný činiteľ. Celý proces robí prehľadnejším pre všetky zainteresované strany. V dnešnej dobe je softvér v stavebníctve veľmi potrebný a zaobísť sa bez jeho pomoci by bolo veľmi ťažké.", povedal Ing. Tomáš Piš, vedúci stavby v Žiline.

Teraz sa môžeme bližšie pozrieť v čom spočívajú výhody softvérového pomocníka pri príprave a realizácii stavebného projektu. Komu sa oplatí využívať softvér?

V súčasnosti stavebný trh vyžaduje od firiem, ktoré chcú byť úspešné, aby sa zúčastňovali množstva súťaží. Musia tak rýchlo reagovať a pripraviť kvalitnú ponuku. Stavebný softvér (napríklad CENKROS plus) ponúka silné nástroje na automatizáciu práce v oblasti oceňovania. Zrýchlené vyhľadávanie, prehľadné tabuľky – vždy si môžete zobraziť a vyhľadať práve to, čo potrebujete. Softvér dokáže automaticky prepočítať množstvá pre prirážky alebo presuny hmôt – údaje sa tak prispôsobia každej zmene bez nutnosti samostatného prepočítavania. Ak potrebujete predložiť ponuku vo viacerých riešeniach, program vám umožní pripraviť niekoľko verzií rozpočtu a kalkulácie. Tieto verzie sa môžu líšiť aj v použitých technologických postupoch, konštrukčných prvkoch, materiáloch atď. Rýchla kalkulácia nákladov a dôležitá komunikácia s partnermi bude vďaka širokým možnostiam importu a exportu v softvéri pre Vás hračkou. Ak si k tomu vyberiete softvér, ktorý spolupracuje s MS Office a s bežne používanými stavebnými programami, komunikácia pre Vás nebude problém. V neposlednom rade oceníte tiež profesionálne tlačové zostavy, ktoré je možné upravovať a exportovať do MS Excel. Ak softvér, ktorý si vyberiete bude mať jednoduché a intuitívne ovládanie, Vaša práca v programe bude maximálne efektívna. Navyše k niektorým stavebným programom je poskytovaná podpora (aktualizácie a poradenstvo), čím si zabezpečíte kompletné aktuálne cenníky stavebných a montážnych prác, ktoré sú pravidelne dopĺňané.

Využívať kvalitný softvér sa oplatí všetkým, ktorí chcú byť lepší a rýchlejší ako konkurencia. Výnimkou nie je ani stavebné odvetvie. Preto ak sa rozhodnete nahradiť zdĺhavú prácu v exceli a množstvá papierových cenníkov za softvér, určite neoľutujete.

Stavebný softvér si každý stavbár môže bezplatne stiahnuť a vyskúšať na stránke www.kros.sk/cenkrosplus.

Zobrazenia: 1370

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby