Nebavia vás tradičné kvetinové záhony a túžite po niečom nezvyčajnom? Či už ste priaznivcom moderných záhrad, alebo dávate prednosť tradičnejšiemu vzhľadu, výber správnych rastlín dokáže pozdvihnúť váš vonkajší priestor. Preskúmajte svet neobvyklých živých plotov, okrasných tráv a kvitnúcich kríkov.

Dobre navrhnutá záhrada vytvára krásny vonkajší priestor, ktorý dopĺňa architektúru domu a robí nehnuteľnosť vizuálne príťažlivejšou. Poskytuje aj praktické výhody, ako je zlepšenie súkromia, zvýšenie biodiverzity a priestor na relaxáciu alebo zábavu.

Nezvyčajný zvrat v tradícii

Živé ploty neslúžia len na vytvorenie súkromia. Môžete ich použiť aj na vytvorenie zaujímavého ústredného bodu vašej záhrady. Aj keď tradičné možnosti, ako je krušpán alebo vavrínovec, sú stále obľúbené, čoraz viac ľudí hľadá alternatívy, ktoré vyniknú. „Výber neobvyklého variantu, ako je bršlen, vtáčí zob, zimostráz, tuja, smrek alebo tis, dodá vašej záhrade osobitý charakter, a to hlavne  v kombinácii s rôznymi technikami strihania. Najmä tis a zimostráz sa dajú ľahko tvarovať, takže sú ideálne všetkých, ktorí hľadajú kreatívne možnosti,“ hovorí odborník na záhradu David Benda z Hornbachu.

Zaujímavou voľbou je aj cezmína ostrolistá, ktorá naberá na popularite v moderných mestských záhradách. Ide o stálezelený krík s mierne zvlnenými listami, ktorý vyniká hlavne počas zimy a často sa kvôli jej červeným bobuľovitým plodom (ktoré sú jedovaté) spája s Vianocami.

Elegantná záhrada bez námahy

Okrasné trávy sa stali obľúbenou voľbou v modernej krajinnej architektúre. Veľmi ľahko sa udržiavajú a dobre sa im darí v rôznych klimatických podmienkach. Do záhradného dizajnu vnášajú pocit elegancie a jemnej dynamiky, ktorá pevným kríkom a stromom chýba. „Perovec, kortadéria a ozdobnica sú výrazné a vyhľadávané okrasné trávy. Ponúkajú výšku, objem a jedinečné kvetinové metličky, ktoré dodajú každej záhrade jemný, svojrázny dojem,“ hovorí záhradný špecialista.

Okrasné trávy tiež vnesú do vašej záhrady jedinečný sezónny vzhľad. V lete sa krásne kolíšu vo vetre a na jeseň sa ich listy často sfarbia do zlatista alebo bronzova. Dokonca aj v zime môžu ich suché hlavičky dodať vizuálnu príťažlivosť inak spiacej záhrade.

Za exotikou netreba chodiť ďaleko

Ak chcete do svojej záhrady vniesť nádych exotiky, bambus je vynikajúcou voľbou. Je známy predovšetkým svojim mimoriadne rýchlym rastom a schopnosťou vytvoriť husté, prirodzené zásteny. „Mnoho ľudí si neuvedomuje, aký všestranný môže byť bambus,“ hovorí David Benda a ďalej vysvetľuje „Ako solitérna rastlina upúta pozornosť, ale je vhodný aj ako živý plot, zástena, vetrolam alebo hodí sa aj do kvetináča na balkón. Rôzne odrody dorastajú do rôznych veľkostí, takže pre každú veľkosť záhrady sa niečo nájde.

Atraktívnym faktom je aj to, že bambus je vynikajúcou ekologickou voľbou, pretože jeho rýchly rast pomáha absorbovať viac oxidu uhličitého v porovnaní s pomalšie rastúcimi rastlinami. Či už vytvárate pokojnú zenovú záhradu alebo zelené kulisy pre vonkajšie posedenie, bambus ponúka všestrannosť a moderný nádych.

Farebné potešenie

Ak chcete do svojej záhrady vniesť veselú hravosť, siahnite po kvitnúcich kríkoch. Na jar a v lete zaplnia vaše vonkajšie priestory žiarivými farbami, niektoré druhy kvitnú dokonca aj cez zimu. „Medzi najobľúbenejšie patria hortenzie a rododendrony. Pre tých, ktorí hľadajú niečo výnimočnejšie môžem odporučiť napríklad kalinu, krásny a voňavý jazmín, tuberózu, motýlí ker či ibištek. Zaujímavou voľbou je gaultéria, ktorá má v máji a júny biele kvety. V septembri sa na nej začnú objavovať červené plody, ktoré môžu vašu záhradu zdobiť až do januára,“ dodáva odborník z Hornbachu.

 

Viac informácií nájdete na: www.hornbach.sk

Pridajte sa k nám na Facebooku – https://www.facebook.com/HornbachSK

Zobrazenia: 3

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby