Podľa odhadov organizácií, ktoré sa zaoberajú výskumom vtákov, po náraze do okien budov každoročne zahynie 1 miliarda vtákov. Riziko stretu sa zvyšuje najmä v jarnom období, keď sú vtáky teritoriálne najaktívnejšie. Kým náraz menšieho vtáka si zväčša odnesie len on, kolízia väčšieho jedinca môže okno vážne poškodiť, v extrémnom prípade dokonca aj rozbiť. To je hrozba nielen pre samotné vtáky, ale aj pre ľudí pracujúcich, či bývajúcich za oknami či sklenými stenami budov. 

Dôvodom, prečo vtáky narážajú do sklených plôch je ich zrkadlenie. Sklo odráža stromy, oblohu alebo iné objekty v okolí budovy, čo vtáky pomýli a spôsobuje ich časté nárazy do skiel. To môže predstavovať vážnu hrozbu nielen ne, ale aj pre ľudí pracujúcich, či bývajúcich za sklenými stenami budovy. 

Odborníci sa zhodujú na tom, že použitie fasádnych skiel s nízkou reflektivitou, by pomohlo tento problém minimalizovať. „Určite pomôže pri výbere skla zohľadňovať jeho reflektivitu. Architekti dnes čoraz častejšie dizajnujú budovy zo zasklením, ktoré odráža svetlo a obraz okolitého prostredia len minimálne. Vtáky to nepomýli a objektu sa jednoducho vyhnú,“ pripomína Michal Hronský zo spoločnosti Guardian, ktorá patrí medzi popredných svetových výrobcov skla. Niektoré krajiny ako napríklad Švajčiarsko používanie skiel s vysokou reflektivitou dokonca zakázali.

Pri výbere skla platí pravidlo, že čím je nižšia priepustnosť svetla, tým je vyšší faktor zrkadlenia. „V prostredí, kde dochádza k častým stretom vtákov zo sklom, našim zákazníkom odporúčame zaskliť vonkajšie fasády a okná sklom Guardian SunGuard SuperNeutral. Je to práve pre jeho nízku reflektivitu svetla,“ radí Michal Hronský.

Čo radia ornitológovia:

Ako odradiť vtáky od útokov na naše okná, zimné záhrady či sklenené fasády?

  • Pri výmene alebo inštalácii nových okien, či zasklenia vyberajte okná s nízkou reflektivitou
  • Ak je to možné, pri inštalácii okien zvážte ich jemné natočenie smerom dole
  • Zrkadlenie môžete narušiť aj tienidlami, žalúziami, prípadne záclonami
  • Presuňte vtáčie búdky a kŕmidlá mimo okien a sklenených plôch
  • Umiestnite zvonka predmety s vysokým odrazom svetla, napríklad CDčka
  • Rôzne nálepky na okná; niekedy pomôžu aj siluety dravých vtákov
  • Uistite sa, že cez jedno okno nevidíte von druhým oknom. Ak áno, zamedzte priehľadu.
  • Ak je to možné, kvety či stromy osádzajte na rizikových plochách radšej zvonka
  • A nakoniec dobrá správa pre tých pohodlnejších – okná nemusíte umývať tak často J

 

O spoločnosti Guardian

 

Guardian je globálny výrobca plochého skla, hotových výrobkov zo skla, izolácie zo sklených vlákien a ďalších stavebných materiálov pre komerčné a rezidenčné stavby. Vedenie spoločnosti sídli v Auburn Hills v americkom štáte Michigan. Súčasťou spoločnosti je aj SRG Global Inc., ktorá je jedným z najväčších globálnych dodávateľov vysoko kvalitných lakovaných a pochromovaných plastových dielov pre automobilový priemysel. Vďaka vlastnému výskumu v Science & Technology Center udáva Guardian inovačné trendy v technológii nanášania tenkých povlakov z ušľachtilých kovov na sklo magnetronovou metódou a v ďalších vyspelých technológiách. Guardian spolu s dcérskymi spoločnosti a pobočkami zamestnáva 18000 ľudí vo výrobných  podnikoch v Severnej Amerike, Európe, Južnej Amerike, Ázii, Afrike a na Blízkom a Strednom východe. Viac informácií nájdete na http://www.guardian.com.

 

Zobrazenia: 434

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby