Zimná prestávka v inštaláciách zariadení na využitie slnečnej energie

Aj napriek prerušeniu dotačného programu Zelená domácnostiam v polovici minulého roka, patrí rok 2023 medzi úspešné roky v spoločnosti THERMO|SOLAR Žiar.  Zdĺhavá príprava nového programu Zelená domácnostiam a zatiaľ neodštartovaný program Zelená podnikom spôsobili stagnáciu predaja a inštalácií slnečných kolektorov v druhom polroku vlaňajšieho roka, čo je škoda. Spolu s nepriaznivým zimným počasím, poklesom kúpyschopnosti obyvateľstva a zdražením hypotekárnych úverov to spôsobilo, že na prelome rokov sa predaj slnečných kolektorov výrazne znížil. Napriek tomu bude rok 2023 pre spoločnosť THERMO|SOLAR ziskový. Informuje o tom Alfréd Gottas, riaditeľ THERMO|SOLARU.

,,Všetci čakajú na štart financovania poukážok v programe Zelená domácnostiam, ktorý Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) ohlásila na jar 2024. Na poukážky pre domácnosti na zariadenia Obnoviteľných zdrojov energie (OZE) vyčlenila 151,6 milióna eur, z toho 58,1 milióna eur pre Bratislavský samosprávny kraj. Už teraz je však možné zariadenia inštalovať prostredníctvom zhotoviteľov, ktorí sa môžu registrovať v projekte. Druhú fázu, v ktorej budú poukážky vydávané a preplácané, spustí SIEA v prvom štvrťroku 2024, kedy bude prístupný nový informačný systém. Odporúčame preto teraz osloviť renomované inštalačné firmy a dohodnúť postup a harmonogram. Skúsenosti nám hovoria, že zvýšený záujem sa prejaví náporom hneď v úvode spustenia preplácania poukážok a inštalačné firmy nebudú stíhať. Kto sa včas zorientuje, bude mať teplú vodu prakticky zadarmo už o pár mesiacov,“ vysvetľuje A.Gottas.

Situácia na trhu využitia slnečnej energie

Verbálny záujem je stále vysoký, reálne inštalácie sa však odkladajú. Na sezónne výkyvy reagoval THERMO|SOLAR v závere starého roka 2023 a úvode nového roka celozávodnou dovolenkou, ktorú využíva predovšetkým na údržbu strojov a zariadení, aby bol v priebehu leta 2024 schopný operatívne reagovať na zvýšenie záujmu o svoje výrobky. 

Ďalej upozorňuje, že na slovenskom trhu stále viac chýbajú kvalitní inštalatéri a pri plánovaní inštalácií sa podceňujú statické nároky stavby (predovšetkým odolnosť voči záťaži vetrom a snehom) a v oblasti fotovoltiky zásadná požiarna bezpečnosť. Pri fotovoltických systémoch je to aj vytriezvenie domácností z reálnej návratnosti inštalovaných technológií pri súčasnej cene elektriny pre fyzické osoby.

Európa je zavalená lacnými čínskymi panelmi

,,Európa je enormne zavalená čínskymi panelmi, pretože aj v Ázii došlo k zníženiu objemu inštalácií snáď všade okrem Číny.  Prejavilo sa to tým, že 90-95 % predávaného objemu panelov je z Číny, bez ohľadu na to, čo je uvedené na výrobnom štítku. Toto v konečnom dôsledku znamená, že závislosť EÚ na Číne je v tejto oblasti ďaleko vyššia ako bola v minulosti závislosť EÚ na dovoze ruského zemného plynu (<60 %). Prakticky všetky na Slovensko dodávané panely patria skôr k nižšiemu štandardu kvality, pretože slovenský trh je nastavený výlučne na cenu. Vplyv najlacnejších panelov sa z hľadiska ich kvality a životnosti prejaví skôr v priebehu 5-7 rokov. Prestanú vo väčšom objeme fungovať časti panelov resp. celé panely predovšetkým vplyvom letného prehrievania,“ upozorňuje A.Gottas. 

THERMO|SOLAR vyváža viac  ako 60%

Po veľmi úspešnom 1.polroku 2023 prišla v druhom polroku očakávaná korekcia tržieb, ale stále ide o  výborné celoročné výsledky. Viac ako 60 % produkcie THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. ide na vývoz. V prvom polroku rástol medziročne predaj hlavne na západných trhoch - Veľká Británia, Francúzsko, Rakúsko, Maďarsko, Taliansko. Slovenský  a český trh stagnovali. Premiantom roka je Francúzsko, kde stúpol predaj spoločnosti v roku  o viac ako 50 %.

THERMO|SOLAR výrazne rozvíja svoje aktivity. Nielen v oblasti výroby slnečných kolektorov a komponentov k nim, ale aj nových výrob pre skupinu Hargassner. THERMO|SOLAR pôsobí  od jari roku 2022 ako člen skupiny spoločností Hargassner Holding, nezávislej skupiny výrobcov zariadení na využitie obnoviteľných zdrojov (OZE), patriacej do vlastníctva rakúskej rodiny Hargassner.

Modernizácia a rozširovanie výroby

Zo Žiaru nad Hronom prúdia do skladov rakúskej materskej firmy tisíce komponentov potrebných na výrobu kotlov na drevo. V Žiari prebieha modernizácia a rozširovanie výroby strojárskych komponentov. Prebieha vývoj niekoľkých jednoúčelových strojov zvyšujúcich možnosť zamestnania nových pracovníkov v oblasti výroby strojárenského sortimentu pre skupinu Hargassner, i komponentov pre fotovoltiku. V oblasti výroby nosných konštrukcií pre fotovoltické panely sa spoločnosť THERMO|SOLAR stala jedným z najvýznamnejších hráčov na slovenskom trhu. Paralelne dochádza k posilneniu výrobnej kapacity v oblasti termických kolektorov. Tie ostávajú najvýznamnejším produktom spoločnosti

Po celom svete

Žiarske kolektory boli doteraz inštalované v takmer 80 krajinách celého sveta a to aj na takých extrémnych miestach ako je najvyššia hora Nemecka Zugspitze, či Ohňová zem v Patagónii. Pracujú napríklad v Nepále, Argentíne, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, ale aj v Maroku, Egypte, Jordánsku, či v americkej Kalifornii. Spoločnosť naďalej pôsobí pod menom THERMO|SOLAR Žiar. V súčasnosti je značka THERMO|SOLAR najstarším  a v branži najdlhšie pôsobiacim výrobcom slnečných kolektorov. Spoločnosť je jediným priemyselným výrobcom plochých vákuových kolektorov, ktorých zásadnou prednosťou je veľmi dobrý pomer ceny a kvality. THERMO|SOLAR poskytuje na slnečné kolektory 12 ročnú záruku. Praxou overená životnosť slnečných kolektorov z produkcie žiarskej fabriky dosahuje 40 a viac rokov.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 18

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby