Staré a nevzhľadné schodisko pokazí dobrý dojem z interiéru. Odborník z Hornbachu poradí, ako zanedbané schodisko správne zrenovovať bez toho, aby ste ho museli búrať.

  1. krok – posúdenie stavu schodiska

Pred tým než sa s nadšením pustíte do obnovy vzhľadu schodov, dôsledne ich preverte a uistite sa, že nie je poškodená stabilita schodov. „Ak máte pocit, že schody nie sú úplne v poriadku, konzultujte ich renováciu s odborníkmi. Ak je konštrukcia schodov narušená, je nevyhnutná ich profesionálna remodelácia,“ upozorňuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v Hornbachu.

  1. krok – plánovanie

Rovnako ako zhodnotenie stavu je dôležité aj dôkladné plánovanie. Rozhodnite sa, ktoré prvky chcete vymeniť či upraviť. Možno stačí len vymeniť stĺpiky zábradlia, poškrabané nášľapy alebo chcete schodisku dopriať úplne nový dizajn. Zvážte svoje možnosti a zamyslite sa, či projekt zvládnete svojpomocne alebo budete potrebovať pomocnú ruku odborníka. Premyslený plán vám tiež ušetrí peniaze na materiáloch, ktoré nakúpite iba v potrebnom množstve.

  1. krok – príprava

Keď už máte presnú predstavu a potrebný materiál, prichádza na rad fáza prípravy. Základom je očistenie a príprava podkladu. Zo schodov dôkladne odstráňte existujúce nátery, koberce či iný materiál. Pracujte od vrchu smerom dole. Uistite sa, že schody sú čisté a bez prachu z predošlého materiálu.

Pri odstraňovaní starého náteru z drevených schodov máte niekoľko možností. „Ak je predošlý náter v dobrom stave, stačí brúskou alebo brúsnym papierom zbrúsiť iba olúpané či poškodené miesta. Buďte ale opatrní, aby ste príliš silným brúsením nevytvorili priehlbinu s ostrým prechodom. Ďalšou možnosťou odstránenia náteru je opaľovanie teplovzdušnou pištoľou. Túto možnosť využite pri hrubých náteroch hladkých plôch. Farba pod vplyvom tepla zmäkne a maliarskou špachtľou ju jednoducho zoškrabete. Povrch po opálení ostane mastný, takže je nevyhnutné ho dôkladne očistiť, napríklad riedidlom a obrúsiť. Poslednou možnosťou je odstraňovač náteru, ktorý aplikujete na povrch a necháte pôsobiť po dobu odporúčanú v návode,“ vysvetľuje Richard Klička.

Betónové schodiská boli často oblepené vinylovou podlahovou krytinou. Túto vrstvu treba pred renováciou odstrániť tak, aby zostal len čistý a súdržný betónový podklad.

  1. krok – nový obklad či náter

Staršie drevené schody často stačí iba prebrúsiť a nanovo prelakovať. Ak však túžite po výraznejšej zmene, jednoducho siahnite po novom farebnom odtieni zo širokej ponuky farieb na drevo. Trendová farba schodiska môže hravo zmeniť estetiku celej domácnosti.

Ide však o časovo náročnú renováciu, pri ktorej sa schody počas schnutia nesmú používať. Keď je náter úplne vysušený, môžete na schody položiť trendové nášľapové koberčeky, ktoré upevníte pomocou kobercovej pásky.

Pozor pri výbere nášľapnej krytiny pre betónové schodisko. „Drevené obklady nie sú veľmi vhodné na betónové schodisko., Drevo pracuje a potrebuje určitú flexibilitu. Pri nesprávnom položení, môže dôjsť k deformáciám. Drevené obklady treba precízne naplánovať, ideálne s pomocou odborníkov. Rozumnou voľbou je použiť schodové profily z laminátu. Ide o vysoko odolný a cenovo dostupný materiál, ktorý nájdete aj v drevených dekoroch. Takéto profily nalepíte na betónový podklad jednoducho a spoľahlivo,“ hovorí odborník z Hornbachu.

  1. Krok – obnova zábradlia

Výmena zábradlia alebo jeho časti je jednoduchý trik ako dodať schodisku svieži vzhľad. Ak ale nemáte veľa skúseností s renováciami, alebo projekty pre domácich majstrov nie sú vašou parketou, poraďte sa s odborníkmi. „Ak chcete dreveným schodom dodať nový šmrnc, stačí jednoducho vymeniť stĺpiky na zábradlí za moderné kovové alebo sklenené panely. Kombinácia dreva s iným materiálom výborne vynikne v interiéri,“ dodáva Richard Klička.

Aj keď je schodisko zrejme posledným miestom v domácnosti, na ktoré myslíte pri dekorovaní, nemalo by ostať prehliadnuté. Využite ho ako príležitosť a vneste dávku štýlu aj do tohto priestoru. Využite steny schodiskovej šachty a vytvorte si svoju súkromnú galériu s rodinnými fotografiami, závesnými dekoráciami a rafinovaným osvetlením.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 1746

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby