Ahojte !

 Stále ma prenasleduje myšlienka investície do fotovoltaických článkov. 

Mám na mysli ostrovný systém a nie predaj so rozvodnej siete. Moja predstava je jednoduchá. Vytvoriť vlastnú ostrovnú sieť, napríklad v paneláku, čo nie je vôbec náročné.

Ide o to, že ľudia by sami investovali do nákupu zariadení , prípadne by mali paušálnu platbu obmedzenú príkonom napr. 1 500 Wh. Ale to asi nie je reálne 

Navyše sa nespotrebovaná energia bude ukladať do akumulátorov a môže sa využiť v noci na osvetlenie schodísk a  prevádzku výťahov

/ napíšem to otvorene že v Čine sú naozaj renomované org. s výbornou cenou a naozaj výbornou kvalitou

 - nepíšem o všetkých, nechytajte ma za slová ale mám vyhliadnuté aj osobne navštívené /

napr. 20 tis euro  čo je pre cca 100 bytoch 200 Eurová splátka , navyše rozdeliteľná do dajme tomu 12 mesiacov,   teda 16 euro splátka na mesiac. Nepočítam kapitalizáciu banky ani iné náklady.

Teda premenené na drobné za 20 tis euro mi vychádza 30Kw solárny systém čo je naozaj investícia rozumná ... Navyše už by som to spojil s primárnym solárnym ohrevom vody.

Presvedčí ma niekto že sa mýlim, prípadne sa tým môžeme začať reálne zaoberať !

PS: obrázok je len informatívny ...

Zobrazenia: 1587

Prílohy:

Odpovedať na toto

Odpovede na túto diskusiu

Zaujímavý nápad , síce by to vo väčšine prípadov znamenalo aj nutnú  modernizáciu strešného plášťa ale za pokus by to rozhodne stálo. 

Zaujímavé info :

Nemecké solárne elektrárne vytvorili rekord vo výrobe zelenej elektriny, keď ju v piatok a v sobotu napoludnie vyprodukovali v objeme 22 GW. To sa rovná kapacite 20 jadrových elektrární. 

fotovoltické zariadenia v krajine dokázali v piatok napoludnie pokryť takmer tretinu dodávok elektriny a v sobotu ako víkendový deň dokonca takmer 50 % aktuálnych potrieb krajiny.

Nemecka vláda sa po minuloročnej havárii vo Fukušime rozhodla ukončiť postupne do roku 2022 produkciu elektriny z jadra, pričom okamžite odstavila 8 jadrových blokov. Ich výkon chce plne nahradiť obnoviteľnými zdrojmi.

Šéf think tanku IWR Norbert Allnoch uviedol, že 22 gigawattov solárnej energie, ktorá v sobotu napoludnie prúdila do nemeckej elektrickej siete, pokryla takmer 50 % aktuálnej potreby elektriny krajiny. Objem na úrovni 22 GW sa rovná výkonu 20 atómových elektrární spustených na plnú kapacitu.

„Nikdy predtým sa v žiadnej inej krajine nevyprodukovalo toľko fotovoltickej elektriny,“ uviedol šéf inštitútu IWR Norbert Allnoch pre agentúru Reuters. „Nemecko sa dostalo takmer na hodnotu 20 gigawattov v predchádzajúcich týždňoch niekoľkokrát. Ale prvý raz sa nám ju podarilo prekročiť,“ dodal.

Vládne dotácie v podobe štedrých výkupných cien viedli k tomu, že Nemecko má takmer toľko inštalovanej solárnej kapacity ako zvyšok sveta dohromady. Z týchto zdrojov pokryje ročne asi 4 % svojej spotreby elektriny. Do roku 2020 chce znížiť svoje emisie skleníkových plynov o 40 % v porovnaní s úrovňou v roku 1990....

celý článok  na : euractiv.sk

určite nie si sám, ale v tvojej rovnici mi chýba aj druhá strana a to cca 300w na byt v priemere čo je žalostne málo pri súčasnej energetickej náročnosti domácnosti (viem, že nebežia vo všetkých bytoch všetky spotrebiče, ale chladničku a telku máme skoro všetci a nehovoriac o špičkách). Určite to bude chcieť znížiť energetickú náročnosť a v súčastnosti testujú zariadenia ktoré by mali byť v ideálnych podmienkach 3xúčinnejšie. Ak sa to podarí dostať na trh už by to zaváňalo celkom slušnym tipom na investíciu a verím, že do piatich rokov si to budeme môcť dovoliť aj my. A pre tých čo investovať chcú lebo "musia" sa to nedá nič len odporučiť.

BTW: v tej cene sú aj batérie? ak áno kontakt sem:-)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby