Dobrý deň,
Chcel by som sa opýtať, keby som chcel projektovať legálne rodinné domy, respektíve malé stavby do tých 150 m2 čo by som mal spraviť ? /nejaké povolenia, praxe alebo papiere k tomu potrebné atď./
Vopred ďakujem za odpovede

Zobrazenia: 33870

Odpovedať na toto

Odpovede na túto diskusiu

Na projektovanie jednoduchých stavieb  by podľa zákona malo stačiť :

  • Vysokoškolské alebo úplné stredoškolské odborné vzdelanie stavebného smeru 

Pozri stavebný zákon

  • Živnostenský list

Realitou je ale to, že na každom stavebnom úrade budú chcieť opečiatkovaný projekt autorizovaným inžinierom alebo architektom.  Aspoň moja skúsenosť je taká, že aj na chatu pýtajú opečiatkovaný projekt.

 

Jednoduché stavby sú :

  •  bytové budovy, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 300 m2, majú jedno nadzemné podlažie, môžu mať aj jedno podzemné podlažie a podkrovie,
  • stavby na individuálnu rekreáciu,
  • prízemné stavby a stavby zariadenia staveniska, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a výšku 15 m,
  • oporné múry
  • podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a hĺbka 6 m.

 

vďaka

a napríklad keby som chcel teraz projektovať pre známeho nejaký rodinný dom a chodím ešte do školy nedá sa to nijak inak len potrebujem živnosť a pečiatku autorizovaného projektanta ?

vopred ďakujem

ďakujem veľmi pekne za odpoveď

z hľadiska praxe a stavebného inžinieringu si dovolím malú technicko-didaktickú poznámku, aj keď mierne po funuse:

áno, stavebné úrady pýtajú k projektu pre stavebné povolenie aj okrúhlu projektantskú pečiatku, pretože podľa stavebného zákona  (SZ) "vypracovanie projektu stavieb potrebného na vydanie stavebného povolenia (SP)" sa považuje za "projektovú činnosť" a tá patrí medzi tzv. "vybrané činnosti vo výstavbe". A podľa toho istého zákona "vybrané činnosti vo výstavbe môžu vykonávať len fyzické osoby, ktoré získali oprávnenie na výkon týchto činností", čiže majú onú okrúhlu pečiatku komory.

druhé áno, SZ tiež hovorí, že za vybrané činnosti sa nepovažuje "vypracovanie dokumentácie a projektu jednoduchých stavieb, drobných stavieb a zmien týchto stavieb, ktoré môže vypracovať osoba s príslušným odborným vzdelaním", čiže stačí aj stredné odborné vzdelanie stavebného smeru, gymnazisti majú smolu :-);, rodiný dom v limitoch, ktoré uvádza Milan je jednoduchá stavba.

summa sommarum: bez pečiatky môžeš legálne robiť projekty pre jednoduché stavby RD, ale nie projekty pre stavebné povolenie :-)

také, že statiku ti musí urobiť človek s pečiatkou je dúfam mimo diskusie

 

 

 

Zdravím, pocitově se mi nezdá že by obecně opěrné stěny "s jakoukoli výškou" a podzemní stavby do 6 m hloubky mohly být navrhované bez specialisty na geotechniku nebo statika. Tohle by mohlo být asi více specifikované stavebním zákonem. Snad má každý odpovědný projektant soudnost a přizve k takto složité konstrukci patřičného specialistu s autorizací v patřičném směru. 

Omlouvám se dopředu, za neznalost legislativy na Slovensku, ale zajímalo by mě zda pro projekty vyšších stupňů je zapotřebí autorizační razítko. Jde mi třeba o změnu konstrukce střešního vazníku z válcovaného profilu nahrazený příhradovým vazníkem. Pravděpodobně by se měla řešit změna stavby před dokončením a zde si právě nejsem jistý zda to spadá opět pod schválení stavebního úřadu a tím pádem i nutnost autorizovat změnu projektu s doložením na stavební úřad.

Keď som to správne pochopil tak bez pečiatky môžem spracovať projektovú dokumentáciu len pre Územné rozhodnutie pre jednoduché stavby. 

Vystáva my otázka načo som išiel na VŠ, keď som mohol po 5 rokoch po ukončení SPŠ-Stavebnej dostať pečiatku taktiež (pečiatku na KPS - projektant). A teraz musím čakať po VŠ ešte ďalšie 3 roky :(. Suma sumárum kto skončil SPŠ a nechce byť statik alebo TZB-ar tak na VŠ nemusí ísť :). Či? 

po maturite a piatich rokoch zárobku( praxe) dostanete nielen razítko, ale používate titul autorizovaný inžinier. Je len samozrejmé, že laik nevie, že je to terminus technicus a nie titul. 

no a este treba  spravit skusky  pred komisiou autorizacnou

nielen to, doložiť projekty, zaplatiť za školenie a skúšku, ale stále to je málo na tento titul. 

Školenie netreba, SKSI organizuje  jedňodňový seminár, ktorý ale nie je povinný

Ale je to tak, ako som to napísal vyššie.

SPŠ-S + 5 rokov praxe + 3 projekty + skúška pred komisiou = okrúhla červená pečiatka

VŠ (6 rokov) + 3 roky praxe + 3 projekty + skúška pred komisiou = okrúhla červená pečiatka

Výsledok je jednoznačný. Momentálny školský systém a zákon je nespravodlivý a zle nastavený. A to všetko z môjho pohľadu len kvôli tomu aby aj gymnazisti mohli ísť na stavarinu a iné tech. školy. A zbytočne sa na VŠ preberá 2roky to isté ako na SPŠ-S. A pri množstve študentov na VŠ sa profesorom ani nechce poriadne vysvetliť učivo.

PS: nemám nič proti gymnazistom len konštatujem fakt ako to je :)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby