Jarná sezóna je za dverami a prichádza čas výsevov. Kto nepodcení starostlivosť o záhradku na jar, môže sa v lete radovať z bohatej úrody. Nechajte sa inšpirovať praktickými tipmi, ako na siatie a sadenie zeleniny.

Vypestovať domácu zeleninu vyžaduje trpezlivosť. S výsadbou semienok by sa malo začať už na konci februára alebo v marci, doba zberu je väčšinou od júla do septembra. Ak si nie ste istí správnym načasovaním, opýtajte sa odborného personálu v oddelení záhrady alebo sa riaďte návodom na balení. Priamo do pôdy je možné väčšinou vysievať nenáročné druhy zeleniny, ktoré dobre klíčia a rýchlo rastú – napríklad reďkovky, mrkva alebo petržlen. Citlivejšie druhy (paradajky, papriky, šaláty a pod) je vhodnejšie predpestovať.

Záhradné plánovanie 

Každý rok by sa na záhonoch mali striedať určité skupiny plodín. Pestovanie stále rovnakej zeleniny na jednom záhone by viedlo k postupne horšej úrode, pôda sa totiž odčerpávaním stále rovnakých živín časom unaví. „Ak na záhone minulý rok boli napríklad strukoviny, tentoraz tam vysádzajte hlúboviny, namiesto koreňovej zeleniny umiestnite plodovú a pod. Rôzne druhy majú rôzne nároky na živiny, listová zelenina potrebuje viac dusíka, koreňová viac fosforu, plodová zelenina je náročná na kvalitnú, slnečnú pôdu plnú živín. Striedanie plodín na záhrade tiež chráni pôdu proti škodcom a hubovitým chorobám, ktoré väčšinou napádajú určitý druh rastlín,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Veľkosť záhona je dobré voliť podľa požiadaviek každej rastliny – či už na svetlo, orientáciu k svetovej strane, druhu pôdy, množstvo vlahy či hnojenie. „V malej záhradke je možné kombinovať niektoré rastliny dohromady, do úvahy ale musíte brať ich rozdielnu výšku a vzájomnú konkurenciu voči svetlu. Napríklad mrkva a cibuľa sa vzájomne chránia pred škodcami. Cesnak je veľmi silná rastlina, odpudzuje hmyz, pôsobí proti plesniam, baktériám a myšiam, preto je dobrým susedom pre takmer všetky rastliny – jahody, špenát, zemiaky či šalát, chuť jahôd dokonca zlepšuje. Majoránka zase odpudzuje mravce a slimáky, hodí sa tak vedľa kapusty a mrkvy. Môže vám tak trvať aj niekoľko rokov, kým si nájdete ten najlepší systém, ktorý bude všetkej zelenine a bylinkám vyhovovať,“ opisuje špecialista z Hornbachu.

Predpestovanie sadeníc

Pomaly rastúce a teplomilné druhy rastlín, ako sú práve paradajky, papriky alebo uhorky, je ideálne predpestovať doma. „Veľkým pomocníkom môžu byť pestovateľské kvetináče FloraSelf z bielej rašeliny zaručujúce rýchly rast výsadby. Jednoducho ich naplňte výsevným substrátom, pridajte semienka a zalejte. Semienko by malo byť zakryté približne dvojnásobnou vrstvou, než je jeho veľkosť,“ radí David Benda. Cieľom správne vykonanej sejby je, aby semená mali odspodu dostatok vlahy a hore dostatok priestoru pre rast mladej rastliny. Akonáhle korene preniknú cez steny kvetináča, zasadí sa rastlinka aj s kvetináčom do pôdy.

Prvou voľbou na pestovanie všetkých druhov zeleniny vrátane paradajok, paprík, uhoriek aj rôznych šalátov je špeciálny vyhnojený substrát. „Napríklad FloraSelf Nature je vyhnojený organickým NPK hnojivom pre zdravý rast koreňov a rastlín. Skladá sa z prírodných surovín s vysoko stabilnou štruktúrou, ktorá zaručuje optimálne prevzdušnenie a dobrú drenáž. Navyše má vysoký obsah organickej zložky, ktorá aktivuje pôdny život,“ hovorí špecialista z Hornbachu.

Presadenie do záhonu

Do záhona vsádzajte iba silné a zdravé rastliny, neporušujte ich koreňový obal, ale pučiace mladé rastlinky vysaďte do záhona aj vrátane rašelinového kvetináča. Pokiaľ poškodíte alebo pretrhnete citlivý korienok, mladá rastlina sa už nemusí spamätať. Pri sadení dodržujte správnu vzdialenosť a hĺbku, aby si dospelé rastliny navzájom neprekážali. „Po vysadení sadenice dobre zalejte, v prvých týždňoch by rastliny nemali vyschnúť, pretože nie sú ešte prekorenené. Pre rýchlejší rast k nim môžete pridať trochu vyzretého kompostu,“ odporúča odborník z Hornbachu.

Optimálna vonkajšia teplota pre väčšinu zeleniny je aspoň 15 °C. Až do polovice mája môžu mladé rastlinky ohrozovať prízemné mrazy, preto ich predovšetkým v prvých týždňoch na noc chráňte netkanou textíliou. „Alternatívou sú fólie na paradajky, ktoré podporujú rast rastliny vďaka skleníkovému efektu. Fólia sa odreže na požadovanú dĺžku, hore sa priviaže k špirálovej tyči a cez vysadené paradajky sa fólia vyhrnie,“ odporúča David Benda.

Ako vybrať kvalitné osivo?

Poznať na prvý pohľad kvalitné či staré semená je prakticky nemožné, preto by ste mali nakupovať iba u predajcov serióznych značiek. Kvalita semienok je tiež väčšinou daná cenou. Za tradičné kvalitné značky si priplatíte – vývoj stabilnej odrody je totiž prácou na niekoľko rokov, a tak iba u značiek, ktoré na trhu pôsobia dlhšie, získavate záruku kúpy spoľahlivého osiva. „Už pred viac ako štvrťstoročím zapustila značka FloraSelf svoje prvé korene v oblasti záhradných potrieb na výsev a pestovanie. Od vysoko kvalitného substrátu cez semená, sadenice a hnojivo, až po užitočné príslušenstvo pre záhradníkov. Aj preto si môže dovoliť poskytnúť svojim zákazníkom záruku 2 roky na uchytenie a rast viacročných, mrazuvzdorných vonkajších rastlín,“ dodáva špecialista z Hornbachu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 40

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby