Podlaha je dominantou interiéru a definuje ostatné elementy. Asi najbežnejšou krytinou u nás je laminát. Ponúka sa nielen vo veľkom množstve designov, má tiež vysokú zaťažiteľnosť, stabilitu, ľahko sa udržuje a montuje. Pri výbere je ale dôležité nepodceniť kvalitu - práve tá totiž určuje životnosť. Odborník z Hornbachu prezradí, aké sú hlavné vlastnosti a prednosti tejto podlahy a ako vybrať tú pravú.

Laminátové podlahy sú robustné, ľahké na údržbu, hygienické a s nízkym obsahom emisií. Vzhľadom na svoju malú konštrukčnú výšku sú ideálne na renováciu a modernizáciu interiérov. Povrch je odolný voči mechanickému poškodeniu. Laminát sa rýchlo a ľahko inštaluje na takmer akýkoľvek podklad. Montáž je jednoduchá, najčastejšie sa podlaha pokladá ako plávajúca – jednotlivé dosky sa nezlepujú s podkladom. Lepenie by totiž zamedzilo jeho prirodzenej rozťažnosti. Práve rýchla pokládka, jednoduchá výmena poškodených kusov a jednoduchá demontáž sú hlavnými dôvodmi na voľbu tejto krytiny.

Na čo si dať pozor

Pri kúpe laminátu je dôležité dávať pozor na obsah emisií, aby jeho množstvo neohrozovalo zdravie. O bezpečnosti laminátových dosiek informuje certifikát zdravotnej nezávadnosti a ekologickosti, ako je napr. Certifikát Zdravé Bývanie od spoločnosti Hornbach. Laminátové podlahy sa nehodia do priestorov s veľkým bodovým zaťažením, majú nízku odolnosť proti zatečeniu vody a horšiu izoláciu proti hluku.

 

Vzhľadom na citlivosť na vlhkosť, nie je laminát vhodný do vlhkých miestností. Tieto podlahy pri chôdzi vydávajú dutý zvuk, ktorý môže prenášať do spodných miestností veľké množstvo kročajového hluku. „Preto pod ne vyberajte kvalitnú kročajovú izoláciu. Obľúbená je napríklad izolačná podložka Skandor Aqua Stop, ktorá obmedzí nielen kročajový hluk, ale zabráni aj zvyškom stavebnej vlhkosti, aby podlahu poškodili. Zároveň tak odpadá pokládka PE fólie a ušetríte čas aj energiu,“ radí Richard Klička, odborník z oddelenia podláh v projektových marketoch Hornbach.

Štruktúra laminátových podláh

Laminátová doska je z 90% vyrobená z dreva, dekor je však iba imitáciou prírodného materiálu. Skladá sa zo štyroch vrstiev – povrchovej, dekorovej, nosnej dosky a spodnej strany. Správna súhra jednotlivých vrstiev je rozhodujúca pre celkovú kvalitu celej laminátovej podlahy. Povrchová vrstva je vyrobená z teplom tvrdenej melamínovej živice. Tá je odolná proti oderu a chráni tak dekorový papier pred opotrebovaním. Ďalej je tu použitý UV lak, vďaka ktorému sú laminátové podlahy odolné proti UV žiareniu a tým aj proti zmenám farby.

 

„Dekorová vrstva laminátu je viditeľnou súčasťou podlahy. Je vyrobená z papiera potlačeného dekormi z organických farieb reprodukovanými náročnou fototechnickou metódou. Vďaka tomuto výrobnému postupu je pri laminátových podlahách taká enormná rozmanitosť farieb a dekorov,“ vysvetľuje špecialista z Hornbachu. Najčastejším dekorom je vzhľad dreva či kameňu. Pre čo najatraktívnejší a najprirodzenejší vzhľad je pri dekore vopred naplánovaná rozdielnosť farieb a farebné kontrasty v takej podobe, ako sa vyskytujú pri príslušných prírodných materiáloch.

 

Nosná doska je základom laminátovej krytiny. Je vyrobená z drevotrieskovej dosky, MDF dosky (stredne hustá vláknitá doska) alebo HDF dosky (vysoko hustá vláknitá doska). Kvalita nosnej dosky je práve rozhodujúca pre pevnosť laminátu. „Spodná strana laminátovej krytiny sa nazýva protiťah. Má vodoodpudivé vlastnosti a vyrovnáva pnutie, ktoré vzniká štruktúrou materiálu. Táto vrstva je väčšinou vyrobená z fenolovej živice,“ hovorí Richard Klička.

Ako poznať kvalitnú krytinu

Pri laminátových podlahách často existujú veľké cenové rozdiely. Drahšie nemusí vždy znamenať kvalitnejšie. „Pre ľahšie určenie, o akú kvalitnú krytinu ide, sa môžete v Hornbachu riadiť tzv. pečaťou kvality. Tá porovnáva tieto štyri vlastnosti – hrúbka, nosný materiál, úžitková trieda a ďalšie povrchové úpravy. Čím viac hviezdičiek pečať má, tým kvalitnejšia laminátová podlaha je,“ odporúča odborník z Hornbachu. Kvalita materiálu sa pozná aj podľa záruky, ktorá môže byť až 30 rokov.

Hodnotenie jednotlivých vlastností

Hrúbka: laminátové dosky existujú v hrúbkach od 6 do 12 mm. Čím je podlaha silnejšia, tým je aj odolnejšia.

 

Nosný materiál: je rozhodujúci pre pevnosť, základným minimom by mala byť krytina s HDF v štandardnom prevedení. Kvalitnejšie sú HDF+ dosky so zapečatenými okrajmi alebo zníženou bobtnavosťou. Najkvalitnejšie sú HDF++ dosky so zábranou proti napučaniu, pridaním špeciálnych prostriedkov je ochránená celá doska.

 

Úžitková trieda: horná vrstva laminátovej podlahy určuje jej odolnosť proti oderu. Podľa hrúbky tejto úžitkovej vrstvy sa laminátové podlahy zaraďujú do rôznych úžitkových tried. Pre obytné priestory je najnižšou úžitkovou triedou NK21, vhodná na mierne namáhanie (napr. hosťovská izba, spálňa), naopak trieda NK23 je vhodná na intenzívne namáhanie, napr. predsieň, kuchyňa. Pre komerčné priestory je základnou úžitkovou triedou NK31 – vhodná na mierne namáhanie, aké vzniká napr. v konferenčných priestoroch, trieda NK33 je naopak vhodná na intenzívne namáhanie, napr. podlaha v nákupných domoch.

 

Povrchové úpravy: ďalšiu výhodu získajú laminátové podlahy vďaka špeciálnej povrchovej úprave, ako sú napríklad antistatický alebo antibakteriálny povrch, surface resist a pod. Informácie vždy nájdete na príslušnej produktovej etikete.

Pokládka laminátovej podlahy

Montáž laminátovej podlahy je jednoduchá, najčastejšie sa pokladá ako plávajúca podlaha. Jednoducho sa zasunie pero do drážky, zaklapne a je hotové. Na okrajoch pri stenách je nutné dodržať dilatačné škáry, aby bolo možné pri zmenách teploty kompenzovať rozpínanie.

 

Podrobný video návod s pokládkou laminátovej podlahy nájdete tu:
https://www.hornbach.sk/navody/ako-polozit-laminatovu-podlahu/

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 101

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby