Kto by už len pomyslel na jarné upratovanie pri teplotách okolo bodu mrazu? Správny domáci majster nepremárni dlhé zimné večery. Všetko si starostlivo naplánuje a keď prídu prvé jarné dni, bude pripravený. Odborník z Hornbachu pripravil zopár tipov, ako správne vykročiť do novej sezóny.

Skontrolujte a poumývajte okná

Aj vy sa už neviete dočkať pohľadu na rozkvitnuté kvety, zelené trávniky a slnečné lúče? Čisté okná vám to uľahčia. Skôr, než sa ale pustíte do umývania okien ich dobre skontrolujte. Zimné poveternostné podmienky môžu dať vašim oknám poriadne zabrať, a preto sa uistite, či sú okenné rámy a tesnenia v poriadku. Následne sa môžete pustiť do umývania.

Ak si ani vy umývanie okien neužívate, zaobstarajte si vysávač okien, ktorý vám s touto úlohou pomôže. Ide o automatickú stierku s masívnejším držiakom, ktorej súčasťou je nádržka na odpadovú vodu. „Čistič okien je univerzálnou pomôckou, ktorú môžete použiť na umývanie klasických aj strešných okien, zrkadiel, sprchových kútov, dlaždíc i menších okenných tabuliek a parapetov,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Zorganizujte neporiadok

Odborníci tvrdia, že dôkladné jarné upratovanie má pozitívny vplyv na naše psychické zdravie. Dobre zorganizovaná domácnosť môže znížiť stres a depresiu, a súčasne pomôže udržať priestory čisté a usporiadané. Jarné upratovanie so sebou prináša vyhadzovanie a triedenie vecí. Ak sú nepotrebné veci stále v dobrom stave, namiesto vyhodenia ich niekomu darujte. Rodín v núdzi je neúrekom a každá pomoc je viac než vítaná. Príchod teplejšieho ročného obdobia je zároveň obdobím, kedy tiež vyberáme zo skríň ľahšie oblečenie, vymieňame hrubé paplóny za tenšie. Na skladovanie sezónneho oblečenia či doplnkov použite úložné boxy a organizéry. Ušetríte kopu miesta a získate vo vašich veciach lepší prehľad.

Vyčistite odkvapy

Odkvapy by ste mali čistiť ideálne na konci jesene, aby ste zabezpečili správne odtekanie vody počas zimy. Ak tento krok vynecháte, voda v odkvapoch môže zamrznúť a poškodí ich. V lepšom prípade k poškodeniu nepríde, no na jar si vás počká o to viac práce. Čistenie odkvapov pomocou fúkača na lístie je nepraktické a často málo efektívne. Jednou z možností je čistenie pomocou záhradnej hadice. Aj tento spôsob má však svoje nevýhody. „Najlepším spôsobom ako vyčistiť odkvapy je pomocou vysokotlakového čističa s násadkami na čistenie potrubí a odkvapov. Špeciálna tryska na čistenie odkvapov má dozadu namierené vysokotlakové lúče, ktoré jej umožňujú špinu z odkvapov vytlačiť. Jednoducho, rýchlo a hlavne efektívne odstránite z odkvapov všetky nečistoty, ktoré po zime ostali,“ vysvetľuje odborník.

Pripravte terasu na slnečné dni

Ak máte terasu, nie je nič krajšie ako začať deň so šálkou rannej kávy a prvými slnečnými lúčmi práve na nej. Po dlhej zime budete ale musieť svoju terasu na jarné nasávanie energie najskôr pripraviť. Začnite vytiahnutím záhradného nábytku, ktorý ste pred zimou zazimovali. Z nábytku najskôr odstráňte pavučiny, a následne ho zbavte prachu umytím. Pri umelom nábytku nemusíte byť s vodou príliš opatrní, pozor ale dávajte pri čistení dreveného alebo ratanového nábytku. „Na plastový nábytok môžete použiť špeciálne prostriedky určené na plast a umelý ratan. Drevo a WPC vyčistite rovnako prostriedkom určeným pre tieto povrchy. Zvyčajne sú na báze prírodných surovín. Tieto povrchy si vyžadujú použitie prostriedkov so zvlhčujúcim účinkom, ktoré nevysušujú povrch. Pri čistení sa odstránia priľnavé nečistoty a odlupujúce sa staré nátery,“ vysvetľuje David Benda z Hornbachu.

Nezabudnite ani na umytie terasovej podlahy, na ktorú môžete použiť vysokotlakový čistič. „Terasy z kompozitu čistite v smere drážok zo vzdialenosti približne 30 cm. Na betón a keramickú dlažbu použite rotačnú hlavicu. Rotujúca tryska očistí požadovanú plochu a kryt čističa zabráni, aby vás odrazená voda ušpinila. Na drevené alebo kamenné terasy môžete použiť čistič s prostriedkom vhodným pre drevené a kamenné podlahy,“ hovorí odborník a dodáva „Ak ste milovníkom grilovačiek, pripravte na novú sezónu v predstihu aj váš gril, ktorý by ste mali precízne očistiť po každej grilovačke. Zájdené rošty najskôr nastriekajte čistiacim prostriedkom ktorý necháte pár minút pôsobiť. Následne ich môžete umyť buď ručne, alebo si pomôžte vysokotlakovým čističom.“

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 46

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby