4 tipy, ako udržiavať počas leta vo vašom dome príjemnú teplotu

Zvyšujúce sa teploty lákajú mnohých ľudí von - začína sa sezóna grilovačiek, dlhých letných večerov a oddychu pri bazéne. Neznesiteľná horúčava nás však prinúti skôr či neskôr hľadať útočisko, kde si budeme môcť vydýchnuť. Ako docieliť príjemnú teplotu v našich domácnostiach aj bez použitia klimatizácie?

1. Montáž vonkajších žalúzií

Primárnou funkciou žalúzií je zabezpečovanie súkromia, regulácia úrovne osvetlenia počas dňa a noci a izolácia, resp. regulácia hromadenia tepla. Dobre zvolený systém tienenia sa dokáže postarať o 5 - 10 stupňový rozdiel teplôt medzi exteriérom a interiérom

Pre dosiahnutie optimálnej teploty je vhodné zvážiť práve montáž vonkajších žalúzií, ktoré okrem iného poskytujú skvelú ochranu pred živlami, škodcami (napr. hmyzom) a v konečnom dôsledku vedú k úspore energií.

2. Výsuvná markíza

Slnečné svetlo sa od netienenej fasády, tehál či betónu odráža, preto je vhodné zvážiť inštaláciu výsuvných markíz na terasu, balkón či lodžiu, ktoré nielenže eliminujú prenikanie tepla dnu, ale zároveň pomôžu vizuálne vylepšiť exteriér vášho domu. Rozhodnúť sa môžete pre markízu s mechanickým alebo elektrickým pohonom.

3. Efektívne vnútorné tienenie

Nezabúdajte ani na vnútorné tienenie - interiérové žalúzie, rolety alebo závesy. Moderné tieniace systémy dokážu eliminovať prestup tepla až o polovicu. Zvážte aj výber materiálu - niektoré sú efektívnejšie ako iné. Rolu zohráva aj farba - biele rolety z vonkajšej strany na oknách dokážu svetlo odraziť. Pri závesoch siahnite skôr po priedušných látkach, tzn. uprednostnite napríklad bavlnu pred ťažkým zamatom či tvídom. 

4. Zaužívanie nových spôsobov

Osvojte si novú letnú rutinu. Vetrajte výhradne iba skoro ráno, kým vonku nie je príliš teplo alebo naopak večer, keď slnko zapadne. Počas dňa dvere aj okná zatvárajte. Ak máte okná na dome otočené priamo k slnečným lúčom, nechávajte zatiahnuté žalúzie

Tip: Ak máte v domácnosti stropné ventilátory, pre chadnejší účinok nastavte ich chod do protismeru hodinových ručičiek, tzv. letný režim. 

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Zobrazenia: 114

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby