Nemáte záhradu, ale napriek tomu by ste si radi vytvorili vlastnú vonkajšiu oázu, kam by ste sa počas teplých letných večerov uchýlili po celom dni k príjemnému odpočinku? Alebo naopak túžite po mieste, kde sa budete môcť každý deň aspoň chvíľu vyhrievať na slniečku? Či tak, alebo onak, stačí vám k tomu balkón. Je potrebné ho len vhodne zariadiť. Odborníci z Hornbachu vám poradia, čo všetko k tomu budete potrebovať.


Dlažba a ďalšie podlahové krytiny

Začneme pekne od podlahy. Ak balkón zariaďujete od piky, mali by ste v prvom rade dbať na vhodnú podlahovú krytinu. „Na balkón odporúčam položiť mrazuvzdornú dlažbu podľa normy EN mimoriadne vysokej kvality. Ako alternatívu k dlažbe môžete, samozrejme, zvoliť aj drevené dosky, drevené dlaždice, umelý trávnik či vonkajšie koberce, dekoračný štrk alebo kombináciu rôznych podlahových krytín. Do podlahy z dreva môžete navyše úplne ľahko zabudovať svetlá,“ radí Richard Klička, odborník na stavebné projekty z Hornbachu.

Ochrana proti slnku

So správnou ochranou proti slnku na balkóne prečkáte aj tie najväčšie horúčavy. „Jednou z možností je kúpa slnečníka – rýchlo a pohodlne sa montuje a jednoducho ho môžete premiestniť, kamkoľvek sa vám zapáči. Ďalším variantom je slnečná plachta, ktorá sa upevňuje na stenu a balkónové zábradlie. Výhodou plachty je, že sa dobre čistí a uskladňuje. Do tretice môžete zvoliť markízu, ktorá sa napevno pripevňuje na stenu. V každom prípade máte na výber z veľkého množstva veľkostí, tvarov, dizajnov a farieb,“ odporúča David Benda, odborník z Hornbachu, ktorý sa špecializuje na vonkajšie zariadenia.

Pohľadová ochrana

Pohľadové poťahy sú skvelým, rýchlym a lacným variantom pre zachovanie súkromia. Balkón ochránite pred pohľadmi zvedavcov a môžete si v príjemnom tieni dlhé hodiny užívať čas len pre seba.

Balkónové rastliny

Vďaka rastlinám sa váš balkón zazelená, rozkvitne všetkými farbami a zavonia vám až do spálne. Pri výbere vhodných kvetín a druhov zeleniny by ste mali zohľadniť predovšetkým veľkosť vášho balkóna a dĺžku slnečného svitu. „Na pestovanie sú ideálne južne orientované balkóny, kam svieti najviac slnka. Záhradku si tu môžete pestovať vo vertikálnych záhonoch vyrobených z paliet či debničiek Buildify alebo v závesných samozavlažovacích kvetináčoch umiestnených priamo na zábradlí,“ opisuje David Benda z Hornbachu.


Nábytok a dekorácie

Balkónový nábytok je k dispozícii v mnohých variantoch. Cenovo najvýhodnejším materiálom je spravidla plast, jeho nevýhodou je však nižšia kvalita. Oplatí sa investovať do nábytku z moderných plastových kombinácií a umelohmotného pletiva. Tento nábytok je totiž extrémne odolný proti vplyvom počasia. Medzi také sa zaraďuje záhradný nábytok z polyratanu. K tradičným materiálom patrí aj drevo a kov, najmä železo, oceľ a hliník. „Klasikou je skladací balkónový nábytok inšpirovaný ľahkými bistro stoličkami. Trendom balkónového nábytku je jeho stále výraznejší bytový vzhľad - teda nábytok, ktorý je vhodný aj do bytu. Nábytok, ktorý môže stáť vonku počas celého roka, je nábytok z teakového dreva. Samozrejme je nutné sa o tento materiál dobre starať," uvádza Tadeáš Tenkl, odborník na trendy v bývaní z projektových marketov Hornbach.

Osvetlenie

Plánujete na balkóne tráviť teplé letné večery? Pre dotvorenie dokonalej atmosféry nezabudnite na osvetlenie. „Riešením môže byť svetelná reťaz, ktorú ľahko omotáte okolo zábradlia balkóna. Okrem zdroja príjemného teplého svetla sa stane aj originálnou dekoráciou,“ opisuje Zlatko Slebodník, špecialista na osvetlenie z Hornbachu.

Letné grilovanie

Ani na balkóne sa nemusíte vzdať letných grilovačiek. Stačí siahnuť po elektrickom grile, ktorý neznečisťuje okolie dymom a neobťažuje tak vašich susedov. Uvítajú ho i návštevy – ľahko na ňom pripravíte rýchle a originálne pohostenie. „Jednou z výhod elektrického grilu je, že má krátky čas zahriatia a ľahko sa udržiava. Gril možno navyše používať naozaj kdekoľvek,“ uzatvára David Benda z Hornbachu.

Zobrazenia: 349

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby