Slnkom proti slnku, to je podstata fungovania ochrany pred horúcimi slnečnými lúčmi a prehriatým interiérom, ktorú zaistia vonkajšie markízy a rolety VELUX na solárny pohon.

Najefektívnejším zatienením strešných okien sú vonkajšie rolety, ktoré v letných horúčavách dokážu výrazne znížiť vnútorné teploty a vrátiť do prehriatych podkrovných izieb príjemnejšiu klímu. Účinok vonkajšieho tienenia spočíva v prevencii – zamedzení prístupu tepla k okenným tabuliam, ktoré by po zahriatí prenášali teplo do interiéru a vnútorné rolety či žalúzie by už v tom nedokázali zabrániť. „Vnútorné rolety a žalúzie len usmerňujú prívod svetla, ale prehriatiu interiéru nezabránia. Množstvo ľudí to nevie, ale ako ochrana pred teplom je účinné len vonkajšie riešenie. Keď potrebujeme tieniacim doplnkom regulovať teplotu v miestnosti, musíme teplo odraziť ešte pred okennou tabulou,“ vysvetľuje podstatu fungovania tienenia Jakub Mrázek, produktový špecialista spoločnosti VELUX.

Vonkajšia markíza zníži teplotu v interiéri a zachová výhľady

Vnútorné tienenie strešných okien a ochranu podkrovia pred teplom zaisťujú buď markízy alebo rolety. Jednoduchším variantom je markíza z priehľadnej sieťoviny, ktorá odrazí slnečné lúče skôr ako dopadnú na sklo strešného okna, takže dokáže citeľne znížiť teplotu v interiéri. Zároveň však zachová výhľad von a prepúšťa do interiéru svetlo. Markízy VELUX sú vyrobené zo sieťoviny zo 100 % polyesteru, ktorý odoláva vplyvom počasia a zaručuje dlhodobú životnosť. Výhodou je rýchla a jednoduchá inštalácia zvnútra a pohodlné ovládanie z interiéru.

Vonkajšia roleta v lete chráni pred slnkom, v zime znižuje tepelné úniky

Drahším, ale komfortnejším riešením je vonkajšia roleta VELUX, ktorá zlepšuje tepelnoizolačné vlastnosti strešného okna celoročne. Dokáže zachytiť až 97 % slnečných lúčov, čo oceníte v lete, kedy výborne ochráni interiér pred prehrievaním. V zime naopak zamedzí únikom tepla a zníži tak náklady na kúrenie, pretože zlepší hodnotu Uw – súčiniteľ prestupu tepla strešného okna. Vonkajšia roleta umožní úplné zatemnenie miestnosti počas celého dňa,  a tak poskytuje nielen dokonalú ochranu súkromia, ale aj nerušený spánok kedykoľvek počas dňa. Bezúdržbová hliníková konštrukcia s dlhou životnosťou odoláva tým najnáročnejším poveternostným podmienkam a pomáha ochrániť okno aj pred vlámaním. Znižuje tiež hluk z dopadajúcich dažďových kvapiek a krupobitia.

Pohodlné diaľkové ovládanie zabezpečí solárny pohon

V prípade, že ste na elektrické ovládanie tienenia nemysleli v predstihu a dodatočne nechcete privádzať k oknu kábel, môžete sa zaobísť aj bez neho a využiť solárny pohon. V tomto prípade je batéria motoru pravidelne dobíjaná fotovoltaickým napájacím článkom rolety, ktorý funguje na báze denného svetla, úplne spoľahlivo bez ohľadu na počasie. Batérie so solárnym zdrojom zaistia dostatočné nabíjanie až pre 100 operácií, a to aj v prípade, že slnko priamo nesvieti a batérie sa nedobíjajú.

Vonkajšie rolety a markízy s diaľkovým ovládaním a solárnym napájaním sa ovládajú pomocou jednoduchého ovládača s tromi tlačidlami. Dostupné funkcie po stlačení sú otvoriť, zatvoriť a stop. Dodávaný nástenný ovládač je navyše z výroby spárovaný s roletou pre zjednodušenie a zrýchlenie montáže. Ak máte solárne napájané strešné okno INTEGRA, môžete rozšíriť ovládanie o VELUX ACTIVE – riadiacu jednotku vnútorného prostredia. Postará sa o automatické ovládanie výrobku pre zaistenie optimálnej klímy v interiéri.

Náš tip: do 18. júla môžete získať pri kúpe solárne poháňanej vonkajšej rolety VELUX SSL späť 80 €. Na vrátenie peňazí stačí nahrať faktúru za nákup na www.velux.sk/letovtieni. Neváhajte osloviť zákaznícke centrum VELUX, ktoré vás nielen prepojí s kvalitnou montážnickou firmou, ale pomôže aj s výberom toho správneho tieniaceho doplnku pre vaše strešné okno.

www.velux.sk/letovtieni

Zobrazenia: 126

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby