Tepelná izolácia zabráni prehrievaniu interiéru v lete, a v zime v ňom udrží teplo – to ale iba v prípade, pokiaľ je tepelnoizolačný systém správne inštalovaný. Odborník z Hornbachu radí, ktorým najčastejším chybám sa vyhnúť pri inštalácií zateplenia.

  1. Voľba materiálu

Zatepliť môžete hneď niekoľkými materiálmi. Výber toho správneho pre váš dom zverte do rúk skúseného projektanta. Tepelnoizolačné materiály sa od seba odlišujú vlastnosťami, a každý ma iné prednosti. Zásadnou požiadavkou je nízka tepelná vodivosť, odolnosť voči mechanickému poškodeniu a požiaru. Treba mať na pamäti, že minimálne do výšky 30 cm je potrebné použiť materiál s čo najnižšou nasiakavosťou.

  1. Správna hrúbka

Hrúbka tepelnoizolačného materiálu je dôležitým parametrom pri snahe o úspory energií. Tento údaj sa získava na základe tepelnotechnického výpočtu. Pri ňom sa berie do úvahy orientácia a tvar domu, typ konštrukcie, lokalita, zvolený tepelnoizolačný materiál a samozrejme normové požiadavky. „Ak sa použije materiál s nedostatočnou hrúbkou, môže dochádzať ku kondenzácii a vlhnutiu muriva, čoho následkom bude tvorenie plesní a machov. Nielenže sú plesne nevzhľadné, ale môžu spôsobiť nemalé zdravotné problémy obyvateľom domu. Minimálna hrúbka tepelnoizolačnej vrstvy, ktorá zodpovedá súčasným požiadavkám, je približne 15 cm,“ vysvetľuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach.

  1. Úprava podkladu

Pred aplikáciou zateplenia je potrebné sa uistiť, že podklad nie je popraskaný, špinavý alebo mokrý. Konštrukcia musí byť tiež dostatočne pevná a súdržná. „Povrch pred aplikáciou odporúčam najskôr opláchnuť a ošetriť vhodným penetračným prípravkom. Ak sú na ňom výraznejšie nerovnosti, bude nevyhnutná aplikácia omietky, aby sa tieto rozdiely vyrovnali. Zapamätajte si, že poškodené podklady musíte opraviť s dostatočným predstihom, aby stihli pred montážou zateplenia vyschnúť. Aplikácia na mokré povrchy by vlhkosť v murive uzamkla, a to by časom degradovalo tepelnoizolačný systém,“ upozorňuje odborník.

  1. Postup montáže

Ani ten najkvalitnejší tepelnoizolačný materiál nebude plniť svoju funkciu, ak nebude správne navrhnutý a zabudovaný. Nesprávne upevnenie a vystuženie môže spôsobiť vznik prasklín či odpadávanie kusov izolácie. Tieto problémy vznikajú predovšetkým pri svojpomocnej montáži, kedy nie je dodržaný postup inštalácie. Realizáciu preto nechajte na skúsenú firmu, ktorú vyberajte na základe referencií.

  1. Detaily fasády

Členité fasády a komplikované strechy zvyšujú riziko stavebných chýb. Rámy okien a dverí, či okenné lišty sú vstupnou bránou pre vlhkosť a predstavujú riziko vzniku tepelných mostov. „Rohy okolo okien sú mimoriadne náchylné na tvorbu plesní. Tomuto problému sa dá predísť použitím systémových prvkov a ukončovacích profilov. Iba tak zaistíte dokonalú obálku bez slabých miest. Ak pri napájaní zateplenia na okno použijete nevhodné profily, môže dôjsť k vzniku trhlín cez ktoré bude dovnútra zatekať alebo fúkať,“ upozorňuje Richard Klička.

  1. Fasádna omietka

Aj pri výbere fasádnej omietky dochádza často k nie najšťastnejším voľbám. Treba si uvedomiť, že nie každá farba bude na danej fasáde funkčná. Výber závisí od použitého tepelnoizolačného materiálu, klimatických podmienok či dokonca typu strechy. „Dnes je ponuka omietok skutočne široká, a každá má odlišné prednosti. Akrylátové a silikónové omietky sú vysoko odolné a umývateľné. Hodia sa preto do oblastí s častým výskytom zrážok. Vápenné omietky sú cenovo najvýhodnejšie, ale s nižšou cenou prichádza aj nižšia životnosť a stálofarebnosť. Nezabúdajte ani na vhodnú farbu omietky. Tmavé farby absorbujú slnečné žiarenie intenzívnejšie ako svetlé odtiene. Výsledkom nevhodnej kombinácie farby a tepelnoizolačného materiálu môže byť prehrievanie zatepľovacieho systému a poškodenie omietky,“ dodáva odborník.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 61

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby