Drevoplastové terasy podtrhujú vzhľad domu a zároveň sú jeho plnohodnotnou súčasťou. Môžete tu relaxovať, užívať si čas s rodinou a priateľmi. Vďaka ich vysokej odolnosti sa často používajú ako obklad v okolí bazénov, jazierok a záhradných cestičiek. Výber overeného a kvalitného materiálu je zárukou, že terasa dlho vydrží ako nová, jej údržba bude nenáročná a predajcom deklarované vlastnosti budú zodpovedať realite.

 

Kompozitné terasy, ktoré sú kombináciou vzhľadu dreva s odolnosťou PVC, sú vhodné pre kryté i nekryté terasy pri rodinných domoch, ale aj na balkóny, strešné terasy alebo vysoko záťažové terasy hotelov, reštaurácií a pod. „Odporúčam investovať do terasového systému, ktorý je navrhnutý tak, aby montáž nebola náročná a ušetrila čas i financie svojim majiteľom. Pri plánovaní a montáži terasy však navrhujem spolupracovať s certifikovanými firmami,“ hovorí Petr Klaban, technický a produktový manažér pre stavebné systémy Twinson. Precízna inštalácia je prvým krokom, ktorý zaručí dlhú životnosť terasy.

 

Vhodný podklad a spodná konštrukcia terasy

Podklad by mal byť v ideálnom prípade rovný a spevnený. Najvhodnejší je betón alebo aspoň zhutnené štrkové podložie, oboje s výškou minimálne 10 cm. Niektorí výrobcovia, ku ktorým patrí aj Deceuninck, však ponúkajú riešenie i pre nerovné alebo nespevnené plochy. Odborníci si poradia i so starou dlažbou či dokonca s trávnikom. Ten je vhodné zakryť geotextíliou, aby tráva neskôr neprerastala medzi doskami novej terasy. Terasu možno postaviť aj ako plávajúcu, napríklad v prípade strešnej terasy, kde by bola kotvením k podkladu porušená hydroizolácia. Od kvality a typu podkladu sa odvíja i cena terasy a následne i  montáže.

 

 

„Pre podkladovú (t. j. spodnú) konštrukciu terasy je ideálne využiť špeciálne hliníkové profily, možno však použiť aj inú kovovú alebo drevenú konštrukciu (napríklad pri výrazne atypických riešeniach, ako sú visuté terasy). Pri týchto nesystémových riešeniach, a to pri všetkých výrobcov terás, však býva problém so zárukou,“ upozorňuje Petr Klaban.

 

Sklon spodnej, nosnej konštrukcie terasy by mal byť minimálne jeden či dva stupne, aby bol zaistený odvod vody z terasy. Na zaistenie sklonu odborníci používajú dostatočne široké podporné profily a podložky pod profily, ktoré korigujú uhol a správne nasmerovanie sklonu terasy (smerom od domu alebo od bazénu a pod.). Následne sa vypočíta počet potrebných terasových dosiek.

 

Pred položením nosnej konštrukcie sa určí, akým smerom pôjdu škáry (dosky terasy), a potom sa naprieč položia podporné profily. Medzi profilmi sa nechá priestor pre drenáž a dilatáciu. Ešte než sa profily zafixujú, je potrebné skontrolovať, či má podkladová konštrukcia správny sklon. 20 až 30 centimetrov od okraja terasy sa pokladá jeden profil naviac, ktorý zabráni, aby sa terasa na koncoch zdvíhala a zadržovala na svojom povrchu vodu.

 

Podkladová konštrukcia sa k povrchu pripevňuje skrutkami. Výškovo nastaviteľné pätky vkladané medzi podklad a nosnú konštrukciu vyrovnávajú výškové rozdiely.

 

 

Položenie nového povrchu

Po montáži podkladovej konštrukcie sa na ňu pokladajú na mieru narezané dosky. Pri skracovaní dosiek na požadovanú dĺžku je treba vždy zohľadniť dilatáciu (pozn.: rozpínanie a zmršťovanie materiálu vplyvom výkyvov vysokých a nízkych teplôt). Väčšinou sa úprava dĺžky vykonáva ešte pred samotným dodaním, ale pri väčších stavbách je možné ju zaistiť i priamo na mieste.

 

 

Začína sa spravidla od steny domu, okrajov bazénu a pod. Dosky sa k nosnej konštrukcii pripevňujú pomocou plastových spôn, ktoré dávajú terase istú mieru pružnosti. Spony sa uprostred k podkladovej konštrukcii prichytia pomocou skrutiek.  Posledná doska na terase sa opäť zafixuje špeciálnou sponou. Pri každej hrane terasy, vrátane stien domu, treba nechať potrebný priestor pre dilatáciu.

 

 

 

Terasy namontované na hliníkovej konštrukcii možno rozobrať v podstate na akomkoľvek mieste – systém umožňuje vybrať len jednu dosku, napríklad zo stredu. Nie je teda nutné odmontovať všetky dosky až na miesto, ktoré potrebuje opravu.

 

Záverečné úpravy

Po montáži celého povrchu terasy sa na viditeľné hrany terasy nasadia ukončovacie profily. V ponuke sú buď hliníkové profily, sokly z materiálu Twinson, alebo koncové krytky na jednotlivé dosky.

 

 

Po dokončení montáže terasy je možné zvyšky materiálu a nečistoty odstrániť jemnou kefou a vodou zmiešanou s malým množstvom bežného saponátu používaného v domácnosti alebo použitím vysokotlakového čističa. Nikdy však nepoužívajte abrazívne prostriedky. Hotovú terasu je takisto potrebné ostriekať vysokotlakovým čističom.

 

Na čerstvo položenú terasu sa neodporúča pokladať rohožku alebo väčšie predmety, nakoľko povrch terasy pod vplyvom UV žiarenia a poveternostných vplyvom po nainštalovaní ešte niekoľko týždňov bledne. Potom sa tento proces zastaví a terasa zostáva v priebehu mnohých rokov stálofarebná.

 

Zobrazenia: 368

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby