Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k vytvoreniu dokonalej letnej oázy. Ktorý bazén je však pre vás ten pravý? V tomto článku nájdete prehľad rôznych typov bazénov s ich výhodami a nevýhodami.

Nadzemné bazény


Základné rozdelenie bazénov je na nadzemné a zapustené. S nadzemnými bazénmi sa v záhradách stretávame častejšie. Hlavnými dôvodmi sú ich pomerne jednoduchá inštalácia, v podstate nulová potreba terénnych úprav a s tým spojené relatívne nízke náklady. "Nemusíte sa obávať zložitých stavebných prác a bazén môžete mať postavený za jedno popoludnie," dodáva Marek Benda, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach. Sú ideálne pre menšie a stredne veľké záhrady, kde je dôležitá flexibilita a rýchla inštalácia. Vhodné sú pre rodiny s deťmi a na príležitostné letné radovánky. Na druhej strane, nadzemné bazény môžu vyzerať menej esteticky a ich životnosť je zvyčajne kratšia ako životnosť zapustených variantov. Skrátka, nadzemné bazény sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rýchle a cenovo dostupné riešenie.

Zapustené bazény


Ak hľadáte trvalejšie a elegantnejšie riešenie, zapustený bazén je pre vás ideálnou voľbou. Tieto bazény ponúkajú vysokú estetickú hodnotu - pri správnej starostlivosti sú naozaj nielen funkčným, ale aj pekným doplnkom, ktorý zveľadí vonkajší priestor a môže tiež výrazne zvýšiť hodnotu vašej nehnuteľnosti. Sú pevne zakomponované do terénu a ponúkajú možnosť rôznych dizajnových úprav, ako je napríklad dlažba okolo bazéna alebo zabudované osvetlenie. Možností je veľa a všetky môžete prispôsobiť svojmu vkusu a vzhľadu okolia. Sú vhodné do väčších záhrad, kde sa počíta aj s priestorom pre bazénové príslušenstvo. Tento typ bazéna ponúka dlhodobé využitie na športové aktivity alebo pravidelný relax. "Inštalácia zapusteného bazéna je náročnejšia a nákladnejšia, vyžaduje si odborné stavebné práce a môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov," hovorí Marek Benda. Ak to zhrnieme, zapustené bazény sú investíciou do komfortu a luxusu.

Nafukovacie bazény


Pre tých, ktorí hľadajú rýchle a flexibilné riešenie, môžu byť vhodné nafukovacie bazény. Tieto bazény sú ideálne pre rodiny s malými deťmi alebo pre tých, ktorí chcú bazén len sezónne. Sú ľahko prenosné, skladné a veľmi jednoducho sa inštalujú. Stačí ich nafúknuť a naplniť vodou. Sú vhodné do menších záhrad, kde nie je miesto na stály bazén, a hodia sa na príležitostné letné osvieženie. Nevýhodou môže byť ich nižšia odolnosť voči poškodeniu a kratšia životnosť. Údržba je veľmi jednoduchá, stačí pravidelné vypúšťanie a čistenie bazéna. Nafukovacie bazény sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú bazén len na leto a nechcú sa zaoberať zložitou údržbou.

Drevené bazény


Ďalšou zaujímavou možnosťou sú drevené bazény, ktoré spájajú výhody nadzemných bazénov s luxusným vzhľadom. Drevená konštrukcia vyzerá prirodzene a harmonicky zapadá do prostredia záhrady. Tieto bazény sú odolnejšie ako bežné nadzemné verzie a môžu byť nadzemné aj čiastočne zapustené. Sú vhodné do záhrad s prírodným alebo rustikálnym vzhľadom, kde estetika hrá dôležitú úlohu. Drevené bazény si však vyžadujú pravidelnú údržbu na udržanie dobrého stavu dreva, ktorá zahŕňa ošetrenie dreva proti vlhkosti a škodcom. Odborník zo spoločnosti Hornbach dodáva: "Drevené bazény sú skvelým kompromisom medzi estetikou a funkčnosťou, ale musíte sa pripraviť na zvýšenú údržbu. Ak nemáte čas na pravidelnú údržbu drevených častí, vhodnou alternatívou pre vás môže byť nadzemný bazén s rámovou konštrukciou s dreveným dekorom."

Starostlivosť o bazény


Pri výbere bazéna je dôležité zvážiť nielen finančné náklady, ale aj priestorové možnosti vašej záhrady, čas, ktorý ste ochotní investovať do údržby, a vaše špecifické potreby. Každý typ bazéna si vyžaduje určitú úroveň starostlivosti, ktorá zahŕňa pravidelné čistenie, kontrolu a údržbu filtračných systémov a chemickú úpravu vody. Dôležité je aj zaistenie bezpečnosti, najmä ak bazén používajú deti. Marek Benda pripomína: "Správna údržba bazéna je kľúčom k jeho dlhej životnosti a čistej vode. Nezabúdajte na pravidelnú kontrolu a ošetrovanie vody". Nech už si teda vyberiete akýkoľvek typ bazéna, nezabúdajte na kvalitné príslušenstvo, ako sú filtračné systémy, kryty bazénov a schodíky, vďaka ktorým bude používanie bazéna pohodlnejšie a bezpečnejšie. Užite si celý proces výberu a tešte sa na radosť, ktorú vám a vašej rodine bazén prinesie.

 

Viac informácií nájdete na: www.hornbach.sk

 

Pridajte sa k nám na Facebooku – https://www.facebook.com/HornbachSK

Zobrazenia: 7

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby