Pozývame vás do našej slovenskej firmy Materasso, ktorá vyrába kvalitné matrace a postele. Firma MATERASSO Slovakia, s. r. o. bola založená v roku 1995. Príďte sa pozrieť, ako vyrábame matrace a ako dbáme na bezpečnosť práce. Aj keď sa nejedná o stavbu v pravom zmysle slova, nevyhneme sa manipulácii, rezaniu, lepeniu a lisovaniu.

Ako a kde vyrábame matrace?

Materasso je pôvodná slovenská firma, ktorá za roky svojej existencie nestratila svoj lokálny charakter, aj keď si vďaka nej získali matrace slovenskej výroby svetový ohlas. Len na Slovensku pokrývame 70% trhu, naše výrobky značky Materasso sa vyvážajú takmer do celého sveta a získali sme niekoľko prestížnych ocenení.

Výrobná hala na matrace

Vo výrobnej hale v obci Oravské Veselé vyrobíme ročne 300 tisíc matracov.

Naša prvá hala (1 506 m2) bola postavená v roku 2008 firmou LLENTAB. Je odolná proti zaťaženiu snehom. Podľa historických meraní lokálne zaťaženie snehom v Oravskom Veselom dosahuje priemerne 2,25 kN/m2 (približne 230 kg/m2). Prístavba skladovej haly (1 386 m2) bola dokončená roku 2018, taktiež firmou LLENTAB.

Priestory spoločnosti Materasso sú teda dostatočne veľké a bezpečné pre výrobu matracov a postelí.

Montované skladové haly Materasso. Zdroj: Llentab.cz

Základom matraca je jadro a poťah

Na trhu dnes existuje nespočetné množstvo matracov a každý typ je vyrábaný iným spôsobom. Základom každého matraca je jadro, ktoré môže byť pružinové alebo penové. Jadro sa najčastejšie skladá z viacerých vrstiev, ktoré určujú jeho tuhosť a ďalšie vlastnosti. Jadro matraca je obalené poťahovou tkaninou.

Druhy prác v prípade výroby matracov vyzerajú nasledovne:

  1. rezanie a tvarovanie vrstiev jadra
  2. lepenie a spájanie jednotlivých vrstiev jadra
  3. výroba a našívanie poťahov a zipsov

Matrace sa skladajú z niekoľkých vrstiev. Zdroj: Materasso.cz

Výroba matracov a bezpečnosť práce

Aké možné riziká prináša samotná výroba matracov?

Manipulácia s ťažkými bremenami

Bez manipulácie s bremenami sa nezaobíde žiadna priemyselná výroba. Ide najmä o nakladanie a vykladanie materiálu a tovaru a o ich presuny v rámci výrobného procesu.

Pre tieto účely sú vo výrobných halách k dispozícii moderné manipulačné vozíky a stroje, ktoré minimalizujú záťaž pre zamestnancov. Palety sa prevážajú na vysokozdvižných vozíkoch, pre presun jednotlivých matracov na kratšie vzdialenosti slúžia praktické klietky na kolieskach.

Rezanie matracov

Po vyskladnení je potrebné jednotlivé bloky peny správne vyrezať a vytvarovať. V niektorých zastaraných výrobných halách ešte môžete nájsť ručné rezačky, ale v našom prípade už všetko robia moderné automatické stroje, ktoré sú riadené počítačom. Zamestnanec teda len naprogramuje rezačku, ale so samotným ostrím vôbec neprichádza do kontaktu.

Výroba matracov na mieru je vďaka automatickým rezačkám oveľa presnejšia a rýchlejšia. Tieto stroje zvládnu kvalitne a efektívne vyrezať aj komplikované tvary, navyše bez zdravotného rizika pre zamestnancov. Rôzne vzory či vrúbky jednotlivých vrstiev určujú finálne vlastnosti matraca, akými sú napríklad tuhosť či zónovanie.

Pre dodržanie maximálnej bezpečnosti práce je rezačka umiestnená v ochrannej klietke, do ktorej sa penové bloky vkladajú po praktickej valčekovej dráhe.

Lepenie a lisovanie

Po vyrezaní putujú jednotlivé vrstvy matracov na lepenie a lisovanie do výslednej podoby matracového jadra. Zamestnanci ukladajú jednotlivé vrstvy na seba a nanášajú na ne špeciálne ekologické lepidlo. Tento druh lepidla takmer nezapácha a vôbec nedráždi sliznicu ani pokožku. To ocenia ako zamestnanci, tak i koncoví zákazníci a v neposlednom rade aj príroda.

Po zlepení sa matrace ešte vkladajú do vytvrdzovacieho lisu. Ten je, podobne ako rezačka, umiestnený v bezpečnej klietke a naprogramovaný počítačom. Tým je proces výroby matracového jadra ukončený a ostáva už len našiť poťah.

Šitie poťahov

Poťah matraca sa skladá z niekoľkých vrstiev, ktoré sa zošívajú dohromady na strojoch. Stroje nielen šijú, ale aj otáčajú matrac tak, aby šička nemusela s matracom manipulovať sama. Hotové matrace s našitým poťahom stroj naskladá na seba a pripraví na prevoz do skladu.

Šijacie stroje taktiež vytvárajú ozdobné prešívanie na ploche poťahu. Zamestnanci v tomto prípade len pridŕžajú lem pri ihle tak, aby nedošlo k jeho uvoľneniu.

Osobné ochranné pracovné prostriedky

Vďaka najmodernejším technológiám výroby máme v halách firmy Materasso minimum prachu či hluku. Tunajšie prostredie nepredstavuje pre zamestnancov žiadne riziko, a preto si vystačia so základnými osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami, akými sú vhodný odev a obuv.

"Keďže používame lepiacu linku na ekologické lepidlo na vodnej báze, na pracovisku lepenia nie sú potrebné žiadne ochranné prostriedky. To je u iných výrobcov, ktorí používajú chemické lepidlá, veľký problém."

Roman Chomát

Drobné úrazy môžu nastať iba v prípade nedodržania výrobných postupov. Ale aj v takom prípade ide iba o drobné poranenia, akými sú napríklad porezania, poranenia ihlou pri šití, či drobné odreniny spôsobené nevhodnou manipuláciou s bremenami.

https://materasso.sk/

Zobrazenia: 380

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby