Známa televízna moderátorka, príležitostná herečka a speváčka Gabriela Partyšová pochádza z Brna. Vyrastala v paneláku, 10 rokov strávila v centre Prahy v podnájmoch, ale teraz už 19 rokov žije na dedine za Prahou a v Petříkově je veľmi spokojná.

Gábina býva v dome so svojimi rodičmi a synom. „Trojgeneračné bývanie nám všetkým vyhovuje, rodičia sú bližšie k vnúčatám – do neďalekého Benešova sa totiž vydala aj moja sestra. Príde mi to prirodzené,“ hovorí Gabriela.

 

Tlak na mladosť nie je fér, ale motivuje ma

V 16 rokoch vyhrala talentovú súťaž „Ako sa rodia hviezdy“ a vyšlo jej prvé CD. V 18 rokoch dostala ponuku moderovať v televízii Nova program o celebritách Prásk! a od toho času sa v televíznej brandži pohybuje. Pritom chcela študovať JAMU a ťahalo ju to skôr k divadlu. Dnes je ale za túto zhodu okolností rada. „Televízia je zábavná a taká priamočiara. Samozrejme, vnímam i negatíva, napríklad tlak na to, aby sme vyzerali krásne a mlado. Na súkromných televíziách moderujú správy dvadsaťročné slečny. Je to trochu rozdiel oproti zahraničiu, kde spravodajkyňa v 45 rokoch vlastne len získava na dôveryhodnosti. Ja by som tak teraz vlastne bola na začiatku kariéry,“ smeje sa Gábina, zároveň ale pripúšťa: „Na druhej strane ma ten tlak motivuje so sebou niečo robiť.“

Kanadská drevostavba

„Pozemok sme si tu zaobstarali s mojím prvým mužom už asi pred 19 rokmi. Vedela som, že budem chcieť mať deti a že sa ‚výbeh‘ za Prahou bude hodiť. Rozhodli sme sa pre kanadskú drevostavbu Holiday-Pacific. Nevybrali sme si z typových domov, ale nechali si urobiť dom presne podľa našich predstáv, ktorý sem krásne zapadá,“ spomína Gábina. História konštrukčného systému „Two by Four“ týchto drevostavieb siaha do novodobého osídľovania Severnej Ameriky. Názov je odvodený z rozmeru nosných prvkov systému v palcoch (2" × 4"). Konštrukcia v systéme „Two by Four“ je tvorená z priemyslovo sušených, hobľovaných dosiek rovnakej hrúbky. Ide väčšinou o severské smrekové alebo borovicové drevo, ktoré má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Fasáda domu je tvorená prevetrávaným obkladom z lícových tehál v kombinácii s drevenými palubovkami a dreveným podbitím. Ako strešná krytina bol použitý kanadský šindeľ.

 

Fasáda kanadskej drevostavby je tvorená prevetrávaným obkladom z lícových tehál v kombinácii s drevenými palubovkami a dreveným podbitím.

Vnútorný bazén so slanou vodou

Dispozične ide o nepodpivničený bungalov 6+kk s veľkorysou obytnou plochou 320 m2. Vykurovanie (v celom dome je rozvedená podlahovka) a ohrev teplej vody pre domácnosť i vnútorný bazén so slanou vodou má na starosti tepelné čerpadlo a fotovoltika od firmy TnG-Air. „Aj po toľkých rokoch tento dom funguje neuveriteľne. V lete je tu i bez klimatizácie relatívne chladno, v zime stačí málo a je tu krásne teplo. Vnútorný bazén je dobre odvetrávaný. Vďaka tomu, že je v ňom slaná voda, nie je bazénová chémia v dome cítiť. Mrzí ma snáď iba to, že nemáme pivnicu a povalu, ale človek zasa aspoň nehromadí toľko vecí,“ hovorí s úsmevom Gábina. „Jediné, čo tu po tých 19 rokoch už bolo potrebné naozaj vymeniť, bola drevená terasa. Vieme, aká bola jej údržba náročná, preto sme siahli po bezúdržbovej kompozitnej terase Twinson. A dobre sme urobili. Vonku totiž trávime celé leto, terasa je vlastne našou letnou obývacou izbou a žiadne brúsenie alebo natieranie nás už teraz nečaká. Žiadne triesky a tiež žiadne škvrny. Všetko sa dá opláchnuť záhradnou hadicou alebo zotrieť handrou,“ pochvaľuje si Gabriela.

 

Vnútorný vyhrievaný bazén so slanou vodou a protiprúdom. V miestnosti Gabriela pravidelne cvičí svoju obľúbenú jógu alebo na orbitreku.

 

Kompozitná terasa a obrovská záhrada

„U Garbiely Partyšovej sme realizovali 42 m2 terasy Twinson radu Majestic Massive Pro v odtieni (519) rustikálneho dubu. Terasa má na povrchu tenkú vrstvu PVC, takže je naozaj celkom bezúdržbová, nezostávajú na nej žiadne mastné škvrny od opaľovacieho krému alebo z grilovania. Impregnácia proti hnilobe a škodcom, olejovanie alebo dokonca brúsenie povrchu tiež úplne odpadá. Vďaka mimoriadnej odolnosti terasy na ňu dávame záruku 25 rokov, “ dopĺňa Petr Klaban, technický a produktový manažér belgického výrobcu Deceuninck. Často využívaná terasa tu funguje ako predĺženie interiéru a pohodlný vstup do exteriéru, do prírody – hneď za plotom je les. Záhrada má plochu 3 700 m2 a patrí k nej i tenisový kurt. Okrem potôčika, krásnej katalpy, hortenzií a popínavej ruže, ktorá je pýchou Gabrielinej mamičky, tu nájdeme i skutočnú raritu – niekoľko urastených sekvojí! Zasadili ich tu tesne po dostavbe domu ako metrové stromčeky a dnes budú mať už isto desať metrov. V našich zemepisných šírkach dosť neobvyklý úkaz.

 

Toto je nová pýcha Gábininej „letnej obývačky“. Terasa Twinson radu Majestic Massive Pro v hnedom odtieni rustikálneho dubu.

Nemám potrebu obklopovať sa drahými vecami

„S interiérom nám pred nasťahovaním pomáhal architekt Mojmír Raný. Dali sme teda dosť na jeho odporúčania. Previesť vonkajšie tehlové obloženie aj do interiéru bol jeho nápad.  Skombinovali sme ho tu s ďalšími materiálmi vrátane koženej sedacej súpravy a dizajnových kresielok, ktoré mali pôvodne ružovú farbu, ale nedávno sme ich nechali prečalúniť,“ popisuje Gábina a dodáva: „Ja vlastne nemám zvlášť veľkú potrebu obklopovať sa drahými umeleckými predmetmi, takže ich tu od tej doby veľmi nepribudlo. Chcem, aby bol dom útulný a je pre mňa dôležitejšie, s kým tam som, než veci okolo.“

 

Kreslá od dizajnéra Mojmíra Raného boli pôvodne ružové. Na klavír hrá Gabriela od detstva.

Priehľady z bazénovej miestnosti vrhajú večer do jedálenského kúta modré svetlo. Nábytok si Gabriela nechala robiť na mieru od miestneho stolára.

Prakticky zariadený kuchynský kút v kontrastnej oranžovej farbe.

Foto: Deceuninck

Zobrazenia: 21

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby