Osvetlenie v byte je jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré vytvára atmosféru a ovplyvňuje našu náladu a psychiku. Nedostatok svetla, alebo naopak - príliš presvetlené priestory, nie sú veľmi vhodné ani príjemné pre oči. Preto si výber počtu, intenzity a farebnosti osvetlenia pri zariaďovaní interiéru dobre premyslite. Výber závisí najmä od atmosféry, ktorú chcete v danej miestnosti dosiahnuť.

Interiérové svietidlá sú vyrobené z mnohých materiálov. Rovnako tak aj ich tienidlá. Drevené sú väčšinou vyrezávané, najčastejšie sa stretnete so skleneným tienidlom, robustné tienidlá zastupuje oceľ, klasiku potom tkanina s kovovou výstužou alebo plast. Lacnejším variantom sú svetlá s tienidlami z papierov. Horúcou novinkou sú svetlá s tienidlami z betónu,“ vysvetľuje Tadeáš Tenkl, odborník projektových marketov Hornbach na dekorácie, doplnky a trendy v oblasti bývania.

Typy svietidiel

Hlavné osvetlenie môžeme rozdeliť na stropné a závesné. Pri osadenom stropnom osvetlení nevidíte žiadne lanko alebo kábel a je teda "prilepené" priamo na strope. „To vám síce ušetrí veľa miesta, na druhej strane však nie je tak výrazným estetickým prvkom interiéru ako napr. luster. Počítajte tiež s tým, že vo veľkých miestnostiach ich budete potrebovať viac, pretože jedno stropné osvetlenie neosvetlí veľké plochy. Závesné svietidlá, teda lustre, sú naopak zavesené na lanku alebo tyči a mali by byť najvýraznejším svetelným zdrojom miestnosti,“ hovorí Tadeáš Tenkl z Hornbachu. Moderným zdrojom svetla, ktoré môže nahradiť napríklad stropné osvetlenie sú LED panely. V porovnaní s klasickým lustrom je však náročnejšia ich inštalácia. Kvôli úspore miesta sa najčastejšie inštalujú ako podhľadové svietidlo, umiestnené v sadrokartóne, prípadne v stene. Ich výhodou je rovnomerné a príjemné rozloženie svetla. 

Na osvetlenie menších plôch si môžete vybrať z viacerých možností. Jednou z nich je bodové osvetlenie, tzv. bodovky. Tie sú veľmi flexibilné, pretože si svetlo nastavíte tam, kde potrebujete. Môžete ich umiestniť na strop, stenu, do podhľadov. Typ bodoviek, ktoré majú šetrný LED zdroj a nevydávajú veľké množstvo tepla, môžete zapustiť aj do sadrokartónových dosiek. Ďalšou možnosťou ako osvetliť menšiu plochú sú LED pásiky, ktoré najviac oceníte ako orientačné svetlo. Sú to vlastne LED diódy, ktoré sú zapustené do samolepiaceho pásku. Ten je veľmi ohybný a môžete ho inštalovať aj do menej prístupných častí (schodiská, kuchynské linky).

Stolové lampy a lampičky sa vyrábajú v mnohých farbách, tvaroch a dizajnoch. Najlepšie vám poslúžia na pracovných stoloch, v spálňach, predsieňach a pod. Lampy a lampičky sa vyrábajú ako na klasické žiarovky, tak s energeticky šetrnými LED žiarovkami. Rôzne úchyty a kĺby vám vždy pomôžu osvetliť to, čo práve potrebujete.

Teplota osvetlenia podľa účelu miestnosti

Pri výbere svetiel majte na pamäti aj teplotu osvetlenia. Meria sa v Kelvinoch a zásadným spôsobom mení nielen atmosféru miestnosti, ale najmä to, ako na nás pôsobí. Teplota 3300 Kelvinov sa označuje ako teplá biela. Porovnateľne teplé svetlo vyžaruje klasická žiarovka alebo sviečka. 4000 Kelvinov má neutrálna biela, ktorá je viac menej univerzálna. Studené osvetlenie má nad 6500 Kelvinov.

 

Do obývačky a spálne vyberajte žiarovky označené ako teplé. Na prvý pohľad sú biele, no majú ľahký žltý, až hnedý nádych,“ radí Tadeáš Tenkl z Hornbachu. Ak sa však obzeráte po lampe na čítanie, pre komfort očí zvoľte neutrálnu bielu žiarovku s dostatočnou svetelnosťou.

Do kuchyne sa hodia studené a výkonné svetlá. Ak sa však nechcete vzdať útulnej „hipsterskej“ atmosféry, studeným svetlom v kuchyni osvetlite len pracovné plochy. Centrálne svetlo môže ostať v teplej farebnosti a pokojne s nižším výkonom.

Do pracovne, na chodbu a na schody sa tiež žiadajú svetlá studenej farby, najmä kvôli pohodliu a bezpečnosti. „Na schody aj na chodbu sú vhodné napríklad LED pásiky, ktoré nebudú vyžarovať veľa svetla, no pomôžu zorientovať sa v priestore,“ dodáva odborník.

 

Rada odborníka: Čo so starými žiarivkami?

radí Tadeáš Tenkl, odborník projektových marketov Hornbach na dekorácie, doplnky a trendy v oblasti bývania

Vybité žiarivky nevyhadzujte do zmesového odpadu. Môžu totiž obsahovať nebezpečné jedovaté látky, preto si vyžadujú likvidáciu za špeciálnych podmienok. Pokiaľ sa žiarivky spaľujú s domovým odpadom, ťažké kovy, ktoré sú ich obsahom, spôsobujú znečistenie ovzdušia. Môžete ich odovzdať v zberných dvoroch alebo na zbernom mieste v našich predajniach HORNBACH. Okrem žiariviek môžete priniesť aj baterky alebo menší či väčší elektroodpad z domácnosti. A to v bežných otváracích hodinách a bezplatne. 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 301

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby