Majitelia rodinných domov získavajú s bývaním výhody v podobe záhrady a terasy. Bohužiaľ len malá časť ľudí dokáže možnosti terasy využiť naplno. Aby bola terasa funkčná, je potrebné ju zastrešiť. Možnosti zastrešenia plôch terás existuje veľa. Pri výbere neberte ohľad len na cenu. Dôležité je tiež to, aby bola strieška terasy odolná voči poveternostným podmienkam a vytvárala príjemnú klímu.

Aké sú výhody zastrešenia terasy?

Pri výbere striešky na terasu veľa ľudí berie ohľad len na estetickú funkciu. Esteticky príjemné a funkčné zastrešenie priťahuje pozornosť a zvyšuje hodnotu domu. Predpokladom dosiahnutia tohto bonusu je výber renomovaného dodávateľa zastrešenia ako je https://gardenway.sk/pristresky-k-domu. Okrem estetickej funkcie získate zastrešením tieto benefity:

  • Rozšírenie úžitkovej plochy domu – zastrešená terasa vytvára nádherné prepojenie interiéru a exteriéru.
  • Všestranné a celoročné využitie terasy – po zastrešení môže terasa slúžiť ako relaxačná miestnosť, jedálenská časť alebo zimná záhrada. Na terase so strieškou a prípadným zasklením stien je možné pobývať celoročne.
  • Zastrešenie terasy chráni steny pred tepelným únikom. V priestore za terasou vznikne zaizolovaná miestnosť.
  • Dlhšia životnosť domu - zastrešením terasy sa minimalizuje expozícia vonkajších prvkov na fasádu domu.

Ochota investovať do kvalitnej konštrukcie zastrešenia terasy je dlhodobou investíciou do domu. Kvalitná konštrukcia so správnym materiálom a profesionálnou inštaláciou zabezpečí trvanlivosť a minimálne náklady na údržbu v horizonte niekoľkých rokov.  


Útulná krytá terasa, foto gardenway.sk

Zastrešenie terasy – možnosti zastrešenia a výber materiálu

Počas výberu zastrešenia terasy je dôležité zvážiť materiál, ktorý bude využitý na výrobu striešky. Existuje veľa variant, ktoré sa od seba líšia nielen cenou, ale tiež trvácnosťou a funkčnosťou.

Bioklimatické pergoly

V posledných rokoch zažívajú boom bioklimatické pergoly. Ide o konštrukciu pozostávajúcu z nosných pilierov a pohyblivých lamiel. Vo väčšine prípadov sú pergoly vyrobené z hliníka. Hliníkové pergoly sú odolné voči poveternostným podmienkam i korózii. Lamely tvoriace striešku sa dajú nakloniť do rôzneho uhla, čím sa plne využíva počasie v prospech obyvateľov domu.

Zastrešenie terasy sklom

Možno vás ako prvá možnosť zastrešenia terasy napadne sklo. Idea, že cez strechu uvidíte na nebo posiate hviezdami, nemusí končiť pri skle. Sklené strechy majú veľmi vysokú nosnosť, keďže je na ich konštrukciu potrebné použiť bezpečnostné sklo. Veľmi stabilná musí byť nosná konštrukcia a obozretní buďte aj pri výbere zhotoviteľa zastrešenia. Keď si zrátate náklady, sklené zastrešenie vás nevyjde finančne výhodne.


Strecha terasy z polykarbonátu, foto gardenway.sk

Zastrešenie polykarbonátom

Pri zastrešení polykarbonátom môžete ako nosný systém využiť drevo, hliník i plast, keďže polykarbonátové dosky nemajú vysokú hmotnosť. Polykarbonát je skvelou náhradou skla. Dosky nie sú drahé, sú číre, tvrdé a chránia proti UV žiareniu. Veľkým benefitom polykarbonátových dosiek je možnosť výberu rôznych farebných prevedení a imitácií povrchovej štruktúry.


Polykarbonátová zimná záhrada, foto gardenway.sk

Ostatné možnosti zastrešenia terasy

Okrem uvedených troch možností je veľmi lacným typom zastrešenia terasy textilná markíza. Od textilných materiálov však nemôžete očakávať dlhú životnosť. Niektorí majitelia domov sa rozhodnú pre zastrešenie vyrobené z krytiny. Ide o možnosť, ktorá je vhodnou voľbou pre domy postavené v tradičnom štýle.

Zobrazenia: 27

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby