Počas leta je terasa vystavená mnohým vplyvom, nielen dažďu či intenzívnemu slnečnému žiareniu, ale aj väčšej prevádzkovej záťaži. Vonku ľudia trávia totiž oveľa viac času ako inokedy, na terase sa organizujú posedenia s priateľmi či grilovačky. Na aké povinnosti by ste po ukončení letnej grilovacej sezóny nemali zabudnúť? Aby kompozitná terasa plnila svoj účel aj budúci rok, bola rovnako pekná a funkčná, treba ju správne zazimovať.

 

Na rozdiel od drevených terás sú terasy z kompozitných materiálov (WPC) nenáročné na údržbu. Počas celej svojej životnosti sa nemusia ošetrovať žiadnymi umelými konzervačnými prostriedkami, nátermi, lakmi ani tmelmi. Úplne odpadá tiež nutnosť výmeny práchnivejúcich dosiek. Obávať sa netreba ani ich krútenia alebo vzniku triesok. Aj terasa z kompozitu si však zaslúži posezónnu údržbu, resp. čistenie.

 

 

Čistenie terasy 2x za rok

V prípade, že je terasa čiastočne zastrešená, môže na zakrytej časti dochádzať k usadzovaniu prachu a peľu, na nezakrytej zas k vzniku vodných škvŕn po daždi. Okrem týchto prírodných vplyvov môžu na povrchu terasy vznikať nečistoty v podobe škvŕn od jedla, nápojov, olejov a pod. Odporúčame teda dopriať terase základné čistenie, a to najlepšie dvakrát za rok.

Na väčšinu nečistôt, ako je usadený peľ a prach, lístie v škárach či vodné mapy postačia obyčajné domáce potreby na upratovanie. Nečistoty možno odstrániť vlažnou vodou s trochou saponátu, metlou alebo mopom, prípadne je dobré zvoliť vysokotlakový čistič. „Venujte však pozornosť jeho správnemu použitiu. Vzdialenosť trysky od terasy by počas čistenia nemala byť menšia ako 30 cm. Terasu treba čistiť v smere drážok a tlak nesmie prekročiť 100 barov. V žiadnom prípade nepoužívajte vysokotlakové čistiace prostriedky s rotačnou tryskou,“ vysvetľuje Petr Klaban, produktový manažér spoločnosti Inoutic/Deceuninck. Škvrny spôsobené chemickými prípravkami (napríklad od rozpúšťadiel, riedidla, acetónu a pod.) alebo drobné ryhy treba vybrúsiť jemným brúsnym papierom. Dosky sa brúsia v smere drážok. Škrabance treba najprv navlhčiť, čím sa zamedzí zosvetleniu opracovávaného miesta. Ak vznikne hlboká ryha, je dobré kontaktovať montážnu firmu, ktorá ryhu zbrúsi a začistí tak, aby bol zachovaný rovnaký farebný odtieň.

 

Ako na odolné škvrny

Veľmi opatrní buďte najmä pri grilovaní, aby sa po lete nemusela terasa vymeniť. V prípade, že po grilovaní ostanú na terase škvrny od kávy, červeného vína, kečupu či ovocných štiav, teda od potravín, ktoré neobsahujú mastnotu ani olej, odporúčame ihneď nečistoty ostrániť s použitím špeciálneho čistiaceho prostriedku na WPC a pomocou mäkkej kefy. Následne treba miesto opláchnuť vodou či vystriekať vysokotlakovým čističom. Dávajte pozor, aby nedošlo k znečisteniu terasy rastlinnými alebo živočíšnymi tukmi a olejmi obsiahnutými napr. v masle či majonéze, ťažsie odstrániteľné sú aj škvrny od opaľovacích krémov alebo vosku od sviečok. „V tomto prípade je nevyhnutné škvrnu čo najrýchlejšie vyčistiť. Na tento účel potrebujete špeciálny prostriedok, napr.  Twinson O-Clean, ktorý pôsobí aj na stopy po silikóne, lepidle či laku. Fľaštičku so sprejom pretrepete, nastriekate na škvrnu, necháte pôsobiť a opláchnete vodou. Zásadne nepoužívajte rozpúšťadlá, ktoré môžu WPC povrch poškodiť,“ odporúča P. Klaban.

       

Kontrola pevnosti dosiek

Po letnej sezóne je zároveň veľmi vhodné skontrolovať aj pevnosť uchytenia dosiek, poodchýlené lemovanie a povolené skrutky. Pri doťahovaní skrutiek na lištách dajte pozor na ich pretočenie v kompozite, mohol by sa strhnúť otvor pre závit. Ak objavíte prasknutú alebo vážne poškodenú dosku, treba ju vymeniť. Náročnosť výmeny dosky závisí od systému jej uchytenia. Pri kvalitných kompozitných terasách je to jednoduché, pretože stačí chybnú dosku vybrať a vymeniť ju za novú. Pri lacnejších systémoch je, žiaľ, nevyhnutné demontovať celú terasu až k poškodenej doske. Pred príchodom zimy sa ešte odporúča upratať z terasy záhradný nábytok. Pozor na ťahanie nábytku po terase, zvlášť kovový nábytok môže povrch poškriabať. Terasu na zimu nezakrývajte. Sneh z nej odhrabávajte radšej nekovovým náradím, čim sa vyhnete jej poškodeniu.

Zobrazenia: 217

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby