Interiérové dvere výrazne dotvárajú celkový vzhľad domácnosti. Okrem toho tiež zohrávajú dôležitú úlohu vo funkčnosti vášho domova. Odborník z Hornbachu radí, na čo myslieť pri ich výbere.

Pri výbere interiérových dverí je potrebné zvážiť veľa faktorov, ako je funkčnosť, umiestnenie, materiál, povrchová úprava a veľkosť, preto je rozumné venovať nákupu správnych dverí dostatok času. 

Ako dvere umiestniť?

Prepojenie jednotlivých miestností udá smer dispozičnému umiestneniu interiérových dverí. „Ideálne sa dvere osádzajú do bočnej strany miestnosti, a mali by sa otvárať tak, aby ste pri vstupe videli väčšiu časť miestnosti. Ďalším dôležitým pravidlom je otváranie dverí z hlavných miestností smerom do vedľajších,“ hovorí Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach. Pri voľbe umiestnenia treba brať predovšetkým do úvahy technické normy a zohľadniť bezpečnostné požiadavky.

Rozdelenie podľa materiálu

Interiérové dvere sú chránené pred poveternostnými vplyvmi, preto môžu byť vyrobené z menej pevných materiálov ako exteriérové dvere. Materiál dverí by ste mali vyberať nielen na základe vzhľadu, ale predovšetkým podľa účelu miestnosti. „P

Plné dvere sa hodia do miestností, kde sa vyžaduje súkromie. Naopak presklené dvere vyniknú dobre v tmavých priestoroch, či vlhkých miestnostiach,“ radí odborník z Hornbachu.

  • Hladké dvere

Skladajú sa z ľahkého dreveného rámu, ktorý je z oboch strán opláštený krycou vrstvou. Rám dverového krídla nie je viditeľný.

  • Rámové dvere

Taktiež sa vyrábajú z ľahkého dreveného rámu, ale rám dverového krídla je viditeľný a je vyplnený výplňou. Výplň môže byť z rovnakého materiálu, ale aj zo skla.

  • Vidiecke dvere

Ide o výplňové dvere z masívneho dreva (borovica alebo smrek) s frézovanými profilmi.

  • Sklenené dvere

Spravidla sa skladajú z 8 mm bezpečnostného skla. To môže byť štruktúrované, skrášlené sieťotlačou alebo opieskované. Hodia sa predovšetkým do kúpeľní, alebo miestností, ktoré vyžadujú viac svetla.

  • Plechové dvere

Plechové dvere sa najčastejšie používajú v technických miestnostiach, pivniciach alebo dostavbe podkrovia. Ich povrch tvorí pozinkovaný plech a sú nenáročné na údržbu. Aj keď sa to môže zdať, nemajú žiadnu protipožiarnu odolnosť.

Spôsoby otvárania

Pri interiérových dverách existuje niekoľko spôsobov otvárania. „Pamätajte, že rovnako ako umiestnenie, aj systém otvárania by sa mal v prvom rade spĺňať bezpečnostné a protipožiarne požiadavky,“ upozorňuje Richard Klička.

  • Otváravé dvere

Ide o najbežnejší spôsob otvárania dverí, ktorý je ale priestorovo náročný. Dvere sa upevňujú na dva alebo tri pánty a ich montáž je mimoriadne jednoduchá. Pri ich výbere zohráva dôležitú úlohu aj strana otvárania dverí (pravé alebo ľavé dvere). Typické sú predovšetkým jednokrídlové dvere, ale stretnúť sa môžete aj s dvojkrídlovými dverami.

  • Reverzné dvere

Ide o dvere s tzv. opačným otváraním smerom do zárubne. Sú vhodné predovšetkým na úzke chodby, v ktorých chcete dosiahnuť jednotnú rovinu dverí so stenou. Vzhľadom na konštrukciu je tieto dvere možné otvoriť iba do uhlu 90 stupňov.

  • Posuvné dvere

Tieto priestorovo úsporné dvere je možné dostať v dvoch vyhotoveniach. Môžu zachádzať pred stenu alebo do steny. Hlavnou výhodou týchto dverí je, že v miestnosti nepotrebujú žiadny priestor na otváranie, sú praktické a jednoduché na používanie.

  • Zhrňovacie/skladacie dvere

Vyrábajú sa z plastu, v rôznych farebných variantoch a dekoroch a v prípade potreby je ich možné rozšíriť pomocou prídavných lamiel. Je možné ich nasadiť ako do existujúcich drevených alebo kovových zárubní, tak i do murovaných otvorov. Pri ich montáži si sami určíte smer otvárania.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 143

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby