Zamknúť dvere na dvakrát? Mnohým domom a ich obyvateľom toto už dávno nestačí. Dnešné bezpečnostné systémy sú pripravené na oveľa viac situácií, ako na zlodeja s páčidlom pri vchodových dverách. Zohľadňujú sa aj ďalšie riziká pri každodennom fungovaní domu.

Začnime tým, čo je dnes bežné a dobre známe. Existujú rôzne typy bezpečnostných dverí, ktoré jednoducho nepustia votrelca dovnútra, alebo ktoré majú aj protipožiarne funkcie.

U rodinných domov nás neprekvapia ani kamery, ku ktorým sa môžu majitelia pripojiť online odkiaľkoľvek, prípadne vedia zlodeja natočiť. Kamery slúžia do značnej miery aj ako prevencia – vyberie si zlodej dom, na ktorom sú umiestnené kamery, keď na vedľajšom kamery nevidí?

 

Tieto opatrenia a dnešné zabezpečovacie systémy či protipožiarne systémy sú samozrejme účinným riešením, ktoré už zabránili nespočetným škodám. Chránia počas bežnej prevádzky, pri odchode na dovolenku, či keď doma býva senior.

Napriek tomu sú do istej miery zastarané. Čím? Ide o jednoúčelové riešenia, ktorým zvyčajne chýba pridaná hodnota nad rámec ich funkcie. Vytvárajú bezpečnejšiu domácnosť, ale nie takú, ako by bolo možné. Neponúkajú celkový prehľad o tom, čo sa v dome deje.

Zlodejmi a požiarmi nič nekončí

 

Dnešné domácnosti čelia množstvu rizík. Ochrana proti vlámaniu, prípadne požiarny poplach, je iba základ.

 

  • Hrozí vytopenie pokazenou práčkou. Voda dokáže urobiť naozaj drahú spúšť na podlahe, stropoch alebo dokonca v konštrukcii stavby.
  •  Upozornenie na možný požiar nestačí. Pokiaľ je v dome rekuperácia a zostane zapnutá, rozšíri nebezpečné splodiny po celom dome.
  • Pokiaľ si zlodej neporadí s vchodovými dverami, môže skúšať dvere z terasy, okna a pod.
    A môžeme taktiež zabudnúť – napríklad zavrieť garážovú bránu.
  • Senior spadne a nikto sa o ňom nedozvie. V starobe môže byť každý zdravotný problém fatálny.
  • Deti majú prístup k ovládaniu rôznych technológií v dome. Nesprávnou manipuláciou pritom dokážu naši najmenší spôsobiť nemalé poruchy.

 

Riešenie: inteligentná elektroinštalácia

 

Dnes je možné domáce technológie prepojiť tak, aby domácnosť predchádzala vyššie uvedeným problémom. Systém Loxone to dokáže a prinesie funkcie inteligentného domu, ktoré majú za cieľ komfort i bezpečnosť obyvateľov a efektivitu energií.

 

Pre bežný chod takejto domácnosti využíva čidlá senzory, detektory a ďalšie domáce prvky, čím vytvára plnohodnotný alarm bez ďalších zariadení.

Bezpečnostné funkcie zaisťujú ochranu pred vlámaním, ochranu budovy aj ochranu osôb vo vnútri a ochranu súkromia – a deje sa tak maximálne automaticky.

 

Funkcie a výhody inteligentného zabezpečenia

Inteligentný alarm

  • Alarm a režim neprítomnosti sa aktivujú pri odchode z domu trojklikom na dotykové tlačidlo u dverí, prípadne ovládačom v aute alebo v mobilnej aplikácii. (Možno nastaviť aj oneskorenie aktivácie, aby alarm nespustil omylom sám obyvateľ.)
  • Prvý stupeň alarmu môže byť tichý – príde notifikácia do aplikácie, kde ide alarm vypnúť ako planý poplach, prípadne alarm potvrdiť.
  • Pokiaľ nejde o planý poplach, pridá sa aj akustický alarm v celom dome.
    A to v takej intenzite, že lupič prakticky nemá šancu v takom prostredí vydržať.
  • Pridá sa aj optický alarm – rozblikajú sa všetky svetlá a vytiahnu žalúzie.
    Zlodej bude pre okolie neprehliadnuteľný.
  • Okenné a dverové kontakty alebo inteligentné kľučky sledujú každý potenciálny vstup do domu.

 

 

Tlačidlo panika

Stlačením určeného tlačidla rozsvieti celý dom, spustí hudbu a prípadne automaticky zavolá na nastavené číslo. Možno umiestniť i núdzové tlačidlo, ktorým dá napríklad senior ihneď vedieť svojim blízkym, že niečo nie je v poriadku, nech sú kdekoľvek.

Pre samostatne žijúcich seniorov je rozhodujúcou funkciou aj detekcia pádu. Rozpoznajú ho senzory a okamžite upozornia zodpovedné osoby.

Detská poistka

Deti samozrejme môžu mať aplikáciu pre ovládanie domácnosti vo vlastnom mobile, každopádne im rodičia môžu nastaviť obmedzené ovládacie práva, aby napríklad nepúšťali saunu alebo neotvorili kryt bazénu, do ktorého by mohli spadnúť.

Zároveň sa môže rodič kedykoľvek v aplikácii pozrieť, či dieťa otvorilo dvere svojím NFC príveskom a tým pádom dorazilo v poriadku domov zo školy.

Únik vody a požiar

Záplavové senzory ihneď rozpoznajú únik vody a informujú o tom obyvateľov. Systém dokáže aj sám uzavrieť prívod vody a predísť tak množstvu škôd. Senzory možno umiestniť k práčke, umývačke a podobne.

Požiar je rovnako ihneď rozpoznaný a spustí sa poplach. Vzduchotechnika sa okamžite vypne, aby sa nešírili nebezpečné plyny po dome.

Simulácia prítomnosti

Skvelá funkcia počas dovolenky. Dom občas na chvíľu rozsvieti svetlá alebo vytiahne žalúzie, čím odrádza lupičov. V neprítomnosti sa dokáže aj sám ovládať, napríklad zavlažovať závlahu.

Neustály prehľad

S dovolenkou súvisí aj vzdialený prehľad nad domom. Hoci sa majitelia nemusia o svoj dom obávať, kedykoľvek sa môžu v aplikácii pozrieť na aktuálny stav, prezrieť si záznamy z kamier alebo interkomu. O prípadných problémoch sa obyvatelia ihneď dozvedia a môžu ich riešiť včas, nie až po návrate, kedy je už často neskoro. Neustály prehľad nad nehnuteľnosťou sa hodí nie len v prípade dovolenky, ale tiež ak nehnuteľnosť prenajímate.

Nadväznosť na nočný režim

Alarm je okrem režimu neprítomnosti aj súčasťou nočného režimu. Domácnosť možno rozdeliť do niekoľkých zón, v noci môže byť napríklad alarm aktivovaný len pre prízemie. Pokiaľ z horného poschodia vstúpite na schodisko, alarm sa automaticky deaktivuje.

 

Stav otvorenia

Pokiaľ zostane po zotmení otvorená napríklad garážová brána, obyvateľov o tom informuje hlasová správa alebo mobilná notifikácia.

 

Chcete sa dozvedieť, ako vytvoriť skutočný domov? Navštívte web loxone.com.

Zobrazenia: 40

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby