Dažďová voda sa považuje za alternatívny zdroj závlahy. Neobsahuje žiadne chemikálie, preto si pred použitím na záhrade nevyžaduje úpravu. Obsahuje usadeniny a minerály, ktoré vaše rastliny jednoducho milujú.

Klepot dažďa na streche spríjemní deň každému záhradkárovi. Zrážková voda šetrí spotrebu tohto vzácneho zdroja, a zároveň aj vašu peňaženku. Jej zber na použitie na záhrade je preto rozumným rozhodnutím. Koniec koncov, využívanie dažďovej vody bolo bežnou praxou našich predkov. Už sa viac nebudete musieť rozhodovať medzi prosperujúcou záhradou a vysokými účtami za polievanie počas horúceho a suchého leta.

Je dažďová voda pre záhradu vhodná?

Určite ste už počuli záhradkárov alebo poľnohospodárov hovoriť, že príčinou nízkej kvality úrody je nedostatok dažďa. Prečo je to tak? Dažďová voda neobsahuje žiadne zbytočné chemikálie, ktoré by mohli rastlinám škodiť. Okrem toho je aj relatívne viac okysličená v porovnaní s pitnou vodou z vodovodu. Pitná voda zvyčajne obsahuje množstvo chlóru, na ktorý sú rastliny citlivé. Zrážková voda je preto pre rastliny oveľa vhodnejšia.

Pri strechách z pálenej alebo betónovej krytiny sa nemusíte ničoho obávať. Na zber sú vhodné aj plechové strechy, no pre riziko hrdze ich treba pravidelne kontrolovať.  Dažďovú vodu sa neodporúča zbierať z asfaltových či eternitových striech.

Prečo recyklovať zrážkovú vodu

Zber dažďovej vody je vynikajúcou stratégiou na ochranu životného prostredia. Pomôže vám vytvoriť nielen ekologickú záhradu, ale aj zlepšiť jej odvodňovací systém. „Dažďová voda používaná na zalievanie rastlín poskytuje dusík vo forme dusičnanov, ktoré rastliny využívajú na rast a vývoj. pH dažďovej vody sa pohybuje v rozmedzí  6,2 - 6,8, čo pomáha uvoľňovať živiny pre rastliny z pôdy. Ako bezplatný zdroj je pre vaše rastliny skvelá, pretože má mnoho výhod. Záleží ale na tom, ako sa zhromažďuje a skladuje,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Najvýznamnejšie výhody recyklácie zrážkovej vody sú:

  • Zber zrážkovej vody znižuje jej odtok z pozemku. Menší odtok môže zredukovať kontamináciu povrchových vôd hnojivami, pesticídmi, sedimentmi či kovmi. 
  • Jej zber je mimoriadne jednoduchý a zlepšuje vodohospodárstvo obcí a miest. 
  • Menší odtok vody z pozemku znižuje objem prietoku vody v potokoch a riekach, čím sa zníži aj riziko erózie pôdy, predovšetkým pri brehoch

Ako zbierať zrážkovú vodu

Dažďovú vodu môžete zbierať dvomi spôsobmi: do nadzemnej alebo podzemnej nádrže. Na zber dažďovej vody nad zemou sa najčastejšie využívajú sudy. Zvyčajne sú vybavené vekom, aby nedošlo k znečisteniu vody. „Ich výhodou je jednoduchá inštalácia a manipulácia. Sud stačí umiestniť pod odkvap, prípadne k nemu pripojiť zberač dažďovej vody. Ich kapacita je ale obmedzená, takže ak žijete v mimoriadne suchých a teplých regiónoch, ich objem nepokryje celú záhradkársku sezónu. Ak premýšľate nad vhodným zberným systémom na dažďovú vodu, poraďte sa s odborníkmi, ktorí vám pomôžu vybrať tú správnu nádrž,“ radí odborník z Hornbachu.

Podzemné nádrže sú zvyčajne objemovo väčšie, takže sa hodia do veľkých záhrad alebo v prípade, ak chcete dažďovú vodu využívať aj v domácnosti, napríklad na pranie či splachovanie. „Podzemná nádrž je pripojená na samostatný rozvod vody v dome. Jej inštalácia si vyžaduje náročnejšie stavebné úpravy na pozemku aj v samotnom dome. Tieto nádrže ale umožňujú využívať vodu aj v dome, alebo ich môžete napojiť na systémy automatického zavlažovania,“ hovorí David Benda.

Ako dlho nazbieranú vodu skladovať

Vo všeobecnosti platí, že sa nazbieraná voda znečistí približne za 7 dní. Môžete ju však udržiavať čistú dlhšie, a to tak, že ju budete držať mimo dosahu hmyzu a svetla. Akonáhle sa voda začne znečisťovať vzduchom, svetlom alebo ďalšími faktormi, jej kvalita klesá. Keď zrážková voda stratí svoju kvalitu, alebo v nej začnú rásť riasy môže byť dokonca škodlivá pre vašu záhradu. „Na zber vody si ideálne zaobstarajte také sudy, na ktoré môžete priamo napojiť záhradnú hadicu v spodnej bočnej časti. Uľahčí vám to polievanie, a na sude nebudete musieť zakaždým otvárať poklop. Vďaka tomu budete môcť skladovať nazbieranú vodu dlhšie,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Najlepšie je používať vodu z dažďových sudov na okrasné rastliny, stromy a trávniky, ale ak sa rozhodnete používať vodu na zeleninu a ovocie, najbezpečnejšie je polievať pôdu, a nie samotnú rastlinu. Priamy kontakt vody z dažďových sudov na zbernú časť plodiny by mohol spôsobiť chemickú alebo patogénnu kontamináciu. Ak sa zrážková voda používa na zavlažovanie jedlých rastlín, pred konzumáciou zeleninu či ovocie dôkladne umyte, aby ste znížili riziko požitia potenciálne škodlivých látok.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku: https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 88

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby