Z malého dvojdomu na Bulharskej ulici sa prestavbou jednej jeho časti podarilo vytvoriť moderné a komfortné bývanie. Na rušnej bratislavskej ulici vyrástla architektonicky zaujímavá novostavba s dostatkom súkromia, ktorá zapadá do okolitého prostredia a rešpektuje pôvodný archetyp dvojdomu so sedlovou strechou. Svoj domov tu našiel architekt Michal Lang s rodinou.

   Cieľom návrhu bolo vytvoriť útulné miesto pre život štvorčlennej rodiny ukryté pred nechcenými pohľadmi a oddelené od ruchu veľkomesta. Architektom Michalovi Langovi a Borislavovi Benedekovi z ateliéru LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS sa to podarilo pôdorysným rozšírením domu skoro na hranicu parcely a oddelením záhrady od rušnej ulice. Znížiť hluk prichádzajúci od cesty vyriešila čiastočne aj kompaktná fasáda s obkladom z lícových tehál a dispozične rozloženie jednotlivých miestností. 

Štýlová novostavba

   Prvotným plánom bolo iba prestavať a dostavať polovicu dvojdomu. Kvôli zlému stavu pôvodných konštrukcií to však nebolo možné a na rušnej ulici v Trnávke, vznikla nakoniec novostavba so štvorcovým pôdorysom. „Pôvodný dom sme rozšírili o jednopodlažnú prístavbu, ktorá tvorí hlukovú, prachovú a taktiež optickú bariéru voči Bulharskej ulici,“ hovorí Michal Lang, jeden z autorov premeny a zároveň majiteľ domu. Dominantnou črtou prístavby sú veľké presklené plochy, ktoré harmonicky prepájajú interiér s exteriérovou terasou a zelená strecha so  svetlíkom. Veľkoformátové okná i svetlík  privádzajú do dennej obytnej zóny dostatok svetla a čerstvého vzduchu. Pri prestavbe domu sa o pol metra zdvihla úroveň hrebeňa sedlovej strechy, vďaka čomu bolo možné zobytniť tiež podkrovie. Úžitková plocha domu sa tak zväčšila z 88 na 150 m2 . 

Fasáda s tehlovým obkladom

   Bariéru od rušnej ulice tvorí kompaktná fasáda. Obvodové konštrukcie domu sú zateplené izolačnými lamelami z minerálnej vlny. Fasádu prístavby zjednocuje s uličnou zástavbou kontaktne lepený obklad z lícových tehál. Ten sa vyrába z hliny a svoje finálne vlastnosti nadobúda výpalom pri teplote až 1 250 °C. Vďaka tomu si tehlová fasáda zachováva stálofarebnosť a odolnosť proti poveternostným vplyvom počas celej svojej životnosti. „Obkladové pásiky TERCA sme zvolili preto, že sú farebne i štrukturálne rôznorodé a nemonotónne a majú  pekný prírodný vzhľad. Sú tiež bezúdržbové a odolné voči zašpineniu i mechanickému poškodeniu. Tento tehlový obklad má široké možnosti použitia, využili sme ho na ostenia, parapety i ďalšie detaily,“ zdôrazňuje Michal Lang. Majiteľ vyzdvihuje aj výborne akustické vlastnosti obkladu, ktoré sú z dôvodu hluku z ulice pre rodinu neoceniteľné.

Návrat k prírode

   Na fasáde domu i vchodových dverách bol použitý obklad Oud Laethem WF v prírodnom odtieni, ktorý je farbou príbuzný zemi či pôde, čím sa najviac približuje k podstate prírody. Textúra keramického obkladu radeného vertikálne evokuje kladenie nosného muriva. „Z dôvodu zvýraznenia horizontálnej škáry a voľného radenia vertikálnych škár je hmota vo výsledku horizontálna a vyvážená s príjemnejšou mierkou. Plasticita plášťa sa podporila jednak orezaním vertikálnych hrán obkladu prechádzajúcich do ostení, čím vzniká kontrast rustikálnej – čelnej plochy obkladu voči architektonickej – technickej hrane a tiež zvýraznením hĺbky tmavšieho škárovania,“ zdôrazňuje architekt.

Presvetlené podkrovie

   Na streche sa použila falcovaná hliníková krytina v sivo-bielom odtieni. Strešná rovina sa zateplila nadkrovovou izoláciou z PIR panelov a minerálnej vlny. Priniesť dostatok svetla a vzduchu do podkrovnej časti rodinného domu sa podarilo prostredníctvom strešných okien s čiernym rámom, ktoré predstavujú najnovší dizajnový trend a dokonale podtrhli celkovú podobu novostavby. Súčasťou strešného okna je nízkoenergetické bezpečnostné trojsklo s redukciou vonkajšieho hluku, samočistiacou vrstvou a vrstvou proti roseniu vonkajšieho skla.

Precízne detaily aj v interiéri

   Rukopis architektonického štúdia LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS cítiť aj v interiéri rodinného domu.

Tvorí ho monochromatický základ, vďaka ktorému vyniká kresba prírodných materiálov. Na prízemí, ktorého súčasťou sú obývačka, spálňa a jedáleň s kuchyňou sa použila kombinácia pohľadových betónových plôch stien a stropu, ku ktorým sa doladili vstavané kusy nábytku v svetlo-sivom odtieni. S pohľadovým betónom farebne ladí aj masívna drevená dubová podlaha v sivom dekore. Podkrovie tvorí otvorený multifunkčný priestor s televíziou a hosťovským rozťahovacím futonom. Nočnú zónu dopĺňajú dve detské izby fungujúce ako spoločný otvorený priestor a oddeľuje ich iba nábytkový blok šatníka. Prírodné lino na podlahe je spolu s vnútornými plochami vstavaného nábytku šatníka detských izieb farebne zjednotené s pohľadovým betónom. Pohľadové plochy šatníka sú v bielom matnom odtieni a podčiarkujú farebnosť priznaného krovu. Jednotlivé podlažia vzájomne prepája vzdušné oceľové schodisko.

Foto: Martin Matula pre Wienerberger

Zobrazenia: 26

© 2022  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby