Pracovná dielňa je skutočnou svätyňou každého domáceho majstra – ale iba ak je dobre navrhnutá, organizovaná a udržiavaná. Keď je všetko na správnom mieste, môžete ľahko napredovať v plánovaných projektoch a dosiahnuť zakaždým vynikajúci pokrok. Prejdite si s nami zoznam, čo všetko nesmie chýbať v pracovni.

Poriadny pracovný stôl

Pracovné stoly sú alfou a omegou každej dielne. Mať pevný, správne vysoký a široký pracovný stôl je základom úspechu každého projektu. „Dielenský pracovný stôl môžete mať samostatne stojaci alebo ako súčasť dielenského nábytkového systému. Na povrchu pracovného stola by mal byť dostatočný priestor na práce a po okrajoch stále dostatok miesta na statické náradie, ako napríklad brúsku alebo zverák,“ vysvetľuje Zlatko Slebodník, odborník z oddelenia náradia a železiarstva v projektových marketoch Hornbach. Police hore a zásuvky dole zaisťujú, že všetky vaše najpoužívanejšie nástroje budú na dosah ruky.

 

Vneste organizáciu do svojho náradia

Vo funkčnej dielni musí vládnuť poriadok a organizácia. Keď má každá položka svoje miesto, hravo si držíte prehľad a každý nástroj vám bude kedykoľvek dostupný. Bez správnych skladovacích prvkov na náradie a premysleného usporiadania nábytku sa nezaobídete. Nainštalujte si do dielni skrine, policové systémy, stacionárne alebo rolovacie organizéry na náradie a nezabudnite na opasok na náradie.

 

Pojazdný vozík na náradie Industrial je vyrobený z kvalitnej ocele a je vhodný nielen pre profesionálne využitie. 7 uzamykateľných zásuviek poskytuje dostatok miesta na odloženie vášho náradia.

 

Ako správne osvetliť vaše pracovisko

Vaša bezpečnosť, pohodlie a výsledky projektu závisia vo veľkej miere od správneho osvetlenia v dielni. Začnite umiestnením niekoľkých žiarivkových stropných svietidiel po celej dĺžke vašej dielne. Tie budú tvoriť základ pre osvetlenie celého priestoru. „Ak budete venovať dôkladnú pozornosť výberu osvetlenia, pomôže vám to zvýšiť nielen vašu bezpečnosť a produktivitu, môžete však tiež počítať s tým, že kvalitné osvetlenie pomôže eliminovať namáhanie očí žmúrením a bolesti chrbta zhrbením. Nezabúdajte tiež nato, že projekt si niekedy vyžaduje zmenu prostredia. Doplňte preto dielňu rôznymi formami prenosného svetla,“ hovorí Zlatko Slebodník z Hornbachu.

S týmto pracovným LED reflektorom značky Lumak Pro môžete dokončiť svoj projekt v noci alebo pri slabom osvetlení. 30-voltové pracovné svetlo produkuje 2200 lúmenov svetla a je vybavené pohodlnou rukoväťou na prenášanie. Reflektor s ochranou IP 44, ochráni svetlo pred vniknutím cudzích telies a striekajúcej vody.

 

Nevyhnutné náradie a prístroje

Úplným základom každého pracovného stola by mal byť viacúčelový zverák. Ten využijete na upevnenie materiálu, s ktorým budete pracovať. Medzi základné vybavenie domácnosti a dielne nesporne patrí kladivo.Na tesárske práce si vezmite tesárske kladivo. Murárom ide práca od ruky s murárskym kladivom a zámočnícke projekty sa nezaobídu bez zámočníckeho kladiva. Aj na prácu so sadrokartónom alebo sklolaminátom existuje špeciálny typ kladív. Pri vašich projektoch sa oplatí pracovať s kladivom, ktoré je na ne špeciálne určené,“ upresňuje odborník. Neoddeliteľnou súčasťou každej dielne je aku skrutkovač. Neocenia ho iba opravári a majstri, ale využitie preň nájdu aj záhradkári a náruživí stavitelia. Domáca dielňa by nebola kompletná bez vŕtačky a sady vrtákov do železa, dreva a muriva. Príklepové vŕtačky hravo splnia každú úlohu a sú preto ideálnym pomocníkom pri domácich opravách. Súčasťou základnej výbavy by mala byť ďalej brúska, frézka a píla. Užitočným pomocníkom v každej domácnosti je tiež kompresor. Pri kúpe však dobre zvážte, ako často a načo budete kompresor využívať. Čím častejšie budete kompresor používať, tým väčší si kúpte.

 

Kompaktný bezolejový kompresor je ideálny na použitie v domácnosti, garáži, dielni či v záhrade. Dobre čitateľný ovládací panel sa jednoducho ovláda.

 

 

Aku rázový uťahovák Pattfield PE-20 IDB je možné používať ako vŕtačku, uťahovák a skrutkovač zároveň. Ergonomicky tvarovaná pogumovaná rukoväť zabezpečí jednoduchú a komfortnú manipuláciu. Súčasťou balenia nie je batéria

 

Ako vyriešiť odpad

Pri práci sa vám môžu hromadiť zvyšky dreva, kovu a hromady odpadu. Ak chcete mať v dielni poriadok, musíte mať naplánovaný spôsob skladovania a likvidácie všetkého odpadu. Zvážte umiestnenie koša na odpad a šrot vedľa dverí pre ľahké triedenie a vynášanie. Poctivé upratanie dielne sa tiež nezaobíde bez kúpy priemyselného vysávača. Ich praktickosť tkvie v tom, že sú určené na mokré i suché vysávanie. Vysajú kovové piliny, hobliny, prach, stavebné sutiny a vodu.

 

Prineste do dielne aj zábavu

To najlepšie na koniec. Začnite tým, že do svojej dielne umiestnite zábavné prvky ako napríklad rádio, televízor a reproduktory. Reproduktory môžete zavesiť na stenu alebo integrovať do svojej skrinky, aby ste optimalizovali tok zvuku v dielni.

 

Aku rádio Makita  DMR112 s automatickým ladením a možnosťou uloženia 10 staníc je skvelým doplnkom správnej dielne. Modul Class 2 umožní bezdrôtové prijímanie hudby z mobilných zariadení. Protišmykové držadlo je možné otočiť o 90° a pogumovanie na hranách ochráni rádio pred poškodením.

 

 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 651

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby