Je čas na odpočinok. To platí pre prírodu za oknami aj pre tú, ktorú sme si vytvorili doma. Na rozdiel od stromov vám izbové kvety pri správnej starostlivosti neopadajú, na oddych a pokoj majú ale napriek tomu nárok.

Zimné stanovisko
S nástupom studeného počasia a vykurovacej sezóny je potrebné skontrolovať umiestnenie jednotlivých kvetín. „O čo radšej kvety strávia leto na parapete, pri zapnutom kúrení to pre žiadnu rastlinu nie je to pravé miesto. Príliš intenzívny suchý vzduch bude rýchlo vysušovať substrát, riešením ale rozhodne nie je zvýšená zálievka. Tá naopak môže spôsobiť počiatok zahnívania jemných korienkov a následne i celého koreňového balu," upozorňuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady projektových marketov Hornbach. Doprajte preto svojim kvetinám miesto so stabilnou teplotou a dostatkom svetla. Pozor dajte aj na vzdialenosť od okien. Aj pri sporadickom vetraní totiž môže rastliny ofúknuť a potom je všetka záchrana márna. Nič nezničí kvety spoľahlivejšie než ľadový vzduch spôsobujúci prievan.

Zálievka
So zálievkou opatrne. Kvety pravidelne kontrolujte, zamerajte sa na vlhkosť substrátu, ale aj na tuhosť listov a ich sfarbenie. Preliatie zvyčajne indikujú hnedé škvrny na listoch, naopak, nedostatok závlahy vám dá rastlina najavo celý telom; povädnutie listov aj neduživý vzhľad napraví pravidelná a predovšetkým primeraná zálievka. Práve primeranosť zalievania je nesmierne individuálna a neexistuje žiadne zlaté pravidlo. Vždy záleží na vlhkosti vzduchu v miestnosti, vzdialenosti rastlín od kúrenia a v neposlednom rade, samozrejme, na druhu kvetov. Obvyklá frekvencia zalievania je v zimnom období raz za týždeň. Ak si nie ste istí, či volíte správne množstvo zálievky, zriaďte si zošit a zapisujte si, kedy a akým množstvom vody ste rastlinu zalievali.

Presádzanie
Presádzanie kvetín je tradičnou činnosťou jarných mesiacov, kedy sú kvety v plnej sile a šok z presádzania zvládajú ľahšie. „Ak máte rastlinu, ktorej už je kvetináč malý, či už preto, že vás zaskočila svojím rastom alebo ide o nový prírastok, ktorého nádoba nie je určená pre dlhodobé pestovanie, nečakajte a kvetinu presaďte ihneď. Je to lepšie, ako ju nechať trápiť sa až do jari. Rozhodne však v období vegetatívneho pokoja žiadnu rastlinu nehnojte,“ vysvetľuje David Benda z Hornbachu.

 

Škodci
Vykúrené izby a ich klíma nahrávajú rôznorodým druhom škodcov. Zvlášť otravné sú malé čierne mušky alebo aj smútivky. Ich výskyt býva vyvolaný premočeným substrátom a boj s nimi nie je ľahký. Krokom číslo jedna je sucho. Zalievajte pokiaľ možno výhradne do podmisky a zeminu nechajte úplne vyschnúť. Práve v nej totiž majú smútivky nakladené vajíčka a ak by ste im dodávali vlahu, budú sa liahnuť ďalšie a ďalšie mušky. Vhodné je tiež zasypanie substrátu kremičitým pieskom, vďaka čomu sa larvy udusia. Ďalším krokom v boji so smútivkami sú lepivé štítky. Na už vyliahnuté smútivky použite žlté lepivé štítky, ktoré rozmiestnite do kvetináčov. Mušky sa na ne nalepia; kým sa mušky budú objavovať, neprestávajte s obmenou štítkov. „Zahubiť treba všetky štádiá výskytu smútiviek, napríklad len obyčajné použitie žltých štítkov nevyrieši nič, lebo ďalšie vajíčka a larvy sú v zemine pri kvetoch,“ varuje Benda.

Tematické produkty zo sortimentu predajní Hornbach a e-shopu Hornbach.sk

Obal na kvetináč

Ak sa vám nepáči klasická farba terakoty a radšej by ste zladili svoje kvetináče do jedného štýlu, zvoľte obal na kvetináč. V širokej ponuke môžete vyberať rozmanité farby, ale aj materiály obalov, ktoré sa stanú čerešničkou vašich interiérov a nechajú vyniknúť kráse rastlín. Neurobíte chybu, ak zvolíte obaly v prírodnom prevedení. Obal z prírodných vlákien vodného hyacintu s vnútornou plastovou časťou a s priemerom 26 cm zakúpite v predajniach Hornbach alebo v e-shope www.hornbach.sk za 17,05 €.

Lopatka na kvetiny for_q

Praktická lopatka je neoceniteľný pomocník pre každého pestovateľa. Jej ergonomický tvar skvele padne do ruky a kvalitné prevedenie oceníte pri rozmanitej starostlivosti o kvety. Na kvetinovú lopatku značky for_q sa vzťahuje desaťročná záruka, ktorá garantuje jej vysokú kvalitu. Lopatku kúpite v predajniach Hornbach alebo na www.hornbach.sk za 4,90 €.

Krhla

Praktická krhla na vodu je základ, ktorý by nemal chýbať žiadnemu zdatnému záhradníkovi. Pre zálievku izbových rastlín je ideálny objem nádoby na zalievanie od jedného do maximálne dvoch litrov, aby sa s kanvičkou ľahko manipulovalo. Oceníte tiež aj dlhšie hrdlo, vďaka ktorému sa dostanete aj na horšie dostupné miesta schované v listoch. Sivomodrú kanvičku Max s objemom 1,5 litra vyrobenú z pevného plastu zakúpite v predajniach Hornbach či na www.hornbach.sk za 3,99 €.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 303

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby