Podkrovné priestory zvyčajne slúžia na skladovanie nepotrebných vecí a krabíc. Ak máte dlhodobejšie plány so strechou, prichádza čas zamyslieť sa nad tým, či spolu s výmenou krytiny neprišiel čas využiť podstrešný priestor na bývanie. Pred tým než sa pustíte do práce, prečítajte si rady od odborníka, na čo všetko sa treba pripraviť pri rekonštrukcii.

Zhodnotenie stavu podkrovia a povolenia

Nie každý priestor pod strechou je vhodný na vytvorenie obytného priestoru. Prvým krokom by preto malo byť vždy kontaktovanie odborníka – projektanta, ktorý zhodnotí stav existujúcej strešnej konštrukcie a odporučí ďalšie kroky. „Pri rekonštrukcii podkrovia treba pozerať na viacero stavebno-technických faktorov, akými sú napríklad sklon strechy, stav krovu, svetlá výška miestnosti, možnosť vedenia potrubí a podobne. Pre akékoľvek ďalšie úkony je nevyhnutný stavebný a technický posudok. Ak plánujete zmeniť opustený priestor pod strechou na obytný priestor, počítajte s tým, že budete potrebovať stavebné povolenie. Zo skúseností vždy odporúčam zveriť žiadosť o všetky povolenia do rúk odborníkov. Ušetrí vám to nielen čas, ale aj veľa nervov,“ vysvetľuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v marketových predajniach Hornbach.

Zateplenie podkrovia

Pre vytvorenie obytného priestoru bude potrebné povalu dobre zatepliť. Podkrovné byty sa bez precízneho zateplenia budú v lete prehrievať, a v zime budú príliš chladné. Požiadavky na tepelné straty sa každým rokom sprísňujú, preto musíte tepelnú izoláciu dôkladne naplánovať. „Dôležitá je nielen správna hrúbka tepelnej izolácie, ale aj jej kombinácia s vhodnou podstrešnou fóliou. Len tak bude strešný plášť fungovať celoročne tak, ako má,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu.

Ako zatepliť priestor pod strechou

Na dosiahnutie tepelnej pohody v podkroví nestačí už len vrstva izolácie iba medzi krokvami. Na dosiahnutie čo najlepších parametrov sa však odporúča skombinovať až tri vrstvy tepelnej izolácie: nadkrokvovú, medzikrokvovú izoláciu a izoláciu pod krokvami. Táto kombinácia bezpečne splní požiadavky tepelnoizolačnej normy.

  • Nadkrokvová izolácia – zabezpečí súvislú tepelnoizolačnú vrstvu. Izolačné dosky sa kladú na voľné krovy, ktoré sú pokryté debnením. Touto formou izolácie nevznikajú žiadne škáry či tepelné mosty, a nezmenšuje sa ani vnútorný priestor podkrovia. V porovnaní s medzikrokvovou izoláciou je toto zateplenie až o 45 % efektívnejšie.
  • Medzikrokvová izolácia – tepelnoizolačná vrstva sa ukladá medzi jednotlivé krokvy. Samotná vrstva medzikrokvovej izolácie ani samostatná izolácia pod krokvami už dnes nepostačujú na splnenie tepelno technických požiadaviek. Riešením je ich kombinácia.

Správne odvetranie strechy

Pre zabránenie prehrievania priestoru pod strechou je dôležité zabezpečiť správne odvetranie vzduchovej medzery medzi strešnou krytinou a strešnou fóliou. Voľba typu strešnej krytiny alebo jej farby v tomto smere nezohráva zásadnejšiu úlohu.

Spôsobov ako správne zabezpečiť odvetrania strešného plášťa je niekoľko. Dôležité je vytvoriť dostatočnú vetraciu medzeru medzi strešnou krytinou a tepelnoizolačnou vrstvou. „Správne zrealizované odvetranie strechy bezpečne odvádza zo strechy nahromadenú vlhkosť a zabraňuje jej následnému pretekaniu do tepelnej izolácie alebo interiéru. Správne odvetranie v kombinácii s dostatočnou hrúbkou tepelnej izolácie je ideálnou prevenciou proti prehrievaniu,“ upozorňuje Richard Klička.

Dostatočné presvetlenie

V interiéroch trávime až 90% nášho času, a preto je správne presvetlenie interiéru mimoriadne dôležité. Strešné okná privádzajú do interiéru dvojnásobne viac denného svetla ako fasádne. Ich montáž sa preto odporúča nielen pri zobytnení podkrovného priestoru. Mali by byť navrhnuté tak, aby rovnomerne privádzali denné svetlo a súčasne umožnili interiér efektívne vyvetrať. Montážna výška strešných okien nezávisí len od sklonu strechy, ale aj od hĺbky miestnosti a výšky nadmurovky. „Optimálna výška nadmurovky, postačujúca pre využiteľnosť podkrovného podlažia, je okolo 110 cm. V praxi sa možno bežne stretnúť aj s vyššou nadmurovkou (medzi 130 až 150 cm). Všeobecne platí, že horná hrana okna by mala končiť asi vo výške cca 210 cm nad podlahou. Keďže horná hrana v tejto výške môže byť pre väčšinu užívateľov ťažko dostupná, ponúkajú sa dva spôsoby pre manipuláciu s oknom – horné a spodné ovládanie,“ vysvetľuje odborník.

Vhodný prístup do podkrovia

Ak prerábate podkrovie na obytný priestor budete doň musieť zabezpečiť prístup cez pevné schodisko, ktoré spĺňa viacero parametrov. „V rodinných domoch musí byť schodisko široké aspoň 90 cm. Na jednom ramene schodiska môže byť maximálne 16 schodov. Ak dĺžka ramena presahuje 16 schodov, treba vybudovať podestu. Z bezpečnostných dôvodov nesmie schodisku chýbať zábradlie,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Dôležité špecifické informácie:

  • Sklon strechy musí byť najmenej 35 stupňov. Ak je sklon menší, podkrovie nie je vhodné na zobytnenie,
  • svetlá výška stropu v rekonštruovaných podkroviach musí byť 230 cm, v novostavbách 260 cm,
  • ak je nehnuteľnosť kultúrnou pamiatkou alebo sa nachádza v pamiatkovej zóne, bude nevyhnutné požiadať súhlas na rekonštrukciu aj na pamiatkovom úrade,
  • pre splnenie tepelonotechnických požiadaviek je nevyhnutné dostatočné zateplenie strechy,
  • za úžitkovú plochu podkrovia sa považuje iba plocha, nad ktorou je svetlá výška minimálne 130 cm,
  • svetlá výška (minimálne 230 cm) musí pokrývať minimálne polovicu plochy pôdorysu.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 192

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby