Kolega ma vyzval k napísaniu článku o interiéroch, tak som ho v krátkosti dala dokopy :
Napriek tomu, že v Ateliéri Architektúry s.r.o. interiéry robím už viac ako 10 rokov, necítim sa byť až takým erudovaným odborníkom. Denne vznikajú nové technológie a s nimi aj množstvo nových detailov, ktoré si tvorca interiéru musí osvojiť. Okrem odborných znalostí si tvorba interiéru vyžaduje veľa trpezlivosti, diplomacie a hlavne empatie. „Kolik lidí, tolik chutí“ – naši bratia to vystihli veľmi výstižne. Platí to samozrejme aj o bývaní. Architekt, či dizajnér, sa musí vcítiť do kože investora a potom jeho, zväčša roztrieštený, vkus učesať a dať tomu hlavu a pätu. Nemám rada interiéristov, ktorí silou-mocou vnucujú svoje dizajnové predstavy investorovi a podozrievam ich, že nedokážu vytvoriť nič iné.

Nech mi všetci dizajnéri odpustia, ale architekt má oproti nim jednu veľkú výhodu – priestor vníma komplexne – počnúc širšími vzťahmi, cez dispozíciu, až po ergonómiu, a hlavne vie, čo si môže dovoliť konštrukčne. S architektúrou je to totiž ako s urbanizmom – ak je zlý urbanizmus, ani pekná architektúra to nevytrhne z biedy. A v architektonickom priestore to platí podobne – ak je zlá dispozícia, ani sebekrajší dizajn ju nevytrhne z biedy...


Ale aby som sa vrátila k meritu článku – okrem „učesaného“ vkusu investora je pri interiéroch veľmi dôležitá znalosť technických detailov – osvetlenie a jeho typy a použitie a funkcia v priestore (halogény, neóny, LED atď), podlahové krytiny a ich detaily napojenia na iné povrchy, sádrokartónové podhľady a ich riešenie v kombinácii s osvetlením (priame, nepriame nasvetlenie), dizajnové a konštrukčné riešenia schodov, krbov, deliacich stien... a množstvo iných detailov, ktoré vyvstanú počas realizácie, a na ktoré investor vôbec nemyslí. Výsledkom sú zväčša nesúrodé priestory, často aj v pekných architektúrach.


Myslím ale, že všetci investori, ktorí si prácu s architektom skúsili, nikdy neoľutovali takto „vyhodené“ peniaze.

PS: Nabudúce si asi neodpustím a napíšem Vám niečo o rýchloprodukovaných poradcoch feng shui. Pekný deň.

Zobrazenia: 929

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Január 7, 2011 na 15:32
Môj bývalý učiteľ, architekt profesor Chrobák povedal približne "...je to urážka od architekta, keď si nepýta názor na interiér od dizajnéra..." Vtedy ako študent som myslel že akým právom môžem ja dirigovať pánov architektov. Po 13 rokoch v praxe som prišiel nato že mal starý pán profesor obrovskú pravdu. Za 13 rokov som musel toľkokrát upravovať interiérové nepodarky architektov že si už ani nepočítam. Najmenšie chyby boli keď za dverami spálni nechali len 60cm na šatníkovú skriňu. Najhoršie faux pasy keď na obývačku a kuchyňu nechajú super veľký priestor a zbytok domu je králikáreň našpikovaný množsvom komunikácii. Je naozaj vzácnosť sa natrafiť na takého architekta, po ktorom je radosť pracovať. Keď si na takého natrafím pochvalujem architekta až do neba pred klientom.

ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Január 3, 2011 na 19:24

 

Pardón, nechcela som, aby to vyznelo ako podceňovanie dizajnérov, všetko je len otázka naštudovania si vecí... aj architekt je len človek a tiež dokáže kadečo zvrzať, ale najpríjemnejšia je spolupráca architekta a dizajnéra. Škoda, že dnes to málo fičí.


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Január 3, 2011 na 16:08
dizajnér je tiež iba človek, aj ten môže vnímať priestor komplexne :-) . Tiež sa teším na pokračovanie.

ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o Január 3, 2011 na 15:37
NAPIS:) VECSINA INVESTOROV NEOLUTOVALI VYHODENE PENIAZE. JE SMUTNE ZE VECSINA ANO. .. A CO JE SMUTNEJSIE ZE TO NEPOVEDIA PRIAMO.

ŠTUDENT
Komentár osoby Matej Smetanka o December 6, 2010 na 13:52
Je to tak isto ako vo všetkom, človek ktorý vie ten vie, ten čo nevie nevie a snaží sa tlačiť investora do jeho predstavy. Ale to už je na posúdení investora čo vlastne chce. Ja si dám rád poradiť, ale neberiem všetko :)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby