Budúcnosťou sú tepelné čerpadlá, hovorí značka oslavujúca 150 rokov

Aká je budúcnosť vykurovania? Prognózy hovoria o zelenej transformácii, o masívnom prechode na obnoviteľné energie. Budúcnosťou sú tepelné čerpadlá. Tvrdí to aj Vaillant Group, európsky líder v oblasti výroby i predaja vykurovacích zariadení, ktorého prémiová značka Vaillant oslavuje 150 rokov.

Vychádza pritom z prognózy Európskej komisie. Tá do roku 2027 predpokladá inštaláciu 10 miliónov tepelných čerpadiel na vykurovanie domácností a kancelárií v Európe a 30 miliónov do konca desaťročia.

 

Šetrné zelené technológie

Z hľadiska energetickej účinnosti a klimatickej stopy sa takmer žiadna technológia nevyrovná tepelným čerpadlám. Dokážu využívať až 75 % energie z obnoviteľných zdrojov (ako sú zem, voda, vzduch), ktoré sú všade okolo nás a zadarmo. Míľnikom sú tepelné čerpadlá s prírodným ekologickým chladivom. To je šetrné k životnému prostrediu a má nízky potenciál globálneho otepľovania. Umožňuje výstupné teploty až 75 C, čo je výhodou pre staršie rodinné domy s radiátormi. Jedno z prvých tepelných čerpadiel vzduch/voda s týmto klimaticky najšetrnejším chladivom uviedla značka Vaillant na trh v roku 2020.

O udržateľnejší životný štýl sa usiloval aj zakladateľ Johann Vaillant v nemeckom Remscheide. Jeho inovatívne nápady položili základy – dnes už celosvetovo pôsobiacej – rodinnej spoločnosti. V roku 1894 získal patent na prvý plynový kotol na ohrev vody s uzavretým systémom. Vďaka nemu sa voda prvýkrát ohrievala hygienicky, bez kontaktu so škodlivými spalinami. „Značka má odvtedy na konte aj mnohé ďalšie inovácie. Už 150 rokov sa podieľa na formovaní trendov vo vykurovaní,“ hovorí Peter Wolf, riaditeľ spoločnosti Vaillant Group Slovakia.

 

Vyrábajú ich na Slovensku

Vaillant je pripravený na výzvy budúcnosti s cieľom významne prispieť k transformácii vykurovania na ekologickejšie. Slovensko sa medzitým stáva jednou z popredných krajín v európskej výrobe tepelných čerpadiel. A to aj vďaka ich výrobe v novom závode Vaillant v Senici.

„A interiérové jednotky tepelných čerpadiel sa vyrábajú aj v sesterskom závode v Skalici,“ dodal riaditeľ spoločnosti Protherm Production, Juraj Hornáček. Komponenty im dodáva aj závod Vaillant Industrial Slovakia z Trenčianskych Stankoviec. Vstupnú investíciu do tepelného čerpadla si domácnosti môžu aktuálne výrazne znížiť využitím štátnej dotácie v programe Zelená domácnostiam.

Zobrazenia: 3

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby