Chémia sa spamätala z koronakrízy, v roku 2022 však prišla ukrajinská kríza

Chemický a farmaceutický priemysel na Slovensku sa počas roku 2021 spamätal z dopadov koronakrízy a zaznamenal medziročný nárast o 2,418mld EUR (28,95%). Celkové tržby odvetvia sa tak zvýšili zo 8,349mld EUR za rok 2020 na 10,767mld EUR za rok 2021. V porovnaní s rokom 2019 sa vlani celkové tržby zvýšili o 9%. Tým síce nominálne presiahli úroveň spred dvoch rokov, ale pod ich rast sa podpísali hlavne vyššie ceny výstupov. Do tých sa premietli zvýšené vstupné náklady odvetvia. Informuje o tom Ing. Roman Karlubík, MBA, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

 

,,Nárast tržieb je ale spojený s enormným rastom nákladov, predovšetkým rastom cien surovinových vstupov, rovnako aj elektrickej energie, plynu, ropy a zvýšenie nákladov na zamestnanca počas pandémie COVID-19. Nárast predaja zaznamenali všetky odvetvia chémie a farmácie, okrem odvetvia farmaceutických výrobkov, kde sa dopyt po počiatočnom zvýšení počas pandémie ustálil. Medziročne v minulom roku stúpli najvýraznejšie tržby v odvetví rafinovaných ropných produktov a to o viac ako 50%. Výraznejšie stúpli tržby aj v odvetví plastov v primárnej forme o 39,5%, čo je znakom previazania s automobilovým priemyslom. Umelé vlákna poskočili o 28,03% a výrobky z gumy a plastov poskočili o 12,81%.  Kým rafinované ropné produkty rástli spolu s rastom cien ropy, pododvetvie umelých vláken prehodnotilo svoj model a zameralo sa na výrobu ochranných pomôcok a rúšok, “komentuje vývoj R.Karlubík.

Dopady koronakrízy

Ďalej poukazuje nato, že v roku 2021 sa výroba v chemických a farmaceutických podnikoch po vypuknutí pandémie ustaľovala. Firmy vyvinuli maximálne úsilie a vytrvalosť pri protipandemických opatreniach súvisiacich s ochorením Covid-19, ktoré mali aj v priebehu roka 2021 zásadné dopady na výrobu. Popasovali sa aj s nákladným testovaním zamestnancov a s tým spojenou administratívnou záťažou.

Rástla aj  pridaná hodnota v slovenskom chemickom a farmaceutickom priemysle, pričom rast produktivity práce sprevádzal celkový mierny pokles stavu zamestnancov v odvetví o 0,49% a priemerný rast miezd  na úrovni 4,3%.

Neistý vývoj súvisiaci s Ukrajinou

V druhej polovici minulého roka firmy zasiahla nepriazeň zdražovania energetických vstupov vo výrobe. To súviselo v mnohých prípadoch s obmedzením výrob. ,,Vyhliadky do budúcna v oblasti zdražovania energií sú žiaľ negatívne. Aj v spojení s prepuknutím vojnového konfliktu na Ukrajine, s ktorým prichádza aj obmedzenie dodávok niektorých esenciálnych komodít, ktoré sa nachádzajú na sankčných zoznamoch. Pokiaľ by sa podarilo konflikt na Ukrajine urýchlene ukončiť, vznikol by priestor na revitalizáciu a realizáciu plánu obnovy a odolnosti EÚ. Zatiaľ to však vyzerá nato, že sa musíme pripraviť na ďalšie obmedzenia, nedostatok surovín a energií a ich neúnosné ceny.

Spoločnosti však ešte čakajú náročné úlohy aj pri stratégií udržateľnosti, uhlíkovom cle a prechode k zelenším cestám. Zotavenie z krízy Covid-19, dopadov vojny na Ukrajine a sankcií s ňou spojených, bude ešte chvíľu trvať,“ konštatuje R.Karlubík.

Významným odvetvím priemyslu

Chemický a farmaceutický priemysel je naďalej významným odvetvím slovenského priemyslu, kde tvorí až 11,4 % podiel na jeho celkových tržbách.V chemickom a farmaceutickom priemysle na Slovensku pracuje takmer celkovo 42 212 zamestnancov. Čo predstavuje 10,6 % všetkých zamestnancov v celého slovenského priemyslu. Výrazný medziročný pokles zamestnancov sa v roku 2021 v chemickom a farmaceutickom priemysle nekonal. Celkovo bol trh práce ochudobnený len zhruba o 0,5 % zamestnancov. Medzi jednotlivými pododvetviami bol vývoj počtu zamestnancov relatívne stabilný. Najväčší nárast zaznamenalo pododvetvie výrobkov z umelých vlákien, ktoré v roku 2021 zamestnávalo o vyše 15% viac zamestnancov ako to bolo v roku 2020.

Dôležitý zamestnávateľ, široké spektrum výroby                                       

Priemerná veľkosť podnikov slovenského chemického a farmaceutického priemyslu podľa počtu zamestnancov je cca 150. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Chemický priemysel je mimoriadne dôležitým dodávateľom pre všetky ostatné priemyselné odvetvia, najmä pre automobilový priemysel.

V súvislosti so zamestnanosťou trápia dlhodobo chemický sektor nedostatkové počty zamestnancov a nedostatok vyškolených pracovníkov. Systém vzdelávania a učňovské školstvo je citeľne odčlenené od podnikateľskej sféry. S tým súvisí skutočnosť, že na stredných školách sa neotvárajú odbory, ktoré prax vyžaduje.

Zobrazenia: 73

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby