O únikoch tepla v zime sa hovorí čoraz častejšie. Letné slnko nám však pripomína, že musíme myslieť aj na to, že teplo ide aj opačným smerom.

Od začiatku roka sa požiadavky na energetickú náročnosť budov výrazne sprísnili. Stavať sa má tak, aby budovy lepšie hospodárili s teplom a na energetickom certifikáte by podľa legislatívy mali mať označenie A1. No ide aj o zabezpečenie čoraz vyšších nárokov na komfort bývania. V zime sa od kvalitnej stavby očakáva, že v nej bude teplo s minimálnymi nákladmi na kúrenie. A v lete zasa, že sa interiér nebude zbytočne prehrievať, aby sa obyvatelia vyhli používaniu energeticky náročnej klimatizácie.

 

Prečo tehla

Pri výstavbe sa preto treba zamyslieť nad výberom kvalitných materiálov. Pokiaľ ide o obvodové steny, najúčinnejšou bariérou proti prehrievaniu je masívne tehlové murivo.  Argumenty hovoria v prospech pálených tehál.  Tehlový dom sa považuje za najlepší predpoklad na dosiahnutie príjemného vnútorného  prostredia aj v lete. Masívne steny z tehál zabraňujú rýchlemu prehriatiu celého interiéru.

Tehlové murivo výborne akumuluje teplo. Pomáha udržiavať stabilnú teplotu v miestnostiach pri zmenách vonkajšej teploty v priebehu dňa, ale aj v prechodných obdobiach. Akumulácia tepla v tehlových stenách potom prispieva k tepelnej pohode v dome. V tehlovom dome je teda príjemne v zime aj v lete.

  

Nielen komfort, no aj zdravie

Tepelná pohoda však pre bývanie sama o sebe už dnes nestačí. V popredí je zdravý životný štýl a keďže väčšinu času ľudia trávia v budovách, pri výbere stavebných materiálov zaváži aj zdravotné hľadisko.

Pálená tehla je ekologickým materiálom, ktorý priaznivo vplýva na kvalitu vzduchu v interiéri. Neobsahuje žiadne chemické prísady a neuvoľňuje do prostredia žiadne škodliviny. Pri jej zrode stoja štyri prírodné prvky - zem, voda, vzduch a oheň.  Zem a voda dávajú tehle tvar. Na vzduchu sa surová tehla zbavuje vlhkosti. Oheň premieňa zem na pevnú, odolnú a trvanlivú tehlu a odovzdáva jej svoje teplo.

Tehliarsky črep vďaka svojej otvorenej pórovitej štruktúre zabezpečuje optimálny vlhkostný režim a je prirodzeným regulátorom vnútornej klímy v obytných priestoroch. Tehlový dom preto vytvára príjemné prostredie pre bývanie a zdravie jeho obyvateľov.

 

Vyhľadávané inovácie

Výrobcovia stavebných materiálov pod tlakom sprísňujúcich sa požiadaviek prichádzajú s novými inováciami. Príkladom premysleného prístupu sú tehly spoločnosti Wienerberger Porotherm T Profi, ktoré sú plnené minerálnou vlnou a môžu sa pochváliť viacerými výhodami. Sú spojením dvoch prírodných materiálov: minerálna tepelná izolácia je zabudovaná priamo v keramických tvarovkách. Masívne keramické rebrá chránia vrstvy izolačného materiálu nielen pred poveternostnými vplyvmi, ale aj pred mechanickým poškodením. Obvodové murivo z týchto tehál má tak vysokú pevnosť v tlaku, a zároveň dobre akumuluje teplo. Normové požiadavky na tepelnú ochranu spĺňa už pri hrúbke 30 cm a tehly Porotherm 50 T Profi sú vhodné aj pre pasívne domy. 

Komplexný prístup

Ak chcete však mať skutočne dobrú stavbu, pri projektovaní treba okrem výberu vhodných materiálov zvážiť aj celý rad iných faktorov. Napríklad tvar domu, jeho orientácia na svetové strany, obálka budovy – obvodové steny, presklené plochy a strecha. Dôslednejšie sa zvažuje veľkosť a umiestnenie otvorov (okien, dverí) a v prípade potreby účinné tienenie – napríklad vhodným presahom striech, markízami, či vonkajšími žalúziami. V popredí je teda komplexný prístup. Pre staviteľov to znamená poskytnúť viac priestoru dobrému architektovi či projektantovi, ktorý vie, ako sa letnému prehrievaniu vyhnúť aj bez zbytočných technologických zariadení. Príkladom takého inovatívneho prístupu môže byť stavba v rakúskom Lustenau, ktorá tento rok vyhrala prestížnu súťaž Wienerberger Brick Award.

Celá budova sa zaobíde bez technológií ako je ventilácia, klimatizácia či kúrenie. Teplota v miestnostiach sa celoročne pohybuje medzi 22 a 26 stupňami Celzia. Toto všetko umožňujú 76 cm hrubé múry z tehál Porotherm. Jedinými energetickými zdrojmi tepla sú ľudia, počítače a lampy.

Zobrazenia: 413

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby