V novovybudovanej štvrti v obci Hôrky neďaleko Žiliny vyrástla originálna novostavba v tvare písmena U. Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti krajského mesta, ale zároveň ponúka pokojné miesto pre život s panoramatickým výhľadom na okolitú krajinu. Rodinný dom je splnením sna o modernom bývaní v príjemnom prostredí.

Výstavbu prémiového domu realizovala spoločnosť DEVELOPA. „Staviame moderné rodinné domy, ktoré sú určené náročným klientom. Realizáciu stavieb zabezpečujeme so skúseným a odborným tímom našich pracovníkov a používame iba vysokokvalitné materiály,“ hovorí Róbert Ďurnek, konateľ spoločnosti DEVELOPA s.r.o. Súčasťou výstavby domu bolo aj zrealizovanie exteriéru so záhradnými úpravami, výsadbou, chodníkmi a spevnenými plochami, zastrešením terasy, garážou a osvetlením. Dominantným prvkom novostavby je drevený obklad, ale aj okná a veľké presklené plochy značky INCON.

Stavba vhodne zasadená do svahovitého terénu

Dvojpodlažná stavba s úžitkovou plochou 185 m2 sa nachádza na pozemku s rozlohou 708 m2. Bola dokončená v júni 2022 a rodinný dom bol následne ponúknutý na predaj. Aktuálne má už svojho majiteľa, ktorý sa teší z nového bývania. V unikátnom rodinnom dome v obci Hôrky si domov našla 3-členná rodina. Dom optimálne využíva tvar pozemku a prispôsobuje sa územiu vo svahovitom teréne. Pri tvorbe konceptu rodinného domu sa hľadal spôsob, ako vytvoriť vhodné prostredie pre príjemné bývanie na kopci. Stavba je vizuálne veľmi zaujímavá s netradičným riešením do tvaru písmena U. Vertikálne komunikácie zo vstupnej úrovne od ulice do dennej časti domu, ktorá nadväzuje na záhradu, sa zachovali v exteriéri stavby. Vstup je umiestnený o poschodie nižšie oproti ulici, v strede dispozície domu, a je tak prirodzene krytý v závetrí.

Kombinácia dreva, kameňa a bielej omietky na fasáde

Pri výstavbe rodinného domu kládol realizátor dôraz na kvalitu prevedenia a použitie kvalitných materiálov. Kľúčový bol dôraz na detaily, dizajn, funkčnosť i dispozičné riešenie domu. „Snažíme sa svojim zákazníkom prinášať kvalitné a pritom zaujímavé stavby. Dom musí spĺňať v podstate všetko, čo človek od svojho vysnívaného bývania očakáva,“ zdôrazňuje R. Ďurnek. Novostavba je postavená z tehál. Ide o tradičný stavebný materiál, ktorý má výborné tepelnoizolačné a akumulačné vlastnosti. Tehlová stavba si počas celého roka udržiava v interiéri príjemnú teplotu. V lete nedochádza k prehrievaniu domu, v zime zas k neželaným únikom tepla. Dom z tehly poskytuje príjemné a zdravé bývanie s dlhou životnosťou a ani po rokoch nestráca na hodnote a kvalite. Na zvýšenie tepelnoizolačných vlastností novostavby sa na zateplenie použil polystyrén s hrúbkou 20 cm. Fasádu tvorí štruktúrovaná biela silikónová omietka v hrúbke zrna 1,5 mm, ktorá bola skombinovaná s kamenným obkladom použitým pri vchode do domu. Súčasťou fasády sú aj zaujímavo ukladané drevené obklady a nadčasový vzhľad domu podčiarkuje plochá strecha. Netradičným riešením je tiež stena pokrytá popínavými rastlinami, ktorá sa nachádza v blízkosti vchodových dverí a tvorí dominantný prvok celého príbytku.

Minimalistický dizajn okien v antracitovom odtieni        

Realizačná firma nechcela riskovať nespokojnosť budúcich obyvateľov, preto dom postavila tak, akoby ho stavala pre seba či pre svojich priateľov. V prípade okien zvolila osvedčeného dodávateľa. Na stavbe boli použité plastové okná INCON EXCLUSIVE s väčšou stavebnou hĺbkou v antracitovej farbe z vonkajšej i vnútornej strany, ktoré sú vhodné aj pre A0 stavby. Majú minimalistický dizajn a svojím vzhľadom pripomínajú hliníkové okná, vďaka čomu ideálne podporia vzhľad moderných novostavieb. „Okná vynikajú výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami, ktoré patria k najlepším na trhu. Vďaka tomu pomáhajú šetriť náklady za vykurovanie i klimatizáciu. Plastový profil používaný pri výrobe okien získal niekoľko medzinárodných ocenení za inovácie a dizajn,“ vyzdvihuje Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON. Zasklenie sa osadzuje do profilu do hĺbky 25 mm, čím je zaručená ochrana proti kondenzácii vody a je dosiahnutá optimálna povrchová teplota v oblasti zasklievacej lišty. Okná disponujú tromi bezpečnostnými bodmi v štandarde, pevné výstuhy zabezpečujú tvarovú  stálosť okien a odolnosť proti krúteniu.  „Nie je pre nás dôležité mať najlacnejšieho dodávateľa, sústredíme sa na kvalitu použitých prvkov, presnosť dodania a požadujeme aj montáž na vysokej úrovni. INCON tieto naše požiadavky dlhodobo spĺňa, preto s nimi pracujeme na projektoch opakovane. Dokážu nájsť technické riešenie a odborne poradiť aj pri netypických požiadavkách,“ vyzdvihuje spoluprácu s výrobcom okien Róbert Ďurnek.

Správna montáž predlžuje životnosť okien

K luxusu a komfortu bývania majiteľov prispievajú aj veľké presklenia, ktoré tvoria podstatnú časť domu a krásne presvetľujú interiér. Keďže okná sú najslabším článkom obvodového plášťa domu, obzvlášť, ak tvoria tak veľkú plochu, treba venovať dostatočnú pozornosť ich montáži. Neodborne prevedená montáž totiž môže zmariť investíciu do kvalitného produktu. Hrozia potenciálne nepríjemnosti s tepelnými mostami, v budúcnosti sa môže objaviť zhoršené ovládanie okenných prvkov či ťažkosti s nastavením okien. „Zákazník potrebuje okno, ktoré je nielen dobre technicky navrhnuté, ale aj kvalitne vyrobené a správne namontované. My poskytujeme komplexný balík služieb vrátane návrhu konštrukčného riešenia okien a dverí, ich výrobu, ale aj certifikovanú montáž a potrebný servis. Zákazníci sa tak nemusia obávať, že by im v priebehu životnosti alebo o 15-20 rokov nemal kto poskytnúť na okná potrebný servis či dodať vhodný náhradný diel,“ zdôrazňuje L. Pavlovič z firmy INCON. Okná musia byť osadené v súlade s platnými stavebnými normami.

Wellness priamo v dome

Rodinný dom neďaleko Žiliny má 6 obytných miestností a je rozdelený na dennú a nočnú časť. Denná časť nachádzajúca sa na prízemí domu je v obvyklej konfigurácii: pracovňa, kuchyňa s jedálňou a obývacia izba. Kuchyňa s obývačkou majú prostredníctvom veľkých presklených plôch priamy kontakt s exteriérom, a to z dvoch strán. Na jednej strane je vstup na terasu do slnečnej časti záhrady orientovanej na juhozápad, na druhej strane je chladnejšia letná terasa orientovaná dovnútra dispozície domu a je prekrytá jednou zo spální. Chladnejšia terasa bola vytvorená v nadväznosti na samostatne oddelenú multifunkčnú miestnosť, ktorá bola navrhnutá tak, aby ju budúci majitelia mohli dotvoriť a využívať podľa vlastných predstáv. Rodina, ktorá si dom kúpila, si z  daného priestoru urobila domáce wellness. Nočná časť sa nachádza na poschodí. Nachádza sa tu spálňa so šatníkom a vlastnou kúpeľňou, 2 izby, práčovňa a spoločná kúpeľňa. V interiéri domu prevládajú decentné farby a prírodné materiály. Použili sa kompozitné podlahy v drevodekore v kombinácii s bielymi stenami, bielymi interiérovými dverami a lištami.

Foto: Dominik Diko, INCON

Zobrazenia: 88

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby