Bratislava, 30. novembra – Guardian, svetový výrobca plávajúceho skla, podobne ako ostatní výrobcovia, starostlivo sleduje ekologickú záťaž, ktorá pri výrobe vzniká. Dobrou správou je, že sa darí dlhodobo znižovať emisie, aj energetickú náročnosť pri výrobe. Prispieva to ku kvalitnejšiemu životnému prostrediu a obmedzuje potenciál globálnych klimatických zmien.

Dopady výroby plávajúceho skla v Európe a jeho životného cyklu skúmala spoločnosť PE International. Plávajúce sklo sa vyrába zo surovín ako je piesok, sóda, dolomit, vápenec ale aj sklenené črepiny.

Tieto suroviny sa tavia pri veľmi vysokých teplotách v peciach na sklovinu, ktorá sa následne vylieva na roztavený cín, ktorý sklo nadnáša. Odtiaľ aj pochádza výraz „plávajúce“ sklo. Cínový kúpeľ sklo opúšťa v podobe jediného skleneného plátu, ktorý sa neskôr nareže. Výsledkom sú sklenené tabule o rozmeroch 3x6 metrov, ktorých hrúbka sa pohybuje na škále od 3mm do 15mm. Na sklenené tabule je možné ďalej nanášať funkčné vrstvy oxidu kovov pomocou magnetrónovej technológie, alebo z nich vytvárať vrstvené bezpečnostné sklá.

K ekologickej záťaži v podobe vyprodukovaných emisií CO2 najviac prispieva samotná výroba – 57 %. Výroba potrebnej energie tvorí 16 % a produkcia potrebných materiálov 27 % emisií CO2, potrebných k výrobe 1kg plávajúceho skla (teraz ide celkom o 1,32 kg CO2). Toto množstvo sa darí dlhodobo znižovať. Pozitívne tiež je, že emisie CO2 tvoria 95 % všetkých emisií s vplyvom na globálne zmeny klímy. Ostatné emisie tvoria len 5 %.

Najväčší podel na emisiách CO2 pri produkcii materiálov tvorí produkcia uhličitanu sodného (87 %). 62 % z energetických zdrojov vyprodukuje výroba elektriny. Pretože celkové energetické emisie klesajú a taktiež samotná produkcia a výroba je stále ekologickejšia, dá sa do budúcnosti predpokladať postupné znižovanie záťaže na životné prostredie. Snahou spoločnosti Guardian je vyrábať ekologické sklo s využitím najmodernejších technológií a to čo najekologickejšie.

Projektovanie budov, ktoré skvalitňujú vnútorné prostredie a súčasne chránia prírodu, je cieľom metodiky hodnotenia LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), ktorú vytvorila americká Rada pre ekologicky šetrné budovy. Metodika LEED propaguje trvalo udržateľné budovy udeľovaním bodov za nižšiu spotrebu energie, zlepšovanie kvality vnútorného prostredia a podporu komplexného a trvalo udržateľného prístupu k budovám. Produkt SunGuard® Advanced Glass získal body v piatich zo siedmych kategórií hodnotených touto metodikou. V rámci Slovenska sú tieto sklá inštalované napríklad v nedávno dokončenej nákupnej galérii Central v Bratislave.

Obrázky realizácií s použitím skla SunGuard nájdete TU.

Zobrazenia: 382

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby