Bratislava, 14. novembra – Popredný svetový producent plochého skla Guardian Industries predstavuje inovatívne sklené riešenie pre vonkajšie fasády a strešné okná. Produktová novinka SunGuard SuperNeutral SN 29/18 ponúka vysokú priepustnosť svetla a solárnu ochranu. Sklo pomáha účinne redukovať prehrievanie miestností bez toho, aby zbytočne zadržiavalo denné svetlo. V praxi sa to prejavuje nižšou energetickou spotrebou na umelé osvetlenie, ako aj chladenie priestorov v lete a ohrev v zime.

Novinka v portfóliu SunGuard je určená pre zasklené strechy, presklené vonkajšie steny najmä na južných a západných fasádach, strešné okná, zimné záhrady, ale aj ďalšie aplikácie. Svoje využitie nájde najmä v oblastiach s vysokým stupňom slnečného žiarenia. Produkt je u nás dostupný od 1. novembra.

SunGuard SN 29/18 pomáha riadiť klímu vnútri budov, kde vytvára komfortné prostredie pre prácu, oddych či bývanie. „Aj keď je slnečné žiarenie extrémne silné alebo svetlo veľmi intenzívne, dovnútra budovy sa dostane len 18 % tepla a 29 % svetla. Tieto vlastnosti má vďaka reflexívnej úprave povrchu skla povlakom s dvojitou vrstvou striebra,“ vysvetľuje Michal Hronský zo spoločnosti Guardian.

 

„Ak je budova vystavená priamemu a intenzívnemu svetlu, nie je vždy jednoduché nájsť správne architektonické riešenie situácie,“ pokračuje Michal Hronský. „Bez neho je často nutné hľadať kompromisy, ktoré znamenajú buď investíciu do finančne náročných klimatizačných systémov alebo obetovanie komfortu obyvateľov, či užívateľov budov.“

Svojím vysokým stupňom solárnej ochrany je SunGuard SN 29/18 ideálnym materiálom na zasklenie, najmä v oblastiach s vysokým slnečným žiarením, ako Škandinávia, či región Stredného Východu. Nezaostáva však ani Slovensko. Podľa nezávislých meraní je úroveň slnečného žiarenia v  Bratislave vyššia ako napríklad v Paríži.

Aj preto je otázka solárnej ochrany v našich končinách nanajvýš aktuálna. Hrá dôležitú rolu pri redukcii spotreby energií. „Kľúčom k úspechu je vyhnúť sa zbytočnému nárastu teploty v interiéri. Chladenie klimatizovaním je totiž niekoľkonásobne drahšie ako ohrev vzduchu. Prevádzkovateľ budovy takto môže v pomerne krátkom čase získať významné úspory v oblasti energií,“ dodáva Michal Hronský.

Veľkou výhodou je relatívne vysoká priepustnosť svetla (29 %), čo je ďalší faktor výrazne ovplyvňujúci celkovú energetickú spotrebu budovy. Práve vysoká priepustnosť svetla dovolí maximalizovať presvietenie budovy prirodzeným svetlom, čo šetrí náklady na umelé svietenie. Toto špeciálne sklo s neutrálnym modrým nádychom môže pomôcť vytvoriť špičkové fasádové riešenie. Doplnkom inteligentnej tepelnej ochrany je moderný dizajn a atraktívne prevedenie.

Zobrazenia: 616

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby